Βασίλης Μενεξές-Εμβραΐζογλου, Τμήμα Περιβάλλοντος

Ιστορικά στοιχεία

Η BlackRock ιδρύθηκε το 1988 από μια ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον Larry Fink. Ο Fink είχε προηγουμένως εργαστεί στην First Boston, όπου βοήθησε στην ανάπτυξη της αγοράς κινητών αξιών που υποστηρίζεται από υποθήκες. Το 1988, ο Fink και οι συνάδελφοί του δημιούργησαν την Blackrock, η οποία ήταν τότε ένα μικρό κομμάτι της ομάδας Blackstone. Η ομάδα πίστευε ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων συνδυάζοντας την τεχνολογία, τη διαχείριση κινδύνων και την ποσοτική ανάλυση. (1)

Κατά τη στιγμή της ίδρυσής του, η BlackRock κατάφερε να έχει στην κατοχή της περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 δισεκατομμύριο δολάρια . Ωστόσο, η εταιρεία αύξησε  γρήγορα τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειριζόταν καθώς κέρδισε τη φήμη της λόγω της τεχνογνωσίας της στο σταθερό εισόδημα[1] και στη διαχείριση κινδύνων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η BlackRock άρχισε να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος για πελάτες όπως η General Electric και η PNC Bank. Το 1994, η BlackRock ξεκίνησε το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο της και συνέχισε να επεκτείνει τις προσφορές της κατά τα χρόνια που ακολούθησαν.

Εικόνα 1: Larry Fink. [Πηγή: LUDOVIC MARIN/AFP/Getty]

Η ανάπτυξη της BlackRock επιταχύνθηκε στη δεκαετία του 2000, καθώς η εταιρεία επέκτεινε την παρουσία της παγκοσμίως και έκανε στρατηγικές εξαγορές. Το 2006, απέκτησε την State Street Research & Management, μια κίνηση που βοήθησε στην ανάπτυξη της επιχείρησης της εταιρείας (2). Δύο χρόνια αργότερα, απέκτησε την Barclays Global Investors, οι οποίοι βοήθησαν την BlackRock να επεκταθεί  σημαντικά οι δραστηριότητές της στα ETF. Η εξαγορά της Barclays Global Investors έκανε την BlackRock τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο όσον αφορά τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Σήμερα, η BlackRock κατέχει μια κυρίαρχη θέση στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η επιτυχία της καθορίζεται από την εστίαση στα ETFs, τις στρατηγικές εξαγορές και την ικανότητα να προσελκύει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό. Η εταιρεία αντιμετωπίζει συνεχή έλεγχο και κριτική σχετικά με τον αντίκτυπό της στην κοινωνία και το περιβάλλον (3)  και η ανταπόκρισή της σε αυτές τις ανησυχίες θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη μελλοντική της επιτυχία (4) .

Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση από τον Δεκέμβριο του 2021. Η εταιρεία διαθέτει 19.800 υπαλλήλους παγκοσμίως από το ίδιο χρονικό διάστημα και καταγράφει εισόδημα προ φόρων ύψους 6,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων[2]. Με γραφεία σε 52 χώρες παγκοσμίως, διαχειρίζεται επίσης 600 ενεργά ETF iShares[3], καθιστώντας την τον μεγαλύτερο πάροχο ETF στον κόσμο. Το 2021, εξασφάλισε έσοδα ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την επιχείρηση iShares ETF μόνο.

   Εικόνα 2: BlackRock . REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Η BlackRock είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες και πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με πάνω από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από το τρίμηνο του 2021. Ως εκ τούτου, κάθε οικονομικό σχέδιο ανάλυσης και στρατηγικής πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και τη θέση της στην αγορά, καθώς και τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις που επηρεάζουν τη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Οικονομική ανάλυση

Η βιομηχανία που ασχολείται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ ανταγωνιστική. Σε αυτήν την βιομηχανία, πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσελκύσουν μια περιορισμένη ομάδα επενδυτών και να διαχειριστούν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επιπλέον, η βιομηχανία υπόκειται σε ορισμένους ρυθμιστικούς και νομικούς περιορισμούς που μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία και την ανάπτυξη. Μερικοί βασικοί οικονομικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική απόδοση της BlackRock είναι:

