• Ένας δείκτης αποτελεί μακροπρόθεσμα μία καλή επιλογή για επένδυση
  • Οι εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς επηρεάζουν την απόδοση των δεικτών

Στη νέα μόδα των επενδύσεων με πρωταγωνιστές τα κρυπτονομίσματα, ας μην ξεχνάμε τους βασικούς δείκτες στους οποίους στηρίζεται μία ολόκληρη χρηματαγορά. Ο λόγος για τον Nasdaq, ένας από τους παλαιότερους και κατά πολλούς, από τους πιο ασταθείς δείκτες. Εταιρείες παγκοσμίου φήμης και ισχύος που καθοδηγούν την παγκόσμια αγορά βρίσκονται σε αυτόν τον δείκτη.

Τι είναι όμως ο Nasdaq;

Με μία μικρή ιστορική αναδρομή το χρηματιστήριο του NASDAQ ιδρύθηκε το 1971 από την Εθνική Ένωση Διαπραγματευτών Αξιογράφων (NASD). Σήμερα, η Ένωση αυτή είναι γνωστή ως Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικών Βιομηχανιών (FINRA). Στις 8 Φεβρουαρίου 1971, η χρηματιστηριακή αγορά του Nasdaq ξεκίνησε τη λειτουργία της ως η πρώτη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο.

Στην αρχή, λειτουργούσε απλά ως ένα «σύστημα τιμών» και δεν παρείχε κανένα τρόπο για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά του Nasdaq συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε ένα σημαντικό ζήτημα. Ποιο είναι αυτό; Συνέβαλε αρκετά στη μείωση της διαφοράς μεταξύ της τιμής προσφοράς και της τιμής ζήτησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Η σύνθεση και η απόδοση του Nasdaq Composite

Ο δημοφιλέστερος και κυριότερος δείκτης του NASDAQ είναι ο Nasdaq Composite, ο οποίος λειτουργεί από την έναρξή του χρηματιστηρίου. Στον δείκτη αυτόν υπάγονται 3.417 μετοχές από εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εξής: η Apple, η Microsoft, η Alphabet, η PepsiCo και η Meta Platforms. Ωστόσο, μερικές εταιρείες εκδίδουν περισσότερες από μία κατηγορία μετοχών. Για τον λόγο αυτό, οι μετοχές ποσοτικά είναι περισσότερες από τον αριθμό των εταιρειών που περικλείει, δηλαδή τις 3.365 εταιρείες.

Ο δείκτης σταθμίζεται με βάση την κεφαλοποίηση της αγοράς. Άρα, μιας και είναι εισηγμένες ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ο δείκτης Nasdaq θεωρείται από τους κορυφαίους. Πιο συγκεκριμένα οι 10 κορυφαίες μετοχές του Nasdaq Composite αντιπροσωπεύουν το 47% της απόδοσης του δείκτη.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πληθώρα πληροφοριών που εκλαμβάνουμε καθημερινά, όλοι μπορούμε να περιηγηθούμε στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και γιατί όχι και να επενδύσουμε. Η επένδυση σε έναν δείκτη, όπως ο Nasdaq Composite, μακροπρόθεσμα ωφελεί κάθε άτομο που θέλει να ασχοληθεί με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό συμβαίνει διότι ο δείκτης έχει με το μέρος του αρκετά πλεονεκτήματα στην βαριά βιομηχανία της τεχνολογίας. Αποτελεί, επομένως, ιδανική επιλογή αν δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για έρευνα. Ακόμη, συνιστά την κατάλληλη επιλογή, αν δε διατίθενται οι απαραίτητες γνώσεις, για να γίνει σωστή αξιολόγηση των μετοχών. Ο διάσημος επενδυτής όλων των εποχών, Warren Buffett, έχει αναφέρει εξάλλου ότι:

«Η καλύτερη επενδυτική επιλογή μακροπρόθεσμα είναι τα κεφάλαια των δεικτών».

Το επίμαχο σημείο όλων των δεικτών… η πανδημία

Στην έναρξη της πανδημίας με την επιβολή των lockdown ανά χώρα, το χρηματιστήριο βίωνε τις ημέρες της Μαύρης Τρίτης. Οι δείκτες έδειχναν να υποχωρούν και τα πρόσημα να είναι αρνητικά. Βέβαια σε καιρούς αβεβαιότητας οι επενδύσεις είναι αρκετά ριψοκίνδυνες. Ωστόσο, δεδομένης της επικινδυνότητάς τους, αποφέρουν και μεγαλύτερα κέρδη.

Έτσι, κάποιοι επενδυτές θεώρησαν την συγκεκριμένη περίοδο ως μία πρόκληση. Άρχισαν να επικεντρώνονται στον κλάδο της τεχνολογίας, αφού είναι η μόνη που δεν παρέμεινε στάσιμη. Ταυτόχρονα, βοήθησε την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη να μην καταρρεύσουν συμβάλλοντας στην ανασυγκρότησή της με βάση τα νέα δεδομένα.

Συμπερασματικά

Ο τεχνολογικός δείκτης είχε κάποιες μικτές αποδόσεις με τα πρώτα σοκ που υπέστη η παγκόσμια αγορά. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνει ο δείκτης Nasdaq ώθησαν την παγκόσμια αγορά με θετικά πρόσημα προς την άνοδο.

Πηγές:

fool.com, thebalance.com, investopedia.com

Απάντηση