Αλέξανδρος Μπουρδάνος, φοιτητής πολιτικών επιστημών Α.Π.Θ.
Μετά από μία στασιμότητα πολλών ετών κάτι φαίνεται επιτέλους να κινείται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι στα σκαριά η δημιουργία μιας νέας συνεταιριστικής τράπεζας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με πιθανό το όνομα Περιφερειακή Συνεταιριστική Τράπεζα. Φυσικά, η τράπεζα αυτή δε δημιουργείται από το μηδέν, αλλά είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης των συνεταιριστικών τραπεζών Δράμας και Έβρου με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Αν δούμε λίγο το ιστορικό υπόβαθρο της συνεταιριστικής Δράμας, θα πάμε πίσω στο 1994, όπου πήρε την άδεια για λειτουργία και το 1999 έλαβε άδεια για τη λειτουργία της ως πιστωτικό ίδρυμα. Σήμερα αριθμεί 3 καταστήματα σε όλο το νομό και αποτελεί μια σχετικά καλή τράπεζα αν δούμε τον ισολογισμό της, καθώς δεν έχει χάσει πολλές καταθέσεις λόγω της αστάθειας που επικρατεί στον χρηματοοικονομικό τομέα από τον Ιούνιο του 2015. Ωστόσο, ήδη η τράπεζα στον ισολογισμό της για το οικονομικό έτος 2016, μιλούσε για την ανάγκη συγχώνευσης με άλλη τράπεζα, προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει ενεργή και να μη χαθεί η δράση της και η στήριξη που έχει στον εκεί τόπο. Κατά το έτος 2016 η τράπεζα είχε συνολικές καταθέσεις 28,55 εκ. ευρώ και τα δάνεια της τράπεζας ήταν 33,81 εκ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με τη χρήση του 2015. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα της τράπεζας εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPEs) ανήλθαν στα 20.812.440 δηλαδή στο 61,55%, παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση της τάξεως των 11%, σε σχέση με το 2015, καθιστώντας τα πράγματα λίγο δύσκολο για την τράπεζα, αν υπολογιστεί και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τράπεζα δεν έχει ιδιαίτερη μέριμνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από τον αντίποδα, η τράπεζα Έβρου ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα διαθέτει 5 καταστήματα στο νομό. Σημαντικό είναι ότι η τράπεζα από το 2014 έχει προχωρήσει σε κινήσεις εκσυγχρονισμού της εγκαθιστώντας νέο μηχανογραφικό σύστημα, στα πρότυπα μεγάλων τραπεζών, και έχοντας αναπτύξει αρκετές υπηρεσίες σχετικά με την εξυπηρέτηση των καθυστερημένων οφειλών. Αν δούμε τον ισολογισμό της Τράπεζας θα δούμε ότι οι καταθέσεις των ιδιωτών είναι 47 εκ. ευρώ περίπου, και μάλιστα αυξημένες κατά 4 εκ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το 2015. Το ακόμα πιο θετικό είναι ότι το ισοζύγιο καταθέσεων-δανείων είναι θετικό καθώς τα δάνεια είναι πολύ λιγότερα και πιο συγκεκριμένα είναι περίπου 40 εκ. ευρώ και από αυτά τα καθυστερημένα είναι το 40% περίπου.
