Απόστολος Βλάχος, Junior Consultant

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κήρυξε “πανδημία” τον COVID-19. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται, μέχρι σήμερα 26 Μαρτίου, σε περισσότερα από 500.000 παγκοσμίως, από τα οποία 23.028 αφορούν ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της μέχρι πρότινος καθημερινότητάς μας (με χαρακτηριστικά παραδείγματα το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και απαγόρευση κυκλοφορίας), και ως εκ τούτου, ο άμεσος αντίκτυπος στην οικονομία, είναι αναπόφευκτος.

Παρακολουθώντας την διεθνή οικονομική ειδησεογραφία, γίνεται εύκολα αντιληπτό, το «πέπλο» αβεβαιότητας που έχει εξαπολύσει ο COVID-19 στις αγορές. Εύλογα λοιπόν, δημιουργείται ένα ερώτημα: πως αντιδρούν οι αγορές σε μια υγειονομική κρίση; Ή πιο συγκεκριμένα, πόσο μπορεί να επηρεάσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, την πορεία σημαντικών δεικτών, οργανωμένων χρηματαγορών ανά τον κόσμο;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνεται στην ανάλυση που παρατίθεται ακολούθως, όπου αποτυπώνεται διαγραμματικά, το πόσο επηρεάστηκαν δημοφιλείς δείκτες του χρηματιστηρίου, από την ημέρα δημοσιοποίησης του πρώτου κρούσματος του ιού στις χώρες οπού διαπραγματεύεται η αξία τους.

 

Η.Π.Α. : Dow Jones και S&P 500.

Στις Η.Π.Α. το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 έγινε γνωστό στις 20 Ιανουαρίου. Η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του δείκτη Dow Jones, από την ημέρα δημοσιοποίησης του πρώτου κρούσματος μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου, υπολογίστηκε στο -0,92%, ενώ για τον δείκτη S&P 500, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα υπολογίστηκε  στο -0,79%. Οι συνολικές απώλειες του δείκτη Dow Jones, το διάστημα μεταξύ, 21 Ιανουαρίου και 20 Μαρτίου, ανήλθαν στις 10.013 μονάδες, πραγματοποιώντας μια μείωση της τάξεως του 34%. ‘Όσον αφορά τον δείκτη S&P 500, οι συνολικές απώλειες στο προαναφερθέν μεσοδιάστημα, υπολογίστηκαν στις 1.016 μονάδες (μείωση ύψους 31%). Ακολούθως, παρατίθενται διαγραμματικά, τα εβδομαδιαία κλεισίματα των δύο εξεταζόμενων δεικτών, από την ημέρα δημοσιοποίησης του πρώτου κρούσματος  κορωνοϊού στις Η.Π.Α. μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου.

 

Κίνα: SHANGHAI Stock Exchange Composite Index.

Η Κίνα αποτελεί την χώρα από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Την ημερομηνία κατά την οποία έγινε ευρύτατα γνωστή η ύπαρξη μιας νέας μορφής κορωνοϊού στη χώρα, συνιστά η 8η Ιανουαρίου 2020. Η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του SHANGHAI Stock Exchange Composite Index από την 8η Ιανουαρίου έως το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου, υπολογίζεται στο -0,22%, με τις συνολικές απώλειες του δείκτη, στο εν λόγω διάστημα, να ανέρχονται στις 321 μονάδες (μείωση του δείκτη κατά 10%). Στο διάγραμμα που ακολουθεί, αποτυπώνονται τα εβδομαδιαία κλεισίματα του εξεταζόμενου δείκτη, από την ημερομηνία που έγινε γνωστή η ύπαρξη ενός νέου ιού, μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου.

Σχόλια:

Οι χρηματαγορές της χώρας παρέμειναν κλειστές για το διάστημα μεταξύ 24 έως 31 Ιανουαρίου, καθώς οι κινεζικές αρχές παρέτειναν την περίοδο διακοπών του νέου έτους κατά 3 ημέρες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ιαπωνία: Δείκτης NIKKEI 225

Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα  κορωνοϊού στην χώρα. Από την δημοσιοποίηση του πρώτου κρούσματος έως και το κλείσιμο της εγχώριας χρηματαγοράς στις 19 Μαρτίου 2020, ο δείκτης NIKKEI 225, εμφανίζει απώλειες της τάξεως του 31%. Αναλυτικότερα, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του δείκτη υπολογίζεται στο -0,88% και οι συνολικές απώλειες στο εξεταζόμενο διάστημα, ανήλθαν στις 7.380 μονάδες. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, αποτυπώνονται τα εβδομαδιαία κλεισίματα του δείκτη, για το διάστημα μεταξύ 16 Ιανουαρίου έως το κλείσιμο, στις 19 Μαρτίου 2020.

