Τη στιγμή που η υπόθεση του ΔΟΛ είναι ακόμα πρόσφατη (απεργίες εργαζομένων, υπέρογκα χρέη, λουκέτα, εμπλοκή κυβερνητικών προσώπων), έρχεται στο φως η υπόθεση της Εκδοτικής Πήγασος, γνωστής για τις εκδόσεις της «Έθνος», «Ημερησία», «Goal News» κ.ά.

Αρχικά, τα δάνεια της εταιρίας ανέρχονται σε 166 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα αποφασίσει αν ο όμιλος θα κατευθυνθεί σε πτώχευση άμεσα ή αν θα υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης για εκκαθάριση εν λειτουργία όπως συνέβη με τον ΔΟΛ. Είναι προφανές, όμως, ότι και οι δύο εναλλακτικές θα ζημιώσουν ανεπανόρθωτα τόσο τις τράπεζες όσο και τον όμιλο Μπόμπολα λόγω του ύψους των χρεών, αλλά και της προσδοκίας του προαναφερθέντος ομίλου να διατηρήσει ένα τουλάχιστον 40% μερίδιο επί της εταιρίας.

Μάχη με το χρόνο έδωσε η «Πήγασος» για να προχωρήσει η συμφωνία με τον κ. Σαββίδη και να καλύψει δάνεια ύψους 70 εκ ευρώ σε αντάλλαγμα με την αγορά μετοχών. Σύμφωνα με ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο, η Πήγασος πούλησε στον δεύτερο 19.791.879 κοινές ονομαστικές μετοχές της «Τηλέτυπος», οι οποίες αντιστοιχούν στο 19,63% του μετοχικού κεφαλαίου με τίμημα 5 εκατ. ευρώ (3,75 εκατ. στις τράπεζες και 1,25 εκατ. ευρώ για πληρωμή επειγουσών υποχρεώσεων του ομίλου) και με την ίδια να διατηρεί πλέον μόνο το 13,09% της εταιρίας.

 

                                  Η μετοχική σύνθεση της Τηλέτυπος του Ομίλου Πήγασος (Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Η συναλλαγή αυτή οδήγησε σε έντονες συζητήσεις, αφού μέρος αυτών των χρημάτων θα πήγαινε στους εργαζόμενους. Ωστόσο, παλαιότερα οι τράπεζες δεν επέτρεψαν από τους δεσμευμένους λογαριασμούς να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του MEGA. Παρόλα αυτά, πώς κατάφερε ο κ. Φ. Μπόμπολας να πωλήσει μέρος του ομίλου με την ύπαρξη φημολογιών ότι το συγκεκριμένο μερίδιο δεν ήταν ενεχυριασμένο χωρίς να τις επιβεβαιώνουν οι τράπεζες. Τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στην «Καθημερινή» ανέφεραν ότι υπήρξαν έντονες πιέσεις από κυβερνητικούς παράγοντες με τις τράπεζες να βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων.

Εργαζόμενοι σε απόγνωση

Οι 430 εργαζόμενοι της Πήγασος Α.Ε. αγωνιούν για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και εκδίδουν ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους που θα μείνουν άνεργοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει τις ευθύνες της. Μάλιστα, προσπάθησαν να καθυστερήσουν την πτώχευση του εκδοτικού συγκροτήματος «που το 1981 ανέτρεψε τα δεδομένα στον χώρο του Τύπου» , για να μπορέσουν να λάβουν τους μισθούς 5,5 μηνών από την εταιρία, ενώ δεν έλειψε και 48ωρη απεργία. Στηρίζουν την ανακοίνωσή τους στη συμβολή του εκδοτικού οίκου στην ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό, τα οποία θεωρούν ως απαραίτητα συστατικά της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, τη δικαίωση των εργαζομένων υποστηρίζει και η ΕΣΗΕΑ με δική της ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι ο πλειστηριασμός της 26ης θα «στραγγαλίσει» τους εργαζόμενους και θα έχει μοναδικούς ωφελούμενους τον εκδότη και τις τράπεζες.

Στα χέρια της δικαιοσύνης

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποφασίστηκε να διενεργηθεί πλειστηριασμός των σημάτων των εφημερίδων «Έθνος» και «Ημερησία» του ομίλου Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. σύμφωνα με απόφαση των τραπεζών σήμερα, 26 Ιουλίου, το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από αυτή στην υπόθεση του ΔΟΛ, καθώς η «Πήγασος» είναι εταιρία συμμετοχών και τα περιουσιακά της στοιχεία θα βγουν στον πλειστηριασμό ένα – ένα και όχι στο σύνολό τους ορίζοντας ένα ελάχιστο τίμημα, ώστε κάτω από αυτό να απορρίπτεται κάθε πιθανή προσφορά.

Εταιρίες του ομίλου που θα συμμετάσχουν, επίσης, στον πλειστηριασμό θα είναι η Πήγασος  Interactive, η Άνωση, η Pegasus Magazines Publications S.A. μαζί με τα ποσοστά που διατηρεί ο όμιλος στην εκτυπωτική Ίρις του πρακτορείου διανομής Ευρώπη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς για την «Ημερησία» ορίστηκε στις 476.000 ευρώ, ενώ για το «Έθνος» στα 2,33 εκατ. ευρώ.

Και το συμπέρασμα είναι…

Συμπερασματικά, η οικογένεια Μπόμπολα κατάφερε μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει να απομυζήσει τα δημόσια έργα και όταν είδε ότι το πλάνο ήταν πλέον ασύμφορο εγκατέλειψε τον Τύπο. Σε αυτό, φυσικά, συμβάλλει και η απάθεια (για να μην αναφέρουμε την εμπλοκή της κυβέρνησης) σε φαινόμενα όπου οι επιχειρηματίες χτίζουν εταιρίες κολοσσούς, μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, δε φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε τράπεζες και εργαζόμενους. Έτσι, αυτοί οι «επιχειρηματίες» με εκατοντάδες εκατομμύρια περιουσία αφήνουν στο δρόμο τους εργαζόμενους που σε βάρος τους έχτισαν τις αυτοκρατορίες τους, ενώ τα χρωστούμενα θα τα αναπληρώσει ο ελληνικός λαός.

Εν τέλει, αν κάποιος θέλει να απαλλάξει την Ελλάδα από τη διαπλοκή πρέπει να καταφέρει να αδρανοποιήσει τα παιχνίδια των media και τις γνωστές οικογένειες που, αφού εκμεταλλευτούν στο έπακρο τον ελληνικό λαό, τον εγκαταλείπουν μέσα στην πενία του.

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.eyedoll.biz/

http://www.star.gr/

http://www.typologies.gr/

http://www.protothema.gr/

http://bankingnews.gr/

http://www.kathimerini.gr

Απάντηση