Ηλίας Συμενταρίδης, Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

Οι φάσεις του Οκτωβρίου συντάραξαν τις αγορές κατά το παρελθόν χωρίς να εκλείψουν τα σημάδια, συντελώντας στο σκιαγράφημα της οικονομίας. Η Μαύρη Δευτέρα στις 28 Οκτωβρίου του 1929, γνωστή ως ημέρα διάλυσης των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οδήγησε ξαφνικά στη «Μεγάλη Ύφεση» της δεκαετίας του 1930, όπως και στις 19 Οκτωβρίου 1987, οπότε η χρηματιστηριακή αγορά των Η.Π.Α. έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της σε λίγες ώρες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average μειώθηκε κατά 22% (508 μονάδες).

Φτάνοντας λοιπόν στο κραχ στις 3 Οκτωβρίου 2018 βυθίζοντας το τραπεζικό δείκτη μετοχών, με απώλειες από το sell-off της τάξης του -20,13% διυλίζοντας το κλάδο και τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %. Αιτία του προβλήματος αποτελεί ο μεγάλος όγκος «κόκκινων δανείων». Τα ακουστά NPLs (Non Performing Loan) και τα NPE (Non Performing Exposure) ως ένα κύμα που ταξιδεύει ανάμεσα σε ένα μέσο από μια τοποθεσία σε μια άλλη θέση. Η πράξη της μετακίνησης αυτής είχε ως αντίκτυπο της συρρίκνωση των 4 συστημικών τραπεζών σε 1 δηλαδή έχασαν συνολικά το 67,1% της κεφαλαιοποίησής τους, φτάνοντας από τα 16,510 δισ. ευρώ στα 5,431 δισ. ευρώ.

Η μετακίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον αγοραστικό κλοιό των ελληνικών τραπεζών αποτυπώνεται στους ισολογισμούς με μεγάλες απώλειες για τις ίδιες. Ωστόσο, στις 8/2/2016 ξανά είδαμε ένα μικρότερο κραχ -7,87%, αφού η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι κίνητρο για έναν επενδυτή. Εκείνον τον μήνα ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε -24,26% κλειδώνοντας τις μετοχές στο limit-down. Παράλληλα, η απελευθέρωση των capital controls στηρίχθηκε στο να εξομαλύνει τους υπαινιγμούς των επενδυτών αναβαθμίζοντας τις ελληνικές τράπεζες από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default) σε CCC+ αυξάνοντας κατά δύο βαθμίδες τις ALPHA BANK κ’ Εθνική Τράπεζα, απ’ τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ Eurobank κ’ Πειραιώς παραμένουν CCC.

Προκειμένου να διαφυλαχτούν τα μακροπρόθεσμα οικονομικά μεγέθη, σοβαρό πλήγμα δημιουργήθηκε και με τις οικονομικοπολιτικές ανακατατάξεις στην γειτονική χώρα Ιταλία, δημιουργώντας για την Ελλάδα αύξηση στο κόστος δανεισμού. Το κλίμα παραμένει ασταθές και με τις διακυμάνσεις στις ευημερούσες αμερικανικές αγορές να σημειώνουν πτώση 2,1%. Πιστεύω ότι οι αγορές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ανακάμψουν και ας ανέβηκαν τα επιτόκια για την επικράτηση του ισχυρότερου.

Οι εντάσεις στο εμπόριο έχουν αυξηθεί, η πολιτική ανισότητα έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες και οικονομίες, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό που μένει είναι η ύπαρξη μειωμένης ποσότητας πόρων ακόμη και σε ανεπάρκεια. Ας ελπίσουμε ότι ο ρόλος αυτός θα κατευναστεί από τον αφανή δάκτυλο των αγορών, το αόρατο χέρι.

Απάντηση