Κωνσταντίνος Γεροβασίλης, Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ
Σε ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα στην Ευρώπη φαίνεται να εμπλέκεται η πασίγνωστη δανική τράπεζα Danske Bank.Μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο αγγίζει το ποσό των 200 δις ευρώ (234 δις δολάρια).
Προ λίγων ημερών, μετά από την αποκάλυψη νέων στοιχείων και αποτελεσμάτων που διερεύνησε και δημοσίευσε η δανική δικηγορική εταιρεία Bruun & Hjejle φούντωσε και άλλο την κατάσταση, αφού η τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο για κατηγορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του CEO της τράπεζας, Τόμας Μπόργκεν, ενώ ο πρόεδρος Όλε Άντερσεν έχει πει ότι η εταιρεία έχει καταγγείλει ήδη μία σειρά υπαλλήλων, καθώς και ο ίδιος σκεφτόταν να παραιτηθεί αλλά έμεινε για να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Συγκεκριμένα μετά τον έλεγχο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος για το παράρτημα της Εσθονίας, η τράπεζα παραδέχτηκε πως συναλλαγές ύψους 200 δις ευρώ κατά την περίοδο 2007-2015 «κατά πάσα πιθανότητα ήταν ύποπτες».
Σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας προέκυψαν υποψίες πως υπήρξαν εργαζόμενοι στο παράρτημα της τράπεζας στην Εσθονία, οι οποίοι είτε είχαν βοηθήσει πελάτες είτε είχαν συνεργαστεί μαζί τους. Επιπλέον, από την έρευνα που διεξήχθη από την νομική εταιρεία που ανέλαβε την υπόθεση προκύπτει ότι νυν αλλά και πρώην εργαζόμενοι της Danske Bank στο παράρτημα της Εσθονίας – ακόμη και σε επίπεδο ομίλου – δεν τηρούσαν τις νομικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Μπόργκεν διαβεβαίωσε, με βάση την έρευνα, πως ο ίδιος, ο πρόεδρος καθώς και όλο το διοικητικό συμβούλιο δεν παραβίασαν τις νομικές τους υποχρεώσεις.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μέχρι αυτή την στιγμή από τους 15000 πελάτες του υποκαταστήματος της Danske Bank στην Εσθονία, οι 6200 θεωρούνται ύποπτοι και έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι υπήκοοι της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Αξιοσημείωτο είναι το πως η διοίκηση της Danske Bank στην Εσθονία απέφευγε να ενσωματώσει το σύστημα συναλλαγών της στο κεντρικό σύστημα της Danske Bank με την πρόφαση ότι έτσι θα υπήρχε υψηλός κόστος. Αυτό θα έπρεπε να είχε κινήσει υποψίες εξ αρχής.
Η τράπεζα είχε προειδοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν καθώς και επικριθεί για την παθητικότητα της όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από την εποπτική αρχή της Εσθονίας. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση της Danske Bank για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της στην Εσθονία ήταν ανεπαρκή, όπως προέκυψε και από την έκθεση.
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Βέβαια, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις η δανική τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει τις δανικές, τις εσθονικές καθώς και τις αμερικάνικες αρχές οι οποίες απ’ ότι φαίνεται ετοιμάζουν βαρύ πρόστιμο για την Danske. Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, το πρόστιμο ενδέχεται να φτάσει τα 4 δις δανικές κορώνες(περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια).
Για την τράπεζα τον μεγαλύτερο τρόμο πρέπει να αποτελεί η ανάμειξη των ΗΠΑ, αφότου οι αμερικάνοι δείχνουν ανελέητοι σε τέτοια ζητήματα, όπως έχουν δείξει και οι πράξεις τους όταν αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα ανάλογων περιπτώσεων. Όπως για παράδειγμα, πρόστιμο 775 δολαρίων στην ολλανδική ING για ξέπλυμα εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω των λογαριασμών της, πρόστιμο πέρυσι στην γερμανική Deutsche bank ύψους 700 εκατ. δολαρίων για ξέπλυμα 100 δις. δολαρίων προς όφελος Ρώσων πελατών της. Επιπλέον, το τεράστιο πρόστιμο που κλήθηκε να καταβάλλει η βρετανική HSBC, ύψους 1,9 δις. δολαρίων λόγω συμμετοχής στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από ναρκωτικά αξίας 880 εκατ. δολαρίων, καθώς και η στοχοποίηση της λετονικής ABLV οδήγησαν και στην κατάρρευση της.
Ακόμη, η μετοχή της εταιρείας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα τον τελευταίο χρόνο και ειδικότερα μετά την ανακοίνωση της έκθεσης και την ταυτόχρονη παραίτηση του Τόμας Μπόργκεν, που οδήγησε την μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει έως και 8%.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται αναλυτικά η πορεία της μετοχής της Danske bank τον τελευταίο έναν χρόνο:
Λόγω του σκανδάλου, η Danske bank ήδη από τις αρχές του έτους έχει χάσει περίπου το 30% της χρηματιστηριακής αξίας, ενώ από τον Μάιο του 2017 οπότε είχε φθάσει τελευταία φόρα στο υψηλό της, η εταιρεία μετράει απώλειες στην αξία της ύψους περίπου 14 δις δολαρίων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκάνδαλο της Danske bank, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα στην Ευρώπη. Αν αναλογιστούμε πως τα 200 δις ευρώ για τα οποία κατηγορείται η Danske bank για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ισούνται σχεδόν με 9 φορές το ΑΕΠ της Εσθονίας(για το 2017), τότε προφανώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Ευρώπης. Ειδικά για έναν τραπεζικό κλάδο όπως αυτός της Δανίας ο οποίος θεωρείται ένας από τους λιγότερο διεφθαρμένους και περισσότερο διαφανείς σε όλο τον κόσμο.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.