Μαργαρίτη Μαρία, φοιτήτρια οικονομικών επιστημών ΑΠΘ:

Από αμιγώς ελληνικά προϊόντα αποτελούνται τα ράφια της  Lidl Hellas, από τα οποία προέρχεται ο μισός περίπου τζίρος της πολυεθνικής. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος διοίκησης της Lidl Hellas, Ιάκωβος Ανδρεανίδης και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, κατά την παρουσίαση του νέου καταστήματος Lidl ¨Νέας Γενιάς¨ στα Διαβατά.

Συνεργάζεται με περισσότερους από 3.500 Έλληνες προμηθευτές, βοηθώντας αρκετούς από αυτούς να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και σε άλλες χώρες μέσα από τις ¨Εβδομάδες Ελληνικών Γεύσεων και προϊόντων¨ που πραγματοποιεί η Lidl σε 27 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τοποθετούνται διεθνώς στα ράφια της ελληνικές ελιές, τυρί φέτα, κρασιά, ενώ πέρυσι διατέθηκαν 87.000 τόνοι φρούτων.

Στατιστικά, το 46% του τζίρου της Lidl προέρχεται από κωδικούς ελληνικών προϊόντων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως από τους 1.300 κωδικούς που υπήρχαν στα ράφια της στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της, σήμερα, υπάρχουν 2.400 κωδικοί, εκ των οποίων το 16% ανήκει σε επώνυμα προϊόντα, ενώ τα υπόλοιπα σε discount και private label. To 80% της μαναβικής αποτελείται από ελληνικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ το 95% των κρεατικών και ψαρικών, προέρχεται από Έλληνες προμηθευτές.

Ωστόσο, ποιες είναι οι ελληνικές βιομηχανίες των οποίων τα προϊόντα καταναλώνουμε καθημερινά και βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων της Lidl;

Γαλακτοβιομηχανίες

  • ΛΕΣΒΙΓΑΛ, Μυτιλήνη

Είναι η μεγαλύτερη τυροκομική εταιρεία στο Αιγαίο και μία από τις 10 μεγαλύτερες στην Ελλάδα στην παραγωγή τυριών από αιγοπρόβιο γάλα. Οι εγκαταστάσεις της προσδίδουν τη δυναμικότητα επεξεργασίας γάλακτος 70 τόνων σε ημερήσια βάση.

  • Καλογεράκης Α.Ε , Κρήτη

Στις εγκαταστάσεις του μεταφέρονται από όλες τις άκρες της Κρήτης 60 τόνοι γάλακτος, ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταποίησης έως  100 τόνους ημερησίως.

  • Κολιός , Λιμνότοπος Πολυκάστρου, Κιλκίς

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο άρτια εξοπλισμένες μονάδες παραγωγής τυριών στην Ευρώπη. Απέχει 60 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και εκεί παράγονται τα 2/3 του ελληνικού γάλακτος, το οποίο συλλέγεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες 15 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς φυσικά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

  • Εβροφάρμα, Διδυμότειχο Έβρου

Τα προϊόντα ΓΑΛΠΟ παράγονται στην Εβροφάρμα, μία ελληνική γαλακτοβιομηχανική και τυροκομική μονάδα. Αποτελεί ίσως και τη μοναδική- σε αυτό το μέγεθος- κάθετη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος, καλύπτοντας το 3% της πανελλήνιας παραγωγής, ενώ καθημερινά παράγονται σε αυτή 35 τόνοι γάλακτος.

Αλλαντικά

  • ΥΦΑΝΤΗΣ

Η εταιρεία Υφαντής προμηθεύει τα ελληνικά καταστήματα της Lidl, με 3 κωδικούς αλλαντικών, φθάνοντας την ποσότητα των 100 τόνων τον μήνα, καθώς δεν αποκλείεται η παράδοσή τους σε  χώρες του εξωτερικού.

Κρασιά

  • Κτήμα Χατζημιχάλη, Οπούντια Λοκρίδα της Στερεάς Ελλάδας
  • Οινοχώρα, Πλαγιές Κιθαιρώνα Αττικής
  • ¨Αθήρι¨, Νησιά Αιγαίου (κυρίως στη Ρόδο)

Η πολυεθνική αυτή απασχολεί σήμερα 5.300 εργαζομένους με κόστος μισθοδοσίας 110 εκ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο χρόνο διατέθηκαν επιπλέον 4 εκ. ευρώ για πρόσθετες παροχές στους υπαλλήλους της. Οι επενδύσεις της στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1,3 δις ευρώ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, ενώ για το 2015 επενδύθηκαν 120 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, μέσα στο α΄τετράμηνο της εταιρικής χρήσης 2016-2017, ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 6,2% και ξεπέρασε τα 475 εκ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει φτάσει πλέον να ελέγχει πανελλαδικά 222 καταστήματα, ενώ συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της χρηματοδοτώντας επενδυτικά προγράμματα 100 εκ. ευρώ , ενώ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δαπανά 600 εκ. ευρώ.

Τέλος, επενδύει στην κοινωνία και το προσωπικό της, καθώς συνεργάζεται και στηρίζει τα τελευταία χρόνια το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ με δωρεές που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και τις ετήσιες εκστρατείες προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ¨Ανοιχτή Αγκαλιά¨ σε 14 παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Η Lidl έδειξε αγάπη για τα ελληνικά προίοντα.

Γιατί ότι αξίζει…φαίνεται!

Απάντηση