Κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Ε. : Ποιος δε θυμάται τον περίφημο «ΑΛΕΚΟ» , τη διαφήμιση – σήμα κατατεθέν της Ηλεκτρονικής Αθηνών;
Το χρονικό της εταιρίας
Η ιστορική αλυσίδα της οικογένειας Στρούτση και η πρώτη αμιγώς ελληνική σε επίπεδο πωλήσεων εταιρεία του κλάδου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών δραστηριοποιείται από το 1958 και εξαγοράστηκε από τον κ.Γιάννη Στρούτση το 1989 οπότε και απέκτησε τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση στην αγορά. Το 1999 η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο και έκτοτε είχε κερδοφόρους ισολογισμούς, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις υποχρεώσεις της. Το 2008 μάλιστα ο κ. Στρούτσης απέβλεπε να κατακτήσει την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, αφού στην οικονομική χρήση 1η Ιουλίου 2008- 30η Ιουνίου 2009 βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο των πωλήσεών της που ανέρχονταν στα 151,5 εκατ. Ευρώ. Τότε ήταν που η επιχείρηση επεκτάθηκε στη Σερβία και την Κύπρο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να επεκταθεί βόρεια της Ελλάδας, στα Βαλκάνια γενικότερα και διατηρώντας ένα δίκτυο 47 καταστημάτων με 585 εργαζομένους το 2013 και 450 το 2015.
Το «βραχυκύκλωμα»
Αυτό μέχρι το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση… τότε άρχισε η «εξαϋλωση» των επιχειρηματικών φιλοδοξιών του ιδιοκτήτη. Μάλιστα, το 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρίας στο χρηματιστήριο.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι οφειλές της επιχείρησης σύμφωνα με στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2015 προς τράπεζες ανέρχονται σε 50 εκατ. Ευρώ και προς τους προμηθευτές αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στεγάζονταν τα καταστήματα της αλυσίδας ανέρχονται σε 35,7 εκατ. Ευρώ. Στην ίδια –και τελευταία- οικονομική της χρήση καταγράφηκαν πωλήσεις 65,4 εκατ. Ευρώ από τα 72 εκατ. Ευρώ της προηγούμενης χρήσης και μειωμένες κατά 57% από αυτές του 2009 με 20 σημεία πώλησης στην Αττική, 24 στην περιφέρεια και 3 στην Κύπρο. Την ίδια ώρα που ο Κωτσόβολος άγγιζε τα 380 εκατ. Ευρώ και η Media Markt με 11 καταστήματα τα 200 εκατ. Ευρώ. Συγχρόνως, στον τελευταίο ισολογισμό (1/7/2014-30/6-2015) τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημιές ύψους 3 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων της φθάνουν στα 88 εκατ. Ευρώ με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Ευτυχώς, η εταιρία φρόντισε να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς και δεδουλευμένα των εργαζομένων αφήνοντας μόνο τις αποζημιώσεις στον αέρα, οι οποίες θα καλυφθούν από την εκποίηση της περιουσίας που κανονικά προορίζεται για αποπληρωμή φόρων και ταμείων, όπως θα αναφερθεί παρακάτω.
Η εταιρία προσπάθησε να περιορίσει το κόστος της με κλείσιμο θυγατρικών και καταστημάτων, ενώ διεξήγαγε έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους δημιουργώντας «ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο σε συνεργασία με τις τράπεζες, τους επενδυτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της τον Απρίλη του 2016.
Ο δανεισμός της εταιρίας από 3 εκατ. Ευρώ (2008) εκτοξεύθηκε στα 52,8 εκατομμύρια σύμφωνα με στοιχεία του 2015. Έτσι, ο κ. Στρούτσης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης, με λογαριασμούς και εμπορεύματα που έχουν ενεχυριαστεί και με προμηθευτές και τράπεζες που είχαν παγώσει πιστώσεις και ρευστότητα”. Γι΄ αυτό η εταιρία δεν κατάφερε να προσφύγει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν.3588/2007) για να προστατευθεί από τους πιστωτές της. Το άρθρο αυτό θα της επέτρεπε να ζητήσει συνδιαλλαγή με τους παραπάνω χωρίς να πτωχεύσει.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών «βγήκε από την πρίζα»
Παρά τις βάσιμες προοπτικές για ανάκαμψη και τις συντονισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης που ήταν επιτυχημένες τις προηγούμενες τρεις φορές, δεν απέφυγε το μοιραίο αυτήν τη φορά, ακόμα και αν μέχρι τελευταία στιγμή η οικογένεια Στρούτση κατείχε το 90% των μετοχών. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υπέβαλε στις 9 Μαρτίου αίτηση πτώχευσης, η οποία έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του, ακολουθώντας την τύχη που είχαν οι βιομηχανίες Softex, IMAΣ. Μετά την κήρυξη πτώχευσης, θα ορισθεί σύνδικος πτώχευσης και θα ακολουθήσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Υπολογίζεται ότι οι εξασφαλίσεις είναι περίπου 20 εκατ. Ευρώ με τα εμπορεύματα και τα μετρητά να εκτιμώνται στα 5 εκατ. Ευρώ με το 25% αυτών να ανήκει σύμφωνα με τη νομοθεσία στους εργαζόμενους που δικαιούνται αποζημιώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, το 65% της εκποίησης αφορά την πληρωμή των τραπεζών και το υπόλοιπο 10% τους πιστωτές-προμηθευτές, ενώ η όλη διαδικασία πιθανότατα θα διαρκέσει σχεδόν οκτώ χρόνια σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους. Παράλληλα, θα τεθούν υπό πλειστηριασμό έξι ακίνητα με αποτίμηση στα 23,9 εκατ. Ευρώ για ικανοποίηση των πιστωτών της Ηλεκτρονικής.
