Δύο περιπτώσεις διαφθοράς κλήθηκε να αντιμετωπίσει η HUAWEI μέσα στο δίμηνο Δεκέμβριος 2017 – Ιανουάριος 2018.

Η κινέζικη Huawei Technologies πολυεθνικής δικτύωσης και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών εδρεύει στο Shenzhen της Γκουανγκντόνγκ αποτελώντας τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και ξεπερνώντας την Ericsson το 2012. Αυτή τη στιγμή, η Huawei διαθέτει τρία βασικά  business units:  εξοπλισμός των δικτύων επικοινωνίας (φορείς εκμετάλλευσης), δίκτυο επιχειρήσεων και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Μάλιστα, στον τομέα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων κατέλαβε την 1η θέση στην Κίνα και την 3η θέση παγκοσμίως μετατρέποντας το brand της σε βασικό ανταγωνιστή της Samsung Electronics Co. και της Apple Inc.

 

Το χρονικό της διαφθοράς

Πρώτη φορά που αναφέρθηκε η εταιρία στην  πάταξη της διαφθοράς ως προτεραιότητα ήταν το 2005, όταν υιοθετήθηκε από την εταιρία η «Διακήρυξη ΕΜΤ» , η οποία απαιτεί από τα στελέχη να συμμορφωθούν για την αποτελεσματική εξάλειψη της εσωτερικής διαφθοράς. Σε συνέχεια αυτού, τον Ιανουάριο του 2013 θεσπίστηκε «διοικητικό συμβούλιο δήλωσης όρκων» υψηλού προφίλ.

Η στοχοποίηση της εταιρίας για φαινόμενα διαφθοράς ήταν το 2015, όταν στη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (Νταβός, 2015), ο ιδρυτής της εταιρίας Ren Zhengfei επισήμανε την ανάγκη της εταιρίας να εστιάσει στην εσωτερική έρευνα στελεχών ανώτερων και μη για πιθανή συμμετοχή σε παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι η κινέζικη εταιρία ιδρύθηκε από πρώην στρατιωτικό μηχανικό, τον Ren Zhengfei, αφήνοντας περιθώρια για εικασίες που τη θέλουν να διατηρεί ισχυρές κυβερνητικές σχέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν έκανε την εμφάνισή της η είδηση περί διαφθοράς τον Δεκέμβρη του 2017, η εταιρία σε ανακοίνωσή της ανέφερε «Οι αρχές διερευνούν το θέμα και παραμένει στη διακριτική τους ευχέρεια τι μπορεί να αποκαλυφθεί. Λαμβάνουμε την επιχειρηματική μας ηθική πολύ σοβαρά και έχουμε μηδενική ανοχή για διεφθαρμένη συμπεριφορά».

Όσον αφορά το γεγονός διαφθοράς του Δεκέμβρη του 2017, ο επικεφαλής εγχώριων πωλήσεων Teng Hongfei συνελήφθη από την αστυνομία της Κίνας  λόγω κατηγοριών για δωροδοκία που προέκυψαν. Το τμήμα πωλήσεων υπεύθυνος του οποίου ήταν ο Teng σημείωσε τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές επιδόσεις αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα όπλα της εταιρίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για το 1ο εξάμηνο του 2017 ανακοινώθηκαν από την εταιρία έσοδα αυξημένα κατά 36% αγγίζοντας τα 16 δισ. Δολάρια. Μάλιστα, ο Hongfei μπήκε στην εταιρία το 2014, ενώ νωρίτερα εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής για την Nokia (2012) και ως Γενικός Διευθυντής Νοτίων Περιοχών για τη Samsung (2013). Η σύλληψή του, λοιπόν, αποτέλεσε ισχυρό χτύπημα για τον κινέζικο τεχνολογικό κολοσσό, αφού με αυτόν στο τιμόνι του τμήματος πωλήσεων επιτεύχθηκαν οι αυξημένες πωλήσεις που προαναφέρθηκαν και κατακτήθηκε σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ενώ ο ίδιος κέρδισε και βραβείο διαχείρισης. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο επικεφαλής δεν έχει εμφανιστεί στα γραφεία της εταιρίας για αρκετό καιρό, γεγονός που έκανε την εταιρία να ανακοινώσει «Ο πρώην διευθυντής πωλήσεων στην Κίνα, Teng Hongfei, συνελήφθη από τις δημόσιες αρχές ασφαλείας, ως ύποπτος για αποδοχή δωροδοκίας από μη κρατικά πρόσωπα. Λόγω του ότι υπάρχουν υποψίες για ποινικό αδίκημα και η αστυνομία ερευνά τα πάντα, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην αστυνομία για περισσότερες πληροφορίες».

Σχετικά με τη δεύτερη περίπτωση διαφθοράς, τον φετινό Ιανουάριο πληροφορίες αναφέρουν ότι η Huawei συνέλαβε έξι στελέχη του τμήματος επιχειρήσεων καταναλωτή (μεσαία και κορυφαία στελέχη, σχεδιαστές προϊόντων της εταιρίας) για διαρροή πληροφοριών στην LeEco. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι και τα έξι αυτά στελέχη είχαν ήδη πάψει τη συνεργασία τους με την εταιρία κατά τη σύλληψή τους. Ταυτόχρονα, η ίδια η LeEco εξέδωσε ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έχει λάβει τέτοιες πληροφορίες και ότι θα κινηθεί νομικά απέναντι σε ψευδείς κατηγορίες, αν και δέχεται την ύπαρξη σύγκρουσης με την Huawei για ορισμένες πατέντες. Αυτές αφορούν σε δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για παιδικά SmartWatch και για την κεραία της Huawei.

Μέσα σε όλα αυτά, η εταιρία προσπαθεί να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που κατάφερε να απομονώσει από τις εταιρίες που κυριαρχούν στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Σε αυτό συνέβαλε και η βράβευση της Huawei  κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Διαδίκτυο (Ουζέν, Κίνα) μαζί με την Apple, την Microsoft και την Alibaba για τις τεχνολογικές εξελίξεις που φέρνει η δράση της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ήδη ετοιμάζει τεχνολογία 5G για τα κινητά της.

 

Απάντηση