Μαρία Μακρή, φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.

  • Τι είναι οι startup επιχειρήσεις;
  • Γιατί διαφέρουν οι νεοφυείς εταιρείες από τις υπόλοιπες;
  • Πώς χρηματοδοτούνται;
  • Ποιοι κλάδοι κυριαρχούν στην χώρα μας;

Οι startups ή αλλιώς νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας της τελευταίας δεκαετίας. Μια εταιρεία χαρακτηρίζεται startup στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της, όπου προσπαθεί να εδραιώσει το καινοτόμο επιχειρηματικό της πλάνο στις ανάγκες της αγοράς.

Τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν;

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των startups εταιρειών είναι πως προσβλέπουν σε γρήγορη και τεράστια ανάπτυξη, αν η ιδέα της εταιρείας πετύχει. Δεν επιδιώκουν τα μικρο – μεσαία κέρδη. Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει τις startup να ξεχωρίζουν από άλλες μικρο – μεσαίες εταιρείες; Είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν /υπηρεσία. Οι απλές εταιρείες θα βασιστούν σε ένα μοντέλο-πρότυπο για την παραγωγή ενός προϊόντος. Οι startup, όμως, θα δημιουργήσουν ένα νέο καινοτόμο πρότυπο, το οποίο θα τους παρέχει και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Πού βρίσκουν χρήματα;

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ισχύουν όλοι οι τρόποι χρηματοδότησης που υπάρχουν για κάθε τύπο εταιρείας. Ανάμεσα στους τρόπους αυτούς συγκαταλέγονται η τραπεζική δανειοδότηση, τα ίδια και τα επενδυτικά κεφάλαια. Τα τελευταία χρόνια όμως για την χρηματοδότηση των startup έχουν επικρατήσει οι εξής τρόποι:

1) επιχειρηματικοί άγγελοι, δηλαδή ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι επενδύουν ίδια κεφάλαια και ως αντάλλαγμα λαμβάνουν μετοχές η εταιρικά μερίδια

2)crowdfunding, δηλαδή χρηματοδότηση από το πλήθος και

3) Venture Capitals, δηλαδή οργανισμοί που διαχειρίζονται κεφάλαια άλλων επενδυτών με σκοπό να στραφούν σε επενδύσεις.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα το 78% των νεοφυών επιχειρήσεων αντλούν κεφάλαια από τα Venture Capitals ή αλλιώς από τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Ένα ποσοστό 10 % για την εύρεση χρηματοδότησης στρέφεται σε επιδοτήσεις. Και τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 8,2% σε Επιχειρηματικούς Αγγέλους.

Ποιους κλάδους προτιμούν οι Ελληνικές startup;

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ανθίσει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν περισσότερες από 580 επιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές (14,1%) δραστηριοποιούνται στις βιοεπιστήμες. Δεύτερος πιο ελκυστικός τομέας στην Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον Τουρισμό. Μετέπειτα έρχεται το περιβάλλον, όπου το 9,1% των νεοφυών δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ακολουθούν οι κλάδοι της διαφήμισης με 7% και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με 5%. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο ασχολείται μόνο το 4% των startup. Τέλος, για στους τομείς της διασκέδασης και της εκπαίδευσης δεν απασχολείται ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

 

Καινοτόμες startup της Ελλάδας

Green Panda: Ενώ δισεκατομμύρια συσκευές κινητής τηλεφωνίας παρέμεναν σε ένα ντουλάπι, η Green Panda βρήκε την ευκαιρία να εισέλθει στην αγορά. Ιδρύθηκε το 2020 και σκοπός της ήταν να αποκομίσουν οι καταναλωτές το μέγιστο όφελος από τα κινητά τηλέφωνα που δεν χρησιμοποιούσαν. Και κατ’ επέκταση να συνεισφέρουν έτσι και στην κυκλική οικονομία. Υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει κέρδη περισσότερα από 2 εκατομμύρια.

 Prosperty : Ιδρύθηκε το 2020, με βασικό στόχο να αλλάξει την δομή της αγοράς ακινήτων, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι ψηφιοποιημένη. Η εταιρεία αυτή:

  • επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν αποτελεσματικότερα την κατάσταση της αγοράς,
  • να προσδιορίζουν τις τρέχουσες και τις επερχόμενες τάσεις και
  • να κάνουν πιο αποτελεσματικές προβλέψεις.

Με τη χρήση αλγορίθμων, παρέχει σημαντική αξία στους ιδιοκτήτες κατοικιών και στους αγοραστές/ενοικιαστές, βοηθώντας τους να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Finloup: Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020. Δίνει τη δυνατότητα στον έμπορο να πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες τώρα και να πληρώνεται με άτοκες δόσεις. Ο καταναλωτής κάνει αγορές με άτοκες δόσεις χωρίς να χρειάζεται πιστωτική κάρτα και χωρίς κρυφές χρεώσεις, συνδρομή, ή άλλα έξοδα. Το μόνο που απαιτείται είναι η αξιολόγηση της φερεγγυότητας των καταναλωτών, το οποίο επιτυγχάνεται με την ανοιχτή τραπεζική.

Συμπέρασμα

Νεοφυείς επιχειρήσεις ονομάζονται οι εταιρείες που κατέχουν μια καινοτόμα ιδέα, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η γρήγορη και τεράστια ανάπτυξη, καθώς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται κυρίως από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, επιδοτήσεις και επιχειρηματικούς αγγέλους. Δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της βιοεπιστήμης, του τουρισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι οι επιχειρήσεις Green Panda , Prosperty και Finloup.

Πηγές

www.insider.gr, elevategreece.gov.gr, www.eu-startups.com, www.fortunegreece.com

Απάντηση