 

Γερμανία: Δείκτης DAX

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Γερμανία, εντοπίστηκε στην περιοχή της Βαυαρίας, στις 27 Ιανουαρίου του 2020. Ο αντίκτυπος του παραπάνω γεγονότος στην εγχώρια αγορά μετοχών, αποτυπώνεται στη μέση ημερήσια μεταβλητότητα του δείκτη DAX, η οποία υπολογίζεται στο –1,02% για το διάστημα μεταξύ της 27ης Ιανουαρίου έως το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου. Οι συνολικές απώλειες του δείκτη στο εν λόγω διάστημα ανήλθαν στις 4.276 μονάδες, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 32%. Ακολούθως, παρουσιάζονται διαγραμματικά τα εβδομαδιαία κλεισίματα του δείκτη DAX για το εξεταζόμενο διάστημα.

 

Γαλλία: Δείκτης CAC 40

Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού εντοπίστηκε στο Μπορντό της Γαλλίας, στις 24 Ιανουαρίου του 2020. Ο δείκτης CAC 40, από την ημέρα δημοσιοποίησης του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία (ήτοι 24 Ιανουαρίου) έως και το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή 20 Μαρτίου, μετράει συνολικές απώλειες της τάξεως του 33% (σε απόλυτα νούμερα, μείωση 1.993 μονάδων). Επίσης, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του δείκτη, στο αναλυόμενο διάστημα, υπολογίζεται στο -0,95%. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, αποτυπώνονται τα εβδομαδιαία κλεισίματα του CAC 40, για το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η ανάλυση του (24 Ιανουαρίου έως 20 Μαρτίου).

 

 

Ηνωμένο Βασίλειο: Δείκτης FTSE 100

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η είδηση της έλευσης του κορωνοϊού  στη χώρα έγινε γνωστή την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Από την εν λόγω ημερομηνία και μέχρι το κλείσιμο των χρηματιστηρίων στις 20 Μαρτίου, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του δείκτη FTSE 100 υπολογίζεται στο -0,92%, με τις συνολικές απώλειες του δείκτη στο εν λόγω μεσοδιάστημα να ανέρχονται στις 2.095 μονάδες (μείωση 29%). Παρακάτω, παρουσιάζονται διαγραμματικά τα εβδομαδιαία κλεισίματα του δείκτη FTSE 100, για το εξεταζόμενο διάστημα.

 

Ιταλία: Δείκτης FTSE ΜΙΒ

Η Ιταλία συνιστά την χώρα, στην οποία ο COVID-19 έχει προκαλέσει τους περισσότερους θανάτους. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, όταν δύο Κινέζοι τουρίστες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο δείκτης FTSE MIB, της εγχώριας αγοράς μετοχών, στο διάστημα μεταξύ 31 Ιανουαρίου (όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα) έως το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου, κατέγραψε μείωση της τάξεως του 33% και σε απόλυτα νούμερα, έχει υποστεί απώλειες ύψους 7.728 μονάδων. Επίσης, η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του FTSE MIB, υπολογίζεται στο -1,08%. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, παρατίθενται τα εβδομαδιαία κλεισίματα του εξεταζόμενου δείκτη, από την ημέρα δημοσιοποίησης των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα, μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου.

 

Ελλάδα: Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην χώρα μας εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020. Η μέση ημερήσια μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου των Αθηνών, από την ημέρα δημοσιοποίησης του πρώτου κρούσματος έως και το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Μαρτίου υπολογίζεται στο –2,12%. Ο εν λόγω δείκτης μετρά απώλειες της τάξεως του 32% και σε απόλυτα νούμερα, οι απώλειες του ανέρχονται στις 256 μονάδες. Ακολούθως, παρουσιάζονται διαγραμματικά τα εβδομαδιαία κλεισίματα του δείκτη, για το εξεταζόμενο διάστημα.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψιν την παραπάνω ανάλυση, γίνεται αντιληπτό ότι όλοι οι εξεταζόμενοι δείκτες, από την ημερομηνία δημοσιοποίησης του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στις χώρες όπου διαπραγματεύεται η αξία τους, έως το κλείσιμο των χρηματιστηρίων στις 20 Μαρτίου, σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 31,8% (προσεγγιστικά), εξαιρουμένου του δείκτη SHANGHAI, του οποίου οι απώλειες περιορίστηκαν στο 10%.

Κλείνοντας λοιπόν το άρθρο, θα ήθελα να επισημάνω το έξης: Σίγουρα οι απώλειες που κατέγραψαν οι παραπάνω αναλυόμενοι δείκτες, λόγω της πανδημίας του COVID-19, είναι σημαντικές. Οι πιο σημαντικές όμως απώλειες της εν λόγω πανδημίας είναι αυτές των ανθρώπινων ζωών, η αξία των οποίων δεν δύναται να εκτιμηθεί.

 

 

 

Πηγές : Trading Economics, World Health Organization, Live science.com, news cgtn.com

 

This Post Has 2 Comments

  1. Αποστόλης

    Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα!

  2. Κατερίνα

    Πολύ χρήσιμο άρθρο, συγχαρητήρια!

Απάντηση