Θοδωρής Γκολέμης, Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ

Πρόκειται για την πιο γνωστή ελληνική (πρώην δηµόσια) εταιρία, η οποία πριν από 5 χρόνια αποτελούσε τον µεγαλύτερο συστηµικό κίνδυνο της χώρας παρουσιάζοντας συνεχείς ζηµιές ενώ παράλληλα ήταν έρµαια σε κάθε είδους πολιτικές – κοµµατικές πιέσεις. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί, λοιπόν, η ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας (9/4/2024) σχετικά µε την καλύτερη χρήση τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών και η ακόλουθη εξαγορά της Κωτσόβολος. Είναι, άρα, φανερή σε όλους, πλέον, η στροφή της Δ.Ε.Η, η οποία µπαίνει δυναµικά στο παιχνίδι της ενεργειακής µετάβασης στην Ευρώπη.

Η αναπτυξιακή πορεία της Δ.Ε.Η.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την περίοδο, που οι ορκωτοί λογιστές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολογήσεις προειδοποιούσαν για την ορατή οικονομική κατάρρευση του κυρίου πυλώνα του ενεργειακού συστήματος στην Ελλάδα, την ΔΕΗ. Με την αλλαγή στη διοίκηση προς 5 ετών, η ΔΕΗ “ανοίχτηκε” στις αγορές πραγματοποιώντας τη µεγαλύτερη αύξηση µετοχικού κεφαλαίου µη τραπεζικής εταιρείας την τελευταία 15ετία, καθώς αποκόµισε 1,35 δις ευρώ, ενώ το 2023 εξαγόρασε την Enel Romania, κίνηση που έβγαλε τη ΔΕΗ πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων και καθιστώντας την παραγωγική και πελατειακή της παρουσία µία από τις µεγαλύτερες στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ενδεικτικό είναι πως αποτελεί πλέον τον µεγαλύτερο προµηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουµανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατοµµύρια πελάτες. Επιπλέον, µετά και την εξαγορά των έργων της Mytilineos στη Ρουµανία και την απόκτηση του 100% της ρωσικής Land Power, θυγατρικής του ρωσικού κολοσσού της Lukoil και άλλες κινήσεις στην Βουλγαρία, την Αλβανία και τα Σκόπια, η θέση της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων έχει κατοχυρωθεί. Το παραγωγικό δυναµικό ανέρχεται σε 10,7GW, µε θερµικούς, υδροηλεκτρικούς σταθµούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας µε συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας µεγαλύτερη των 20TWh.

Υπενθυµίζεται πως αναφερόµαστε σε µια εταιρία της οποίας η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 4,5 δισ ευρώ!. Πιο ειδικά, οι µεγαλύτεροι µέτοχοι της εταιρίας παραμένουν το Ελληνικό Δηµόσιο µε ποσοστό 34,1% και οι Θεσµικοί Επενδυτές (CVC, Goldman Sachs) µε συµµετοχή 52,1%.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος.

Στις 10 Απριλίου επισημοποιήθηκε η µεγάλη συµφωνία της εξαγοράς της µεγάλης αλυσίδας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος, ιδιοκτησίας του βρετανικού οµίλου Curry’s, από την ΔΕΗ, η οποία θα είναι ο πέµπτος κατά σειρά ιδιοκτήτης της. Έτσι, ο Κωτσόβολος περνάει µετά από 19 χρόνια ξανά σε ελληνικούς  επενδυτές. Μετά και την έγκριση που έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισµού στις 5.3.2024, η εξαγορά προχώρησε µε αντίτιµο 200 εκατοµυρίων ευρώ χωρίς όµως να λαµβάνεται υπόψιν ο δανεισµός, τα ταµειακά διαθέσιµη της εταιρίας και εξαιρουµένων των µισθώσεων κατα το IFRS 16 (leasing). Η ΔΕΗ χρηματοδότησε το deal µέσω ίδιων κεφαλαίων.

Η εταιρία Κωτσόβολος θεωρείται ως µια κερδοφόρα εταιρία µε  θετικές προοπτικές. Δηλαδή, για την οικονοµική χρήση 1.5.2002 – 30.4.2023, είχε κύκλο εργασιών 733 εκατοµµύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατα 12% σε σχέση µε το 2022, το EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) διαµορφώθηκε σε 49 εκατοµµύρια και ο τραπεζικός δανεισµός ήταν σχεδόν µηδενικός.

