Σοφοκλής Αηδόνης, φοιτητής οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ.

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται λόγος για τη βιομηχανία αλλαντικών Creta Farms και για το πως η κατάσταση της χρεοκοπίας, στην οποία βρίσκεται, θα εξιχνιαστεί και θα φέρει την εταιρεία ξανά σε λειτουργία. Τη μάχη των επενδυτών κέρδισαν δυο fund, των οποίων οι προτάσεις παρατίθενται παρακάτω.

Η επονομαζόμενη Creta Farms, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των αλλαντικών και γενικότερα στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος, κατατάσσεται σε μία από τις πιο γνωστές αλλαντοβιομηχανίες στη χώρα. Η γνωστή κρητική βιομηχανία, η οποία ιδρύθηκε το 1970 στο Ρέθυμνο της Κρήτης από την οικογένεια Δομαζάκη, αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη μονάδα χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα. Η εταιρεία, συνεχίζει τα τελευταία 50 χρόνια να παράγει τα προϊόντα της, με βάση το αγνό παρθένο ελαιόλαδο απευθυνόμενη στους Έλληνες καταναλωτές, και όχι μόνο, καθώς εκτείνει την παρουσία της και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία αλλά και η Αυστραλία.

Η πορεία αυτή της οικογένειας Δομαζάκη εκτροχιάζεται τα τελευταία χρόνια από σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τελικώς εν έτη 2019, θέτουν την κρητική αλλαντοβιομηχανία σε καθεστώς χρεοκοπίας με αποτέλεσμα η εταιρεία να βρίσκεται σε μηδενική παραγωγή. Στο σημείο αυτό, κρίθηκε απαραίτητη η ανεύρεση λευκού ιππότη, δηλαδή ενός στρατηγικού επενδυτή, ούτως ώστε  να ορθοποδήσει ξανά στην αγορά.

Το ρόλο αυτό, φέρεται να ηγείται το fund Impala με επικεφαλή τον Δημήτρη Βιντζηλαίο. Συγκεκριμένα αποτελεί μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων ονομαζόμενη ως Impala invest, όπου στη Βουλγαρία δρα μέσω της Bella Bulgaria στο χώρο των αλλαντικών αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς. Μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες δείχνουν τα ετήσια κέρδη προ φόρων και τόκων να βρίσκονται πάνω από 12.000.000€. Ο ίδιος ο επικεφαλής λίγο καιρό πριν, συνεργάστηκε με την Chipita SA, με σκοπό την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, σχέδιο βέβαια το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Παρ’ όλα αυτά, η Impala Invest κατείχε μέχρι τέλους το προβάδισμα έναντι της Lime Capital (κύριος μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ), οι οποίες βρέθηκαν στην κούρσα διεκδίκησης της Creta Farms.

 

Προτάσεις των 2 «Μνηστήρων»

Η πρόταση της Impala Invest, η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση από Βουλγάρικες τράπεζες, αναφέρει πως αναλαμβάνει την αποπληρωμή του 41,5% των οφειλών της Creta Farms προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ύψους 112.815.000€. Πιο συγκεκριμένα, ζητά «κούρεμα» του χρέους των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας σε ποσοστό 58,5%, ενώ σκοπεύει να επενδύσει σε αυτή, επιπλέον το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση της Lime Capital, καθώς δεσμεύτηκε προς τις πιστώτριες τράπεζες να επωμιστεί την αποπληρωμή του 38% των δανείων, ύψους 109.000.000 €, της Creta Farms, δηλαδή ζητά «κούρεμα» ποσοστού 62%.

Ο λευκός ιππότης, καθώς όλα δείχνουν την Impala Invest, θα αναλάβει πάνω από 153 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Χαρακτηριστικά, οι οφειλές προς τα δημόσια ταμεία ανέρχονται στα 12,45 εκατομμύρια ευρώ, σε εμπορικές υποχρεώσεις σημειώνονται χρέη ύψους 26,18 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προς την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων οφείλονται χρέη που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Impala Invest δείχνει να απομακρύνει την Creta Farms από τις πιθανότητες χρεοκοπίας και πως η πρόταση της όχι μόνο θα τη σώσει από την οικονομική καταστροφή αλλά και θα την ανανεώσει πλήρως σε όλο της το επιχειρηματικό φάσμα. Τέλος, όλα θα κριθούν βέβαια στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, όπου θα κατατεθεί το σχέδιο επαναφοράς της Creta Farms μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Λόγω όλων των παραπάνω βέβαια, γεννιέται το ερώτημα, αν θα συνεχίσει άραγε η εξαίρετη πορεία της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας αυτή την φορά με νέους ιδιοκτήτες…

 

 

 

Πηγή οικονομικών μεγεθών: Capital.gr

Απάντηση