Κωνσταντίνα Βιώνη, οικονομολόγος

Η νέα τάση εργασίας και όσα πρέπει να ξέρεις για αυτή!

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, αναμφίβολα, έχει δημιουργήσει ολοένα και περισσότερες διευκολύνσεις στη ζωή μας. Με την άφιξη του σύγχρονου δικτύου ασύρματης επικοινωνίας 5G η τεχνολογία έρχεται να ενισχύσει και ένα νέο τρόπο εργασίας, την εξ’ αποστάσεως. Χάρις αυτή, οι γεωγραφικοί περιορισμοί παύουν να υφίστανται και προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής τόσο χώρας όσο και μέρους εγκατάστασης. Οι επαγγελματίες που επιθυμούν να εργαστούν σε διαφορετική τοποθεσία από την έδρα της εταιρείας ή της ύπαρξης των πελατών τους, καλούνται Ψηφιακοί Νομάδες (Digital Nomads). Πώς όμως η πανδημία του COVID-19 πυροδότησε τη νέα αυτή τάση; Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία, αλλά και για τον απασχολούμενο; Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει τέτοιου είδους νομάδες;

Covid-19 και Ψηφιακοί Νομάδες

Η εξάπλωση της πανδημίας ανάγκασε τις επιχειρήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα καταπολέμησης της διασποράς του ιού. Ο βασικός τρόπος επετεύχθη μέσω του περιορισμού των απασχολούμενων στις εγκαταστάσεις τους. Η τηλεργασία, στα επαγγέλματα στα οποία ήταν εφικτή, ήταν η μόνη λύση. Έτσι, η απασχόληση από απόσταση εντάχθηκε στη νέα καθημερινότητα πολλών ανθρώπων καθιστώντας τους ως εν δυνάμει ψηφιακούς νομάδες.

Σύμφωνα με έρευνα της Flexjobs, το 65% των ατόμων δηλώνουν πρόθυμοι να συνεχίσουν να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως και μετά την άρση των περιορισμών. Αυτό συμβαίνει, διότι τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για εκείνους είναι αρκετά. Τα κυριότερα είναι η μείωση του απαιτούμενου χρόνου που χρειάζεται, για να μεταφερθούν στο χώρο εργασίας τους, καθώς και το κόστος μετακίνησης. Μολονότι το ενδιαφέρον για τον ψηφιακό νομαδισμό αυξανόταν σταδιακά από το 2014, κατά τη περίοδο του εγκλεισμού παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ ραγδαία αύξηση.[1] Το γεγονός αυτό δικαιολογείται, λόγω του ότι οι περισσότεροι είχαν προσαρμοστεί στο νέο τρόπο εργασίας και ένιωθαν την ανάγκη αλλαγής περιβάλλοντος, αλλά και εμπειριών.

Οφέλη Ψηφιακού Νομαδισμού:

Η υιοθέτηση αυτού του ψηφιακού νομαδικού τρόπου ζωής επιφέρει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο στον εργαζόμενο, αλλά και στην οικονομία μας. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Για τον εργαζόμενο:

  1. Χαμηλότερο κόστος διαβίωσης

Μέσω της εξάλειψης των γεωγραφικών περιορισμών, κάθε εργαζόμενος δύναται να επιλέξει τόπο κατοικίας εντελώς ανεξάρτητο από την εργασία του. Δηλαδή του παρέχεται η δυνατότητα, είτε την απομάκρυνση του από τις πόλεις, είτε την εύρεση περιοχών με χαμηλότερα ενοίκια κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο, αυτομάτως μπορεί να διαλέξει τοποθεσίες με λιγότερο τοπικό κόστος ζωής.

  1. Επιλογή μέρους εργασίας

Εκτός της επιλογής της γεωγραφικής θέσης στην οποία θα εργάζεται με τη χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να αποφασίσει και το χώρο. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να εργαστεί στο διαμέρισμα του ή σε κάποιο χώρο εστίασης κοντά στη θάλασσα ή ακόμα και στο βουνό. Εξασφαλίζοντας την απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο οποιοδήποτε μέρος αυξάνει την αποδοτικότητα του θεωρείται κατάλληλο.

  1. Λιγότερο στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον

Αδιαμφισβήτητα η εργασία κοντά στη φύση επιδρά θετικά στην ψυχολογία  ενισχύοντας τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και κατά συνέπεια, την απόδοση του ατόμου.

  1. Προσωπική ανάπτυξη

Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου, γνωρίζοντας νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, αλλά και βιώνοντας νέες εμπειρίες. Έτσι, επιτυγχάνεται η διεύρυνση των των πνευματικών οριζόντων του ατόμου.

  1. Αποταμίευση χρημάτων

Η ελαχιστοποίηση του κόστους μετακίνησης στον χώρο εργασίας, καθώς και του κόστους ζωής. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, τη στροφή προς την αποταμίευση μεγαλύτερου ποσού χρημάτων.