  • Επιτόκια: Τα επιτόκια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς επηρεάζουν τόσο το κόστος του δανεισμού όσο και τις αποδόσεις των επενδύσεων. Ένα σταθερό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο το να δημιουργηθούν αξιόλογες αποδόσεις για τους επενδυτές της εταιρίας. Σε ένα περιβάλλον με χαμηλά επιτόκια, το κόστος δανεισμού μειώνεται, πράγμα που μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες για επενδύσεις που παρέχουν υψηλές αποδόσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές, αναζητώντας αποδοτικές επενδύσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ανταγωνίζονται για περιορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να παρέχουν αρκετά υψηλά κέρδη.
  • Μεταβλητότητα αγοράς: Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθείς και οι ξαφνικές κάμψεις της αγοράς μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων. Οι πρακτικές διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνου της BlackRock θα είναι κρίσιμες για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.
  • Ρυθμιστικό περιβάλλον: Η βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υπόκειται σε σύνθετο ρυθμιστικό περιβάλλον, με διαφορετικούς κανόνες και κανονισμούς σε διάφορες δικαιοδοσίες. Το κόστος συμμόρφωσης μπορεί να είναι σημαντικό και τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο και την κερδοφορία της BlackRock.

Για να επεξηγήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των στρατηγικών, ας εξετάσουμε μερικά παραδείγματα:

  • Γεωγραφική επέκταση: Η BlackRock θα μπορούσε να επεκτείνει την παρουσία της σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Εάν η εταιρεία αναλάβει μόνο το 5% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων σε διαχείριση αυτών των αγορών, θα μπορούσε να παράγει πάνω από 220 δισεκατομμύρια δολάρια[4] σε νέα περιουσιακά στοιχεία.
  • Βιώσιμες επενδύσεις: Η ISHARES ESG ETF της BlackRock έχουν ήδη προσελκύσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται γρήγορα.[5] 

Πώς λοιπόν η BlackRock έγινε τόσο κυρίαρχος παίκτης στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων;

Ένας παράγοντας ήταν η εστίαση της εταιρείας στα ETFs. Η επιχείρηση ISHARES ETF της BlackRock έχει αυξηθεί ταχέως τα τελευταία χρόνια, με τα περιουσιακά της στοιχεία να φτάνουν τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό συνέβαλε στην προώθηση της συνολικής ανάπτυξης και κερδοφορίας της εταιρείας. [6].

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ικανότητα της BlackRock να προσελκύει κεφάλαια και να κάνει στρατηγικές εξαγορές. Για παράδειγμα, το 2009, η BlackRock απέκτησε την Barclays Global Investors, γεγονός που βοήθησε στο να επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές της στα ETF. Πιο πρόσφατα, η BlackRock απέκτησε την Aperio Group, έναν κορυφαίο πάροχο προσαρμοσμένης μετοχής ευρετηρίου (adjusted stock index) για να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητές της στον τομέα αυτό.

 Εικόνα 3:Stockanalysis.com-Τιμή μετοχής από το 2000-2023

Παρ’ όλο που η BlackRock σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία, αυτό δεν συνέβη χωρίς να αντιμετωπίσει αντίξοες καταστάσεις και αντικρούσεις. Κάποιοι έχουν επικρίνει την εταιρεία για τον αντιληπτό ρόλο της στη διαιώνιση της ανισότητας και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης μέσω των επενδύσεών της[7]. Η BlackRock έχει απαντήσει σε αυτές τις επικρίσεις δηλώνοντας τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα και υπεύθυνες επενδύσεις και έχει δρομολογήσει μια σειρά από βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα και πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια. Συμπερασματικά, η BlackRock είναι μια οικονομική δύναμη με κυρίαρχη θέση στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

 

 

[1] Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης σταθερού εισοδήματος είναι ένα είδος συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης στο οποίο οι επενδυτές συνάπτουν μια συμφωνία για να αγοράσουν ή να πωλήσουν ομόλογα σε προκαθορισμένη τιμή και σε ορισμένη ημερομηνία στο μέλλον.**

[2] https://www.statista.com/statistics/891292/assets-under-management-blackrock/

[3] https://www.ishares.com/us/products/methodology-for-defining-goals

[4] (https://www.reuters.com/business/finance/exclusive-blackrock-plans-first-china-etf-product-this-year-sources-2022-04-13/-CHINA.)