Με την ολοκλήρωση της σηµαντικής αυτής συµφωνίας, η ΔΕΗ αποκτά ορισµένα πολύ σηµαντικά πλεονεκτήµατα. Πρώτον, εντάσσει στο δυναµικό της ένα ευρύ δίκτυο 97 φυσικών καταστηµάτων συνολικής έκτασης 143.000 τ.µ σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 είναι megastores, µε έκταση άνω των 2.000 τ.µ. και συνολικό αριθµό εργαζόµενων πάνω από 2.900 άτοµα.

Δεύτερον, οι ιστοσελίδες της Κωτσόβολος είναι οι πιο πετυχηµένες στον τοµέα τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ενώ δεν πρέπει να λησµονηθούν και τα call centers. Τρίτον, η εταιρία έχει ιδιαίτερα αναπτυγµένο σύστηµα logistics, µε κέντρα διανοµής και διεκπεραίωσης, τα οποία διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα κάθε µέρα ενώ κατέχει και ιδιόκτητα οχήµατα.

Εδώ, χρειάζεται να σηµειωθεί πως το γεγονός αυτό εξοικονοµεί στην ΔΕΗ περίπου 100 εκατοµµύρια ευρώ τα οποία προόριζε για τη δηµιουργία δικτύου logistics και υποδοµών µεταφορών. Τέλος, η Κωτσόβολος πέρα από τη πληθώρα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων που διαθέτει (φωτοβολταϊκά, ηλιακούς θερµοσίφωνες) έχει προωθήσει και µια σειρά από υπηρεσίες όπως ασφαλιστικές υπηρεσίες ή χρηµατοδοτικές λύσεις σε συνεργασία µε τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν εφόδια, τα οποία θα εντάξει η ΔΕΗ στο οπλοστάσιο της και θα κληθεί να τα διαχειριστεί, µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον, το οποίο προµηνύει αλλαγές στον ενεργειακό τοµέα.

 

Τα µελλοντικά σχέδια.

Η κίνηση αυτή, της εξαγοράς της Κωτσόβολος, φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πλάνο ύψους 9 δις ευρώ της ΔΕΗ µε στόχο να µετασχηµατιστεί σε έναν πάροχο ολοκληρωµένων προϊόντων και υπηρεσιών στην λιανική αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προσπαθεί, δηλαδή, να “δεσµεύσει” τους πελάτες της σε µια µακροχρόνια συνεργασία, σε ένα οικοσύστηµα δηλαδή µέσα στο οποίο η ΔΕΗ θα παρέχει τόσο την ηλεκτρική ενέργεια όσο και την ίδια τη συσκευή στον καταναλωτή.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί το πολυπόθητο “διαβατήριο” ώστε να µπει η εταιρία προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι του καταναλωτή και να πουλήσει εκτός από την ενέργεια και τα νέα προϊόντα που απαιτεί η ενεργειακή “πράσινη” µετάβαση, όπως αντλίες θερµότητας και ιδιωτικούς φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι µια πρακτική που συναντάται συχνά στην Ευρώπη είτε στη Γαλλία µε την EDF (αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) είτε στην Βρετανία µε την British Gas.

Εκτός λοιπόν του στόχου για µια πιο ολιστική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων, σηµαντική είναι και η στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ. Σύμφωνα µε το σχέδιο για την περίοδο 2024-2026 που παρουσίασε η διοίκηση του Οµίλου στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο, η επόµενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, αφού το 2026 η εγκατεστηµένη ισχύς ΑΠΕ του Οµίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση µε σήµερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Τέλος, στο επίκεντρο του “πρασίνου” µετασχηµατισµού είναι και η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων, κίνηση για την οποία ασκείται κριτική από διάφορες πλευρές.

