Οι επιχειρηματικές δεξιότητες αποτελούν θεμελιώδες συστατικό στον χώρο εργασίας. Ανεξάρτητα με την θέση εργασίας, η κατοχή δεξιοτήτων μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρολό στην απόδοση αλλά και στην παραγωγικότητα της εταιρείας.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι επιχειρηματικές δεξιότητες και θα αναφέρουμε παραδείγματα επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον χώρο εργασίας. Ακόμη, θα γίνει λόγος και για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε αυτές τις ικανότητες.

 

Τι εννοούμε όμως με τον ορό επιχειρηματικές δεξιότητες;

Με τον όρο επιχειρηματικές δεξιότητες εννοούμε όλα τα μέσα που υποβοηθούν τον εργαζόμενο να κατανοήσει την καταναλωτική και οργανωτική συμπεριφορά. Συνήθως αναφέρονται και ως soft skills. Η σύγχρονη αγορά εργασίας αναζητά ολοένα και περισσότερους εργαζομένους, οι οποίοι συνδυάζουν επιχειρησιακές και τεχνικές δεξιότητες. Άλλωστε, αυτός ο συνδυασμός αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της κερδοφορίας για μια επιχείρηση.

Επίσης, οι επιχειρηματικές δεξιότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση εργασίας. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος εργαζόμενος σε μια χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να κατέχει την δεξιότητα της ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Αντίθετα, κάποιο διοικητικό στέλεχος θα πρέπει να έχει αναπτυγμένη την ικανότητα της επικοινωνίας.

 

Παραδείγματα επιχειρηματικών δεξιοτήτων

Υπάρχουν αρκετοί τύποι επιχειρηματικών δεξιοτήτων, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία μιας εταιρείας. Κάποιες από αυτές είναι έμφυτες, άλλες αναπτύσσονται με την εκπαίδευση και άλλες μέσω της αλληλεπίδρασης στον εργασιακό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, ακολουθούν 5 βασικές δεξιότητες, οι οποίες είναι κοινές σε όλους τους κλάδους:

  1. Δημιουργία ομάδας και διαχείριση ομάδας
  2. Επικοινωνία
  3. Ευελιξία
  4. Ηγεσία
  5. Οικονομική διαχείριση

Δημιουργία ομάδας και διαχείριση ομάδας:

Μια εταιρία για να κατακτήσει τους στόχους της θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα. Μέσω αυτής της ομάδας, ο ηγέτης θα αναθέσει καθήκοντα στον κάθε εργαζόμενο. Έτσι, θα παρακινήσει τους εργαζομένους να αποδίδουν σε υψηλοτέρα επίπεδα. Όσο καλύτερη είναι η επιλογή της ομάδας, αλλά και η διαχείριση της από τους υπευθύνους, τόσο πιο ευκολά η επιχείρηση θα κατακτήσει τους στόχους της.

Επικοινωνία:

Τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον, όσο και στο περιβάλλον που αποτελείται από τους πελάτες, η επικοινωνία θα πρέπει να είναι αποτελεσματική. Ειδικότερα, οι διευθυντές, τα στελέχη, και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία με τους πελάτες, αλλά και με όποιον άλλον εμπλέκεται σε καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο η προώθηση του brand  είναι πιο εύκολη.

Ευελιξία:

Η σύγχρονη αγορά έχει πολλές ανάγκες. Παραδείγματος χάρη, η ύπαρξη ηλεκτρονικού εμπορίου. Η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα ακόμη και σε αποτυχία ενός project ή ακόμη και στην πτώχευση μιας επιχείρησης.

Ηγεσία:

Η ηγεσία είναι η πιο σημαντική και απαραίτητη ικανότητα που θα μπορούσε να έχει ένας επαγγελματίας. Από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι και την ανάπτυξη της, η ηγεσία οφείλει να έχει ένα όραμα και να αποπνέει εμπιστοσύνη. Αυτό συμβαίνει διότι θα χρειαστεί να πάρει κομβικής σημασίας αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν το μέλλον της εταιρείας.

Οικονομική διαχείριση:

Απαραίτητο προσόν για διευθυντικά στελέχη είναι η ανάλυση χρηματοοικονομικών δεδομένων. Αυτή η ικανότητα βοηθάει στην κατανόηση και στη διαχείριση οικονομικών αναγκών μιας εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η ικανότητα ανάλυσης εμπορικών δεδομένων, η κατανόηση επενδυτικών κινήσεων και τέλος, η κατανόηση ισολογισμών. Έτσι θα παρθούν έγκαιρα σωστές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρίας αλλά και των εργαζομένων της.

Πώς να βελτιώσετε αυτές τις δεξιότητες;

Αρχικά θα πρέπει να καθορίσετε ποιες δεξιότητες κατέχετε και ποιες θα θέλατε να αναπτύξετε περαιτέρω. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η έρευνα. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο μπορείτε να διαβάσετε επιστημονικά βιβλία και άρθρα τα οποία αφορούν τον κλάδο σας. Με αυτόν τον τρόπο διευρύνετε τις γνώσεις σας και αναπτύσσετε τόσο τις γνώσεις σας όσο και τις δεξιότητες σας. Διαφορετικά, υπάρχουν ποικίλα σεμινάρια και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις επιχειρηματικές σας δεξιότητες. Πολλά από αυτά τα σεμινάρια είναι διαθέσιμα και στο διαδίκτυο. Έτσι μπορείτε να τα προσαρμόσετε ανάλογα με το πρόγραμμα σας.

Συνοψίζοντας, οι επιχειρηματικές δεξιότητες είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον εργασιακό τομέα. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος και θέσης εργασίας. Ειδικά σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου, η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε νέες προκλήσεις. Ο μόνος τρόπος είναι η εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος επιχειρηματίας είναι σημαντικό να αξιολογεί τις προσωπικές τους δυνατότητες. Έτσι θα μπορεί να τις αναπτύξει καλυτέρα μέσω της έρευνας και της καθοδήγησης.

 

Πηγές:

businessq.gr, repository-edulll.ekt.gr, hellanicus.lib.aegean.gr, dione.lib.unipi.gr

This Post Has 4 Comments

  1. Esteenss

    My brother suggested I might like this website He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

  2. arredia

    I do agree with all the ideas you have introduced on your post They are very convincing and will definitely work Still the posts are very short for newbies May just you please prolong them a little from subsequent time Thank you for the post

  3. Celebs Networth

    Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content

  4. Puravive

    Wonderful web site Lots of useful info here Im sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious And obviously thanks to your effort

Απάντηση