[5] (https://www.investmentnews.com/why-that-6-2-billion-outflow-from-an-esg-etf-is-not-the-end-of-sustainable-investing-235900)

[6] (https://www.cnbc.com/2022/01/15/why-blackrock-dominates-the-etf-industry.html).

[7] https://www.washingtonpost.com/business/economy/as-blackrock-gets-bigger-so-does-its-influence-on-corporate-america/2018/07/09/68e715c2-7d3e-11e8-b0ef-fffcabeff946_story.html

Βιβλιογραφία

  1. Cofounder, CEO, BlackRock, Larry Fink https://www.forbes.com/profile/larry-fink/
  2. BlackRock’s Pitch for Socially Conscious Investing Antagonizes All Sides https://www.nytimes.com/2022/12/23/business/blackrock-esg-investing.html
  3. How BlackRock Became The World’s Largest Asset Manager https://www.creditloan.com/blog/black-rock/
  4. BlackRock Reports Full Year 2022 Diluted EPS

https://www.blackrock.com/corporate/newsroom/press-releases/article/corporate-one/press-releases/blackrock-reports-fourth-quarter-2022

  1. See how BlackRock’s journey has unfolded. https://www.blackrock.com/corporate/about-us/blackrock-history
  2. BlackRock: About Us. Retrieved from https://www.blackrock.com/corporate/about-us
  3. BlackRock CEO Larry Fink’s 2022 Letter to Shareholders. Retrieved from https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/larry-fink-ceo-letter
  4. BlackRock 2022 Annual Report. Retrieved from https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/blackrock-reports
  5. (2021). Global asset management industry outlook 2021. Retrieved from https://www2.deloitte.com/global/en/pages/financial-services/articles/global-asset-management-industry-outlook.html
  6. Financial Times. (2021). BlackRock’s Aperio deal cements sustainable investing push. Retrieved from https://www.ft.com/content/f2a67a0b-120c-47d4-8f52-4c1b8d347dd6
  7. The Guardian. (2021). How BlackRock became the world’s biggest asset manager. Retrieved from https://www.theguardian.com/business/2021/feb/22/how-blackrock-became-the-worlds-biggest-asset-manager
  8. The New York Times. (2021). BlackRock’s Big Bet on Sustainable Investing. Retrieved from https://www.nytimes.com/2021/03/04/business/dealbook/blackrock-esg-sustainable-investing.html
  9. (2021). BlackRock’s assets top $9 trillion, helped by investors’ rush to bonds. Retrieved from https://www.reuters.com/business/finance/blackrocks-assets-top-9-trillion-helped-by-investors-rush-bonds-2021-01-14/
  10. BlackRock Q4 2021 Earnings Release: https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/litigation-and-regulatory-matters/2021-q4-earnings-release
  11. PwC Asset Management 2025: A Brave New World: https://www.pwc.com/gx/en/industries/asset-management/assets/pwc-asset-management-2025-a-brave-new-world.pdf
  12. McKinsey & Company Global Asset Management 2021: The $100 Trillion Machine: https://www.mckinsey.com/industries/financial-services/our-insights/global-asset-management-2021-the-100-trillion-machine
  13. Bloomberg: BlackRock’s Assets Hit Record $9 Trillion as ETFs Surge: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-20/blackrock-s-assets-hit-record-9-trillion-as-etfs-surge
  14. Harvard Business Review: The Future of Asset Management: https://hbr.org/2021/09/the-future-of-asset-management
  15. BlackRock CEO faces call to step down amid claims of hypocrisy: https://www.theguardian.com/business/2022/dec/07/blackrock-ceo-faces-call-to-step-down-amid-claims-of-hypocrisy
  16. BlackRock Pre-Tax Income 2010-2023 | BLK https://www.macrotrends.net/stocks/charts/BLK/blackrock/pre-tax-income
  17. ** Τι είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σταθερού εισοδήματος και πώς λειτουργούν;

https://www.degiro.gr

This Post Has 4 Comments

  1. qweqt

    obviously like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand Ill certainly come back again

  2. CloneBuzzz

    I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

  3. temp mail address

    I don’t know how I ended up here, but I thought this post was excellent. I have no idea who you are, but you will become a well-known blogger very soon if you aren’t already. Salutations.

  4. Temp email

    It was great seeing how much work you put into it. The picture is nice, and your writing style is stylish, but you seem to be worrying that you should be presenting the next article. I’ll almost certainly be back to read more of your work if you take care of this hike.

Απάντηση