Εν κατακλείδι, είναι προφανές πως η ΔΕΗ έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και το µέλλον της προβλέπεται ευοίωνο. Οι δοµικές αλλαγές που θα επέλθουν από την εξαγορά και την µετατροπή του επιχειρηµατικού µοντέλου του οµίλου, θα γίνουν αισθητές στην αγορά και στον καταναλωτή. Ευχής έργον θα ήταν οι αλλαγές αυτές να φανούν στην καταναλωτική δύναμη και στην διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και όχι µόνο στους ισολογισµούς της εταιρίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Business Daily. (10 Απρ 2024). “Εκλείσε στρατηγικό deal της Dei για εξαγορά της Κωτσόβολος µε 200 εκατ.”https:// www.businessdaily.gr/epiheiriseis/111332_ekleise-stratigiko-deal- tis-dei-gia-exagora-tis-kotsobolos-me-200-ekat.

Ενέργεια. (11 Απριλίου 2024). “ΔΕΗ 3.0: Αλλάζει τα Δεδοµένα για την Επιχείρηση η Εξαγορά της Κωτσόβολος.” https:// www.energia.gr/article/217668/deh-30-allazei-ta-dedomena-gia- thn-epiheirhsh-h-exagora-ths-kotsovolos.

Business Daily. (11 Απρ 2024). “Dei: Η στρατηγική για την επόµενη ηµέρα µετά την εξαγορά της Κοτσοβόλος.” Business Daily. https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/111365_dei-i- stratigiki-gia-tin-epomeni-imera-meta-tin-exagora-tis-kotsobolos.

Χρύσα Λιάγγου. (04.11.2023). “Τα σχέδια της ΔΕΗ µετά την εξαγορά της αλυσίδας «Κωτσόβολος».” Καθηµερινή. https:// www.kathimerini.gr/economy/562709476/ta-schedia-tis-dei-meta- tinexagoratisalysidaskotsovolos/.

Γιώργος Λαµπίρης – Χάρης Φλουδόπουλος. (03-Νοε-2023). “ΔΕΗ: Τι σηµατοδοτεί η εξαγορά της Κωτσόβολος”. Capital. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3747642/dei-ti-simatodotei-i- exagora-tis-kotsobolos/.

Ναυτεµπορική. (10 Απριλίου 2024). “ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Κωτσόβολος” .https://www.naftemporiki.gr/business/ 1637040/dei-oloklirothike-i-exagora-tis-kotsovolos/.

Ιωάννης Καλφόπουλος. (2024, Απρίλιος 12). “Kotsovolos σηµατοδοτεί ολοκλήρωση deal Dei.” The Total Business. https:// thetotalbusiness.com/2024/04/12/kotsovolos-simatodotei- oloklirwsi-deal-dei/.

Απόστολος Σκουµπούρης. (10.04.24). “ΔΕΗ: Τα καλά αποτελέσµατα, η Κωτσόβολος και η νέα συµφωνία”. Ενέργεια Mag. https://www.energymag.gr/epikairotita/epiheiriseis/ 95223_dei-ta-kala-apotelesmata-i-kotsobolos-kai-i-nea-symfonia.

PPC Group. https://www.ppcgroup.com/el/ependytikes-sxeseis/ enimerosi-metoxon/metoxiki-sunthesi.

 

Χάρης Φλουδόπουλος. (30-Ιουλ-2023). “Το ολικό comeback της ΔΕΗ”. Capital. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3729839/to- oliko-comeback-tis-dei/.

Newsbeast. (10·04·2024). “H ΔΕΗ εξαγόρασε την Κωτσόβολος – Τα οφέλη”. https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/10776064/ h-dei-exagorase-tin-kotsovolos-ta-ofeli.

Θανάσης Παπαδής. (11·04·2024 ). “Η στρατηγική κίνηση της ΔΕΗ µε την εξαγορά της Κωτσόβολος – Σε ελληνικά χέρια ξανά ύστερα από 19 χρόνια η αλυσίδα ηλεκτρικών”. Newsbeast. https:// www.newsbeast.gr/financial/arthro/10777549/i-stratigiki-kinisi- tisdeimetinexagoratiskotsovolosseellinikacheriaxana metaapo-19-chroniaialysidailekt

 

This Post Has One Comment

  1. pilllow

    Fantastic beat I would like to apprentice while you amend your web site how could i subscribe for a blog site The account helped me a acceptable deal I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

Απάντηση