Αλέξανδρος Μπουρδάνος, φοιτητής πολιτικών επιστημών Α.Π.Θ.

Το 2018 προβλέπεται ένα έτος ορόσημο για την ελληνική οικονομία, μιας και τη χρονιά αυτή η χώρα θα βγει από τα μνημόνια (αν και φυσικά θα υπάρχει ένα είδος επιτροπείας), αλλά αυτό καθ’ αυτό το γεγονός από μόνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ήδη το κλίμα διεθνώς φαίνεται αρκετά ευοίωνο μιας και διεθνείς οίκοι είναι έτοιμοι προς μια θετικότερη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας, ενώ όσες ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα, αυτά έχουν καλυφθεί με κυρίως ξένη συμμετοχή. Ειδικά στην περίπτωση της Alpha που εξέδωσε προσφάτως ομόλογο, αυτό καλύφθηκε 5 φορές πάνω από το στόχο, αντικατοπτρίζοντας την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχοντας γνωρίσει συρρικνώσεις και ζημιές, έχει καταφέρει κάπως να σταθεροποιήσει την κατάσταση των χαρτοφυλακίων του, θωρακίζοντας τους ισολογισμούς του με την επιστροφή στην κερδοφορία και τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της πώλησης των τελευταίων σε fund. Η επιστροφή στην κερδοφορία επιτυγχάνεται κυρίως με την τιτλοποίηση δανείων, τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, καθώς στα χρόνια της κρίσης έχουν κλείσει πάνω από 1200 καταστήματα, ενώ οι τράπεζες από 18 συρρικνώθηκαν σε 4 συστημικές και 1 μη συστημική. Όλα αυτά τα χρόνια μόνο συγχωνεύσεις και απορροφήσεις λάμβαναν χώρα σε ένα κλίμα αποσταθεροποίησης και μείωσης των καταθέσεων.

Το κλίμα αυτό έχει αρχίσει να μεταβάλλεται από πέρυσι, οπότε οι καταθέσεις για πρώτη φορά κατά το τέλος του έτους του 2017 παρουσίασαν αύξηση 5 δις. Ευρώ, ενώ κατά τη χρονιά αυτή η άδεια που διέθετε η Credit Agricole, η οποία δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα μέσω της Εμπορικής Τραπέζης και της Emporikis Credicom, πωλήθηκε προς την Atlas Merchant Capital, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις για τη δραστηριοποίηση ενός νέου παίκτη στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, μια ακόμη πρόσφατη εξέλιξη είναι η συγχώνευση των συνεταιριστικών τραπεζών Δράμας και Έβρου (μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ).

H Emporiki Credicom ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την καταναλωτική πίστη με τη χορήγηση πιστωτικών καρτών και δανείων με μικρότερες χρεώσεις από τις κλασικές τράπεζες. Το 2010 η Emporiki Credicom εντάχθηκε ως θυγατρική  Crédit Agricole Consumer Finance και μετονομάστηκε σε Credicom Consumer Finance το 2011. H Credicom δε διαθέτει δίκτυο καταστημάτων, καθώς συνεργαζόταν με την Εμπορική Τράπεζα και μέσω του δικτύου της τελευταίας παρείχε τα προϊόντα της. Το εγχείρημα δεν είχε μεγάλη επιτυχία και γρήγορα οι Γάλλοι αποφάσισαν να αφήσουν και αυτή τους τη δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο.

Με αυτήν την παρακαταθήκη, η Credicom πλέον ονομάζεται Praxia Bank, μια σύνθετη ονομασία από τις λέξεις Πράξις και Αξία, δείχνοντας με αυτόν το συμβολισμό τη μετάβαση στη νέα εποχή. Η τράπεζα αυτή ξεκινάει έχοντας δάνεια ύψους 19.126.049 ευρώ και μια ελάχιστη μερίδα καταθέσεων ύψους 590.598. Δηλαδή είναι μια τράπεζα που δεν έχει βάρη από το παρελθόν, ενώ ο ισολογισμός της για το 2016 δείχνει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα, και μια μικρή ζημιά της τάξης των 2,5 περίπου εκατομμυρίων. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το 2016 ήταν η χρονιά πριν πωληθεί στην Atlas.

Η νέα τράπεζα έχει σαν στόχο να δανειοδοτήσει αρχικά επιχειρήσεις, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες και να προσελκύσει καταθέσεις για να έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ενεργειών της. Γι’ αυτό κιόλας θα αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων, το οποίο όμως αρχικά θα είναι μικρό και ευέλικτο, αφού σαν τράπεζα θα έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις και θα στηρίζεται κυρίως στη χρήση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση του πελάτη. Μέχρι στιγμής προβλέπονται 40 περίπου καταστήματα, μέχρι το 2022. Σκοπός άλλωστε είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής, κυρίως, τράπεζας.

H Praxia Bank, έχει ανακοινώσει τις διαδικασίες για ΑΜΚ που θα ξεκινήσουν 19/02 και σαν σκοπό θα έχουν να αντλήσουν περί τα 200 εκ. ευρώ, μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ σύμβουλοι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η Citi. Το Fund έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 20 εκ.ευρώ, και θα επενδύσει περίπου άλλα 40 εκ. ευρώ προκειμένου η τελική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να αγγίξει τα 250 εκ.ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας σε πρώτη φάση θα μπορέσει να χορηγήσει περίπου 2 δις. Ευρώ και ευελπιστεί ότι μέχρι το 2022 θα έχει ένα μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 2%. Φυσικά, για τη στελέχωση της τράπεζας επιλέχθηκαν σημαντικά κεφάλαια του ελληνικού banking, αλλά και ξένου banking, όπως ο κ. Καρκαζής, ο κ. Passera κ.α., δείχνοντας έτσι ότι έχουν επενδυθεί πολλά στο ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας.

Τώρα το σημαντικό είναι να δούμε πόσους ξένους επενδυτές θα ελκύσει η ΑΜΚ και πότε αυτή θα ολοκληρωθεί (το πιθανότερο πάντως είναι τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο, όπως προσδοκά η διοίκηση) και πώς θα καταφέρει αυτή η νέα εμπορική τράπεζα να λειτουργήσει μέσα στα Capital Controls. To σημαντικό είναι όμως ότι μετά από χρόνια είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία εμπορικής τράπεζας στη χώρας μας, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Προκύπτει το ερώτημα αν θα καταφέρει το εγχείρημα αυτό να έχει επιτυχία. Πάντως πρόκειται σίγουρα για μια πολύ προσεκτική κίνηση, αφού η νέα τράπεζα δεν έχε κόκκινα δάνεια, ενώ ακολουθεί προσεγμένο στρατηγικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα βήματα, προτού ασχοληθεί και με άλλους τομείς της λιανικής, όπως δάνεια σε φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο αν ακολουθηθεί το σχέδιο εντός του πλάνου, θα γίνει τουλάχιστον μετά το 2022.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

http://www.credicom.gr/el/ABOUTUS_MM/News/Press/?ItemID=abb1028f-0b6a-4675-aae9-1c39a6f7a429

Click to access 2016_%20ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ%202016%20for%20site.pdf

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1593890/praxia-bank-pos-tha-doylepsei-h-nea-trapeza-.html

http://www.credicom.gr/el/ABOUTUS_MM/News/Press/?ItemID=2e342558-84f0-4a04-b5e1-9f3c49540cbb

Απάντηση