Αυτή η κίνηση αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος στην Ελλάδα της κρίσης μόνο συρρικνώσεις είδε. Ένα ακόμα θετικό εγχείρημα είναι η πώληση της άδειας της Εμπορικής Τραπέζης (άνηκε στην Credit Agricole) στο Atlas Management Group. Η Credicom δε δραστηριοποιούταν στη λιανική τραπεζική, αλλά διέθετε δάνεια και κάρτες από την Εμπορική Τράπεζα, τα οποία δεν πέρασαν στην Άλφα Τράπεζα, και με την πώλησή της ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης τράπεζας αρχικά στους εμπόρους και αργότερα σε λοιπούς ιδιώτες. Τώρα, στην περίπτωση της Περιφερειακής Συνεταιριστικής, αυτές οι τράπεζες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να μην ενταχθούν σε κάποια από τις 4 συστημικές τράπεζες, δίνοντας παράλληλα την ελπίδα περεταίρω ανάπτυξης της. Ήδη στο κλίμα αυτό, η διοίκηση της τράπεζας έχει ανακοινώσει ότι με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα ιδρυθούν καταστήματα σε κομβικά σημεία της περιφέρειας όπως στην Καβάλα, την Ξάνθη κ.α.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο περιθώριο, χάνοντας έτσι το στόχο τους και δεν παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, με εξαίρεση μόνο την Παγκρήτια και την τράπεζα Χανίων. Άλλωστε μετά την απόκτηση της Πανελλήνιας Τράπεζας από την Πειραιώς, στην οποία συμμετείχαν όλες οι συνεταιριστικές, τα πράγματα για αυτές δυσκόλεψαν καθώς ειδικά με τα Capital Control βρέθηκαν να έχουν χάσει αρκετά κεφάλαια και τα κόκκινα δάνεια να έχουν αυξηθεί σε βαθμό που να μην θέτουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη δράση και λειτουργία τους. Μια από τις σημαντικές εξελίξεις που επέφεραν τα c.c. ήταν η ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, κάτι για το οποίο οι συνεταιριστικές δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη από το 2016 η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος συμφώνησε με την Attica Bank, στη δημιουργία ενός κοινού δικτύου μηχανημάτων Point of Sale (P.O.S.) καθώς και στην ελεύθερη και δωρεάν χρήση των Α.Τ.Μ., καθώς η τελευταία διαθέτει ένα μεγαλύτερο δίκτυο παρουσίας στη χώρα μας.
Στη συγχώνευση των δύο αυτών τραπεζών οι μεριδιούχοι της Τράπεζας Δράμας θα συμμετέχουν με 66,4% και το υπόλοιπο 33,6% θα ανήκει στους μεριδιούχους της Τράπεζας Έβρου. Σημαντικό αναφοράς είναι ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών επιθυμούν τη διασφάλιση συνεργασίας με την Παγκρήτια Τράπεζα προκειμένου η τελευταία να συνεισφέρει με τη τεχνογνωσία της. Στην Παγκρήτια από το 2017 έχει τοποθετηθεί στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό 21,49% η Lyktos Participations συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος αποτελεί ιδιαίτερη προσωπικότητα για το εγχώριο banking καθώς ήταν αυτός που από το 1992 μετεξέλιξε την Τράπεζα Πειραιώς στη σημερινή της κατάσταση, κάνοντας την έτσι τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. Τα σχέδια του για την τράπεζα δεν έχουν γίνει ακόμα εξ ολοκλήρου γνωστά, αλλά σίγουρα θέλει την επαναδραστηριοποίηση της Τράπεζας, καθιστώντας την έτσι υγιή και με προοπτικές.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα αναμφίβολα αποτελεί μια θετική εξέλιξη καθώς δημιουργεί ένα θετικό πεδίο για το τραπεζικό σύστημα και ίσως αποτελεί την αρχή για την περεταίρω ανάπτυξη του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια περίοδο συρρίκνωσης. Ακόμη, σημαντικό είναι το γεγονός ότι δύο συνεταιριστικές τράπεζες ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την ανάπτυξη και με τη δημιουργία μιας ευρύτερης συνεργασίας. Ακόμη πιο θετικό θα ήταν αυτό το παράδειγμα να αποδειχθεί πρωτοπόρο και να διαδεχθεί από άλλες παρόμοιες συνεργασίες, ενώ στο παρόν εγχείρημα θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Τράπεζα Σερρών, η οποία ανήκει στην ευρύτερη περιοχή και η οποία θα βοηθούσε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι 10 εκ.ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια των δύο τραπεζών.
Πηγές
http://evrosbank.gr/images/Docs/oikon_kata_2016.pdf
http://www.dramabank.gr/PROSARTHMA_ISOLOGISMOU_2016_SYNETAIRISTIKH_TRAPEZA_DRAMAS.pdf
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3212667/ta-sxedia-tou-m-salla-gia-tin-pagkritia-trapeza
Pingback: Και το όνομα αυτής Praxia Bank | Inefan