Θοδωρής Γκολέμης, Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ

Είναι ευρέως γνωστό πως την προηγούμενη δεκαετία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δοκιμάστηκε ουκ ολίγες φορές. Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με σχετική έρευνα, στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο εργάζονται σήμερα 38.000 υπάλληλοι, από τις 64.000 που εργάζονταν πριν την κρίση. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός της εξαφάνισης πάνω από 20 διαφορετικών πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε ένα περιβάλλον με 4 βασικούς “παίκτες”, τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες ενώ η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα (η οποία απορρόφησε την HSBC) ακολουθούνε. Μέσα σε αυτό το τοπίο, λοιπόν, την ώρα που οι μεγάλες τράπεζες πασχίζουν να καθαρίσουν από τα “κόκκινα δάνεια”, η Optima Bank φαντάζει όαση.

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Η Optima Bank αποτελεί ουσιαστικά την συνέχεια της πρώην Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000. Μετά από 19 χρόνια, στις 31.7.2019, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εξαγοράστηκε από εταιρία συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη. Έτσι στις 24.10.2019, ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο φυσικό κατάστημα της Optima Bank στο Ψυχικό. Πλέον αριθμεί 29 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 420 υπαλλήλους. Τον Οκτώβριο του 2023 εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθιστώντας την, την πρώτη τράπεζα που εισάγεται στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια. Σήμερα, η Optima bank διατηρεί πολυμετοχικό χαρακτήρα, έχοντας διπλασιάσει την κεφαλαιακή της βάση, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε τον Ιανουάριο του 2021.

Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες

Γίνεται σαφές πως μια καινούργια, μικρή μεν αλλά “καθαρή” τράπεζα έχει εξαρχής ορισμένα πλεονεκτήματα, τα οποία καλείται να κεφαλαιοποιήσει. Ειδικότερα, μετά και από την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές (εγχώριοι ή εξωτικοί) επιτέλους έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε μια ελληνική τράπεζα απαλλαγμένη από τα βάρη και τις ατασθαλίες του παρελθόντος. Έτσι, οι επενδυτές ακολουθούν την αναπτυξιακή της τροχιά, καθώς δε χρειάζεται να τηρήσει πρόγραμμα εξυγίανσης όπως η Παγκρήτια και η Attica Bank. Καθίσταται με αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική ευκαιρία.

Επιπλέον, μετά από πολλά χρόνια η επενδυτική κοινότητα, η οποία ενδιαφερόταν για τοποθετήσεις στην Ελλάδα έχει μια διαφορετική επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι πριν έναν χρόνο ένας επενδυτής, ο οποίος σκεφτόταν να επενδύσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε εν απλοίς 2 επιλογές: i) είτε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) με τις γνωστές παθογένειες που τις χαρακτηρίζουν, ii) είτε να επιλέξει την Τράπεζα Αττικής με το βεβαρημένο παρελθόν της. Σήμερα, όμως, με την είσοδο της Optima Bank στο παιχνίδι ο επενδυτής έχει την ευκαιρία και την επιλογή να τοποθετηθεί σε κάτι διαφορετικό, καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα συγκεντρώνει ξεχωριστό ενδιαφέρον μακριά από τις προηγούμενες επιλογές, που ακόμα δεν έχουν απαλλαγεί από τις δυσλειτουργίες οι οποίες οδήγησαν στην κρίση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, εκτός από το γεγονός ότι η Optima Bank είναι καινούργια στην αγορά εισάγει πολλά προνόμια. Για παράδειγμα, είναι πολύ ευέλικτη σε σύγκριση με τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους, μοιάζουν πλέον με δημοσιοϋπαλληλικό μόρφωμα με αποτέλεσμα την πολύ αργή έως ανύπαρκτη εξυπηρέτηση και τη μικρή δυνατότητα προσαρμογής σε νέες εξελίξεις.

Παράλειψη θα ήταν να λησμονηθεί, τέλος, και η συμβολή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο εν λόγω εγχείρημα. Έτσι εκτός από τη στήριξη ενός από τους πιο δυνατούς παράγοντες της χώρας, η Optima διαθέτει και την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει ο Όμιλος Βαρδινογιάννη στον τραπεζικό τομέα και στον επενδυτικό χώρο. Υπενθυμίζεται, πως ο συγκεκριμένος όμιλος έχει διεισδύσει τόσο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά το παρελθόν (Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Τράπεζα Χίου), όσο και στο εξωτερικό με την Vista Bank Romania.