Λόγοι κατάρρευσης
Η Ηλεκτρονική Αθηνών αποτέλεσε το νέο έρμαιο στα «χέρια» της επταετούς κρίσης που βιώνουμε και στάθηκε ικανή να σβήσει από τον επιχειρηματικό χάρτη εταιρίες κολοσσούς. Η κατάρρευση , λοιπόν, της εταιρίας που μελετούμε προήλθε από διάφορους παράγοντες που εξηγούνται αμέσως παρακάτω.
- Η παρατεταμένη ύφεση των 7 χρόνων με την επιβολή μέτρων λιτότητας αποδυνάμωσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό των καταναλωτών αποφέροντας κάθετη πτώση του τζίρου και των εσόδων της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η αγορά ηλεκτρικών ειδών το 2007 άξιζε 3,2 δις ενώ την τελευταία τριετία μειώθηκε η αξία της στα 1,7 δις ευρώ.
- Τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση του περσινού καλοκαιριού με την επιβολή των capital controls και την απουσία ενός έμπιστου τραπεζικού συστήματος ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και ελαχιστοποίησαν τις επενδύσεις στη χώρα μας.
- Ο ισχυρός ανταγωνισμός με πολυεθνικούς ομίλους που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς απολαμβάνοντας την υποστήριξη της μητρικής εταιρίας άλλαξε το χάρτη του λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Η βρετανική Dixons ελέγχει τον Κωτσόβολο και η Media-Saturn την Media Markt όντας «οι μόνες ευνοημένες από αυτήν τη συγκυρία» , όπως αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της. Με αυτόν τον τρόπο τείνει να εκλείψει ολοκληρωτικά η παρουσία Ελλήνων «παικτών» στην αγορά.
- Η επιχείρηση είχε εμπλακεί με κατηγορίες για συμμετοχή σε φορολογική απάτη – καρουσέλ με αρχικό πρόστιμο μαμούθ ύψους 79,5 εκατ. Ευρώ. Τελικά, αθωώθηκε ως «παγιδευμένη σε ευρύτερο κύκλωμα» που υπεξαιρούσε τον ΦΠΑ και πλήρωσε τελικά μόνον το 1,5 εκατ. Ευρώ.
Και ξανά στο επίκεντρο
Στις 30 Ιανουαρίου 2017 θα γίνει η πρώτη εκποίηση 15.660 εμπορευμάτων 1.500 κωδικών αξίας 546.000 ευρώ που εκτέθηκαν στους υποψήφιους αγοραστές μέσω πλειστηριασμού σε ειδικό χώρο σε πρώην κατάστημα της Ηλεκτρονικής στη Γλυφάδα (λεωφ. Βουλιαγμένης 117) το Σάββατο 21/1 και την Τετάρτη 25/1. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο πλήθος πολιτών έφθασε στο κατάστημα για τον πλειστηριασμό.
Εφόσον κάποιος ενδιαφέρεται για ηλεκτρική συσκευή πρέπει να παραλάβει το δελτίο παραγγελίας και την 30η Ιανουαρίου να πάει στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου θα διενεργηθεί ο πλειστηριασμός. Αυτά τα εμπορεύματα εκπροσωπούν το 1/5 των συνολικών εμπορευμάτων της εταιρίας. Στη συνέχεια, θα ενταχθούν στη διαδικασία και ακίνητα της εταιρίας. Με τα έσοδα της διαδικασίας αυτής θα αποπληρωθούν προμηθευτές, τράπεζες και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών προς τους εργαζόμενους της εταιρίας. Το τελευταίο μάλιστα είναι το επίκεντρο της υπόθεσης, καθώς για παράδειγμα η Σοφία Σαράτση, πρώην εργαζόμενη της Ηλεκτρονικής, αναφέρει ότι «οι περισσότεροι είμαστε άνεργοι και από τα 450 άτομα περίπου το 10% έχει βρει δουλειά. ηλικίες όλων μας είναι δύσκολες».
Έτσι, η εταιρία μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Μέσα στο χρόνο έχανε μερίδια αγοράς (από 13% έπεσε στο 7%), ενώ η πτώση της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας άφησε άνεργους τους 450 εργαζομένους σχηματίζοντας στα πρόσωπά τους την κοινωνική κρίση που βιώνουμε πλέον. Μια οικογενειακή επιχειρηματική ιστορία 60 ετών χάθηκε στο βωμό της κρίσης αυτής… ο «Αλέκος έσβησε».