Μέσα στον Μάιο του τρέχοντος έτους βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το ελληνικό success story, Folli Follie. Όπως φαίνεται, το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management, μέλος του ομίλου Forbes Finance Council, αποκάλυψε ότι η εν λόγω εταιρία παρουσιάζει ψευδή στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις της. Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει το σκάνδαλο που προέκυψε παρόμοιο με αυτό της Globo στην Ελλάδα και της «Parmalat» στην Ιταλία. Η τελευταία κατέρρευσε λόγω ψευδών και πλασματικών λογιστικών εγγραφών.

Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που o CEO Τ. Κουτσολιούτσος καλείται να δώσει εξηγήσεις, καθώς ακόμα και το 2015 στο Financial Times απάντησε για τις απαιτήσεις χωρίς, ωστόσο, να πείσει την αγορά. Το περίεργο γεγονός που προκαλεί πληθώρα ερωτηματικών είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο καιρό μετά τα ταμείο είχε περίπου τα μισά διαθέσιμα από αυτά που προβλέπονταν.

Αυτά σε συνδυασμό οδηγούν τους Έλληνες και ξένους επενδυτές να ζητήσουν εξηγήσεις για τους ισολογισμούς, ενώ οι ομολογιούχοι αναμένεται να απαιτήσουν να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της εταιρίας απέναντί τους.

Σφίγγει το λουρί

Ο όμιλος πλέον υπόκειται σε προανακριτική εξέταση μετά την καταγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτή αναφέρεται στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων προβλέποντας πρόστιμο που δύναται να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, αν και πληρώνει κανονικά τις οφειλές του, οι εταιρίες που συνεργάζονται μαζί του στο εξωτερικό ζητούν προπληρωμές και αυξημένες εξασφαλίσεις για μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές. Η εταιρία ασφάλισης πιστώσεων Atradius φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής μέχρι το τέλος του διμήνου Ιούλιος – Αύγουστος οπότε και γίνονται οι περισσότερες παραγγελίες. Από την άλλη πλευρά, η Εuler Hermes ήδη απέσυρε την ασφάλιση πιστώσεων προμηθειών προς την εταιρία.

Αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την εταιρία καθώς  έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών εκπροσωπώντας εταιρίες με τρανταχτές επωνυμίες, όπως Nike, Converse, Calvin Klein Jeans, Franklin and Marshall κ.ά. Όλα αυτά την στιγμή που ο όμιλος επεκτάθηκε στον τομέα των καλλυντικών εκπροσωπώντας και την ιαπωνική Shisheido.

Άρση της υπογραφής του ορκωτού ελεγκτή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο ορκωτός ελεγκτής, Γιώργος Βαρθαλίτης, από την ελεγκτική εταιρία Ecovis VNT απέσυρε την υπογραφή του από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2017. Η έκθεσή του υπογράφηκε στις 26 Απριλίου. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά ο ελεγκτής ανέφερε ότι τα στοιχεία βάσει των οποίων έγινε η αποτίμηση της προηγούμενης χρήσης από τον ίδιο παραδόθηκαν από την Chung and Partners και πλέον υπόκεινται σε αμφισβήτηση.

Μάλιστα, ο ίδιος εξετάστηκε από κλιμάκιο της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), ενώ η Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απέδωσε ευθύνες τόσο στον ίδιο όσο και στην ελεγκτική εταιρία όπου εργάζεται.

Έτσι, στηριζόμενος και στη δήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι η Folli Follie «δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας –Ειρηνικού» ανέφερε ότι δεν είχε πρόσθετη ενημέρωση ο ίδιος οπότε δεν μπορεί να εκτιμήσει στο ακέραιο την οικονομική κατάσταση της εταιρίας που έχει παρουσία στην Ασία. Βέβαια, ενστάσεις για τα στοιχεία της κινέζικης θυγατρικής όσον αφορά απαιτήσεις (receivables) και αποθέματα υπήρξαν από το 2015 ήδη.

Τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης έχει αναλάβει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Διττό αποτέλεσμα

Συνεπώς, οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου θεωρούνται και επίσημα αναξιόπιστες δίνοντας ένα ισχυρό χτύπημα στο success story που «ακούει» στο όνομα Folli Follie. Ταυτόχρονα, όλη αυτή η υπόθεση οδήγησε σε αναμόρφωση του δικαίου ανωνύμων εταιρειών με τον Ν. 4548/2018, ώστε να αντιμετωπιστούν παρόμοιες υποθέσεις μελλοντικά. Σύμφωνα με αυτόν, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις θα εγκρίνονται από τα μέλη της γενικής συνέλευσης των μετόχων με σκοπό την προστασία των τελευταίων και των πιστωτών των εταιριών.

This Post Has 3 Comments

  1. binance account

    Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Απάντηση