Οι ιδιαίτερες στοχεύσεις της Optima

Εντύπωση προκαλούν και οι στοχεύσεις του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος. Αναλυτικότερα, η τράπεζα προσπαθεί να προωθήσει και να διαφημίσει το ανθρωποκεντρικό της προφίλ, το οποίο βασίζεται σε εξατομικευμένες λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη και την προσήλωση της σε αυτόν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απευθείας επαφή καθώς στόχος της Optima είναι η κατάργηση των γκισέ, στα οποία εξυπηρετούνται πολλοί πελάτες ταυτόχρονα, αλλά αντίθετα η επικοινωνία με τον πελάτη ιδιωτικά στο γραφείο του εκάστοτε συμβούλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και για ανάληψη 200€ ο πελάτης δεν περιμένει όρθιος αλλά σε καρέκλα ενώ σε κάθε κατάστημα υπάρχει υπεύθυνος υποδοχής, ο οποίος κατευθύνει τον πελάτη ανάλογα με το πρόβλημα του γλιτώνοντας του χρόνο και σύγχυση. Αυτό το επιτυχημένο μοντέλο προσφοράς υπηρεσιών έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της τράπεζας και στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.

Εκτός από την δια ζώσης επαφή με τον πελάτη, η Optima Bank πρωταγωνιστεί και στην προώθηση και εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών. Η τράπεζα έχει επενδύσει σημαντικά σε ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές, καθώς και σε συστήματα ασφαλείας, με στόχο να παρέχει στους πελάτες της μια ολοκληρωμένη και ασφαλή ψηφιακή εμπειρία. Είτε με τη νέα πρωτοποριακή λειτουργία “Kill Switch” σε περιπτώσεις  κατά τις οποίες ο πελάτης αντιληφθεί ύποπτη δραστηριότητα είτε με την εφαρμογή της και τις “fintech” λειτουργίες, είναι φανερό πως η συγκεκριμένη τράπεζα επενδύει σε αυτόν τον τομέα και συμβάλλει στην αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η επίδραση της στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο

Δε χωρεί αμφιβολία πως η Optima έχει εισέλθει στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα ως ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος εισάγει νέες πρακτικές, αλλάζοντας έτσι και την μορφολογία της αγοράς. Αφενός, μέσω της προσφοράς προσαρμοσμένων χρηματοοικονομικών λύσεων στους πελάτες της αφετέρου, μέσω της προώθησης της καινοτομίας, το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα έχει επηρεάσει θετικά το ελληνικό τραπεζικό τοπίο. Ταυτόχρονα, λόγω και της δέσμευσης που έχει επιδείξει στην τήρηση και τη συμμόρφωση στους νόμους και στα πρότυπα υγιούς λειτουργίας έχει συμβάλει και στην επίταση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας του τραυματισμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας. Ευχής έργον θα ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών να λειτουργήσει και οι συστημικές τράπεζες να “πιεστούν” ώστε ο πελάτης (στην ουσία όλοι οι Έλληνες πολίτες) να απολαμβάνει πιο φθηνές υπηρεσίες, υψηλής όμως ποιότητας.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

  1. Κωνσταντίνος Χαροκόπος, 2023, “Γιατί η Optima Bank ταράζει το τραπεζικό μετοχικό τοπίο”, Liberal : https://www.liberal.gr/agores/giati-i-optima-bank-tarazei-trapeziko-metohiko-topio
  2. gr, 2019: https://www.ypaithros.gr/anoigoun-dyo-nees-trapezes-stin-elliniki-agora-meta-apo-deka-xronia/
  3. Δημήτρης Πεφάνης, 2023, “Μεγάλες μπίζνες στις μικρές τράπεζες: Η Optima, η Attica Bank και ο πέμπτος πόλος”,CNN GREECE: https://www.cnn.gr/oikonomia/epixeiriseis/story/355425/megales-biznes-stis-mikres-trapezes-i-optima-i-attica-bank-kai-o-pemptos-polos
  4. Χρήστος Κώνστας, 2019, “Η Optima Bank του Ομίλου Βαρδινογιάννη ανοίγει το βήμα της στην ελληνική αγορά”, Banks.com: https://banks.com.gr/optima-bank-tou-omilou-vardinogianni-anoigei-vima-tis-stin-elliniki-agora/
  5. Press.gr, 2023, “Τραπεζικος πυρετος για 4+2. Ο ρολος των Optima και Αττικής”, https://www.fpress.gr/trapezes/story/99728/sss
  6. BankingNews, 2022, “Συγκίνοντας τα ανόμοια- Γιατί η OptimaBank ειναι πιο αποτελεσματική τράπεζα μεταξύ AtticaBank και Παγκρήτιας; , https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/640889/sygkrinontas-ta-anomoia-giati-i-optima-bank-einai-pio-apotelesmatiki-trapeza-metaksy-attica-bank-kai-pagkritias
  7. Startuppaer.gr, 2021, Optimabank: Νέο app με δυνατότητες παραμετροποίησης και “fintech” λειτουργίες, https://startupper.gr/news/71561/optima-bank-neo-app-me-dynatotites-parametropoiisis-kai-fintech-leitourgies/

Euro2day.gr, 2023, Νέα λειτουργία “kill switch” για ηλεκτρονικές συναλλαγές από την Optima Bank, https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2207090/nea-leitoyrgia-kill-switch-gia-hlektronikes-synall.html

This Post Has 3 Comments

  1. tempmail

    I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I dont know who you are but definitely youre going to a famous blogger if you arent already Cheers.

Απάντηση