Δημήτριος Καμενίκης, φοιτητής τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΜΑΚ
Έξοδο στις αγορές επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών η ελληνική κυβέρνηση με την έκδοση 5ετών ομολογιών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (και την πτώση των spread των ελληνικών ομολόγων στις 478 μονάδες βάσης) και να προβεί στην έξοδο στις αγορές πριν τις 20 Ιουλίου όποτε και θα γίνει η ανακοίνωση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχοντας κάνει αρκετή προετοιμασία μαζί με την συμβουλευτική εταιρία Rothschild που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα χρέους αλλά και την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σχεδιάζουν μια άντληση περί τα 2 δις ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 4,4-4,6%, ασφαλώς περισσότερο από το σημερινό που δανείζεται από τον ESM.
Μια έξοδος που ενδεχομένως θα στοιχίσει στην κυβέρνηση ακριβότερα από ότι υπολογίζει καθώς επί της ουσίας βάζει “ταφόπλακα” στο αφήγημα της περί μη βιώσιμου χρέους καθώς η καμπύλη του χρέους θα επιβαρυνθεί χωρίς ουσιαστικό λόγο με “ακριβό” χρήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την διαφωνία του σε με τέτοια κίνηση καθώς πιστεύει πως υπηρετεί σκοπούς επικοινωνιακούς και δεν θα βελτιώσει το χρηματοοικονομικό profile της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να προηγηθούν ηχηρές ιδιωτικοποιήσεις για να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από την περιπέτεια της “περήφανης” διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων σχολιάζουν πως πρόκειται για μια ακόμα σπασμωδική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για εσωτερική κατανάλωση κυρίως καθώς η χώρα δεν είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της στις διεθνείς αγορές χρήματος ακόμα και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Προϊδεάζοντας επί της ουσίας ένα 4ο μνημόνιο στο οποίο θα οδηγηθεί η χώρα αν δεν γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.