Για την Οικονομία:

  1. Αύξηση του χρονικού διαστήματος παραμονής των τουριστών στη χώρα μας

Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών για πολλούς τουρίστες. Μέσω της εξ’ αποστάσεως εργασίας δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατείνουν το διάστημα διαμονής τους, απολαμβάνοντας τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

  1. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Η παράταση της διαμονής των τουριστών, ωθεί στην αύξηση της κατανάλωσης και στήριξης τοπικών προϊόντων σε παραθαλάσσιους και μη προορισμούς.

  1. Αύξηση ζήτησης για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Η προσέγγιση περισσότερων ατόμων για μετεγκατάσταση στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, η ζήτηση καταλυμάτων αυξάνεται στις περιοχές του ενδιαφέροντός τους.

  1. Επιστροφή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που είχε μεταναστεύσει (brain gain)

Μέσω των φορολογικών κινήτρων που παρέχονται, επιτυγχάνεται και η προσέγγιση επαγγελματιών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για την εύρεση υψηλόμισθων θέσεων και ανάπτυξης της καριέρας τους.

Η Ελλάδα ως πόλος έλξης

Με αυτό το μοντέλο εργασίας να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ανθρώπων, τα κράτη προσπαθούν να τους προσεγγίσουν, θέτοντας ελκυστικά προνόμια. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Forbes, οι τρεις καλύτερες χώρες μετεγκατάστασης των digital nomads, είναι ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουμανία[2]. Τι ήταν όμως αυτό το οποίο τις κατέστησε ως προτιμότερο προορισμό; Όπως παρουσιάζεται στο άρθρο, οι συγκεκριμένες παρέχουν στους νομάδες γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ σε προσιτές τιμές, δυνατότητα έκδοσης visa, καθώς και ευχάριστη διαμονή. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι «Πώς μπορεί η Ελλάδα να τις συναγωνιστεί;».

Ως γνωστόν, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα όμορφο μεσογειακό κλίμα, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μαγευτικές τοποθεσίες. Και ενώ όλα αυτά αποτελούν το «ελληνικό πακέτο», το οποίο προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο, το Υπουργείο Τουρισμού έλαβε κάποιες αποφάσεις. Κύριος στόχος των αποφάσεων αυτών είναι να τραβήξουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ψηφιακών νομάδων. Αρχικά, ανακοίνωσε πως μέσω της ψήφισης νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων παρέχεται έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκατασταθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Επιπλέον, αυτή η φοροαπαλλαγή θα τίθεται σε ισχύ για 7 έτη. Δικαιούχοι αυτής, είναι όσοι δεν υπήρξαν ούτε εργαζόμενοι, ούτε φορολογούμενοι στη χώρα μας.

Άλλη μία απόφαση η οποία πάρθηκε ήταν αυτή της δημιουργίας ειδικής visa, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί το συντομότερο. Έτσι, η χώρα μας δράττει την ευκαιρία και θέτει την υποψηφιότητά της ως ένας όμορφος προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες. Αξιοσημείωτη είναι και η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το «ΜΙΤ Enterprise Forum».  Όπως αναφέρεται, αν η Ελλάδα καταφέρει να προσεγγίσει 100.000 digital nomads, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών κάθε χρόνο, τα οφέλη στην οικονομία είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, η χώρα θα συγκεντρώσει έσοδα της τάξεως των 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που ισοδυναμεί, περίπου, με τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της διαμονής 25 εκατομμυρίων τουριστών για διάστημα μίας εβδομάδας.

 

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η άνθιση αυτής της μορφής εργασίας, που πρόκειται να εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αξίζει να σημειωθεί λοιπόν, ότι τα θετικά είναι αρκετά τόσο για τον ενδιαφερόμενο, όσο και για την οικονομία της Ελλάδος. Η χώρα μας δηλώνει πρόθυμη να υποδεχθεί εκατοντάδες ψηφιακούς εργαζόμενους που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

 

 

 

Πηγές:

https://m.naftemporiki.gr/story/1714637/oi-psifiakoi-nomades-kai-o-terastios-anaptuksiakos-rolos-tous

https://www.digitalnomadsoul.com/digital-nomad-benefits/

https://www.flexjobs.com/blog/post/remote-work-statistics/

https://pmoustris.eu/about/digital-nomads-i-allios-psifiakoi-nomades.html

https://www.euronews.com/travel/2021/02/01/greece-is-gold-for-digital-nomads

https://techmonitor.ai/leadership/workforce/digital-nomads-capitalising-rise-remote-work

https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2021/01/12/the-top-ten-countries-to-be-a-digital-nomad/?sh=46756c006ea1

 

[1] https://techmonitor.ai/leadership/workforce/digital-nomads-capitalising-rise-remote-work

[2] https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2021/01/12/the-top-ten-countries-to-be-a-digital-nomad/?sh=3187ce5e6ea1

Απάντηση