Μαρία Μακρή, φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.

  • Πως μία « αδυναμία» της αγοράς αποτελεί το εισιτήριο για ένα επιτυχημένο μέλλον;
  • Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μια σωστή ευκαιρία ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια κέρδη ακόμα και για άτομα με περιορισμένες γνώσεις.

Τα κρυπτονομίσματα – και ιδιαίτερα τα Bitcoin – αποτέλεσαν μια επανάσταση στην οικονομία. Η εμφάνιση τους έκανε το οικονομικό γίγνεσθαι να διχαστεί. Κάποιοι τα αντιμετώπισαν με άκρα επιφύλαξη, ενώ κάποιοι άλλοι τα καλωσόρισαν με ανοικτές αγκάλες. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Sam BankmanFried, ο οποίος κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο. Και πώς έγινε αυτό; Μέσω μιας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, της FuturesExchange FTX

Τα πρώτα βήματα του ιδρυτή της

Ιδρυτής του πιο γρήγορα αναπτυσσόμενου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων είναι ο 30χρονος σήμερα Sam Bankman-Fried. Παρά το γεγονός ότι ήταν γιος δύο καθηγητών νομικής στο Στάνφορντ, ο ίδιος επέλεξε τον δρόμο της φυσικής. Έτσι ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα φυσικής του Massachusetts Institute of Technology, γνωστό σε όλους ως MIT. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για την δεοντολογία και την ηθική έκανε το πτυχίο του ΜΙΤ να διακοσμεί κάποιο τοίχο. Συνειδητοποίησε, δηλαδή, πως ο στόχος του είναι να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να τα δωρίσει στην συνέχεια. Η επιθυμία του για πλούτη τον έκανε το 2014 να εργάζεται ως διαπραγματευτής ETF για εταιρεία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο λόγος για την Jane Street Capital.

H στροφή στα κρυπτονομίσματα

Ο Sam ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει οποιαδήποτε καριέρα αρκεί να μπορούσε να ικανοποιήσει την φιλοσοφία: «Κέρδισε για να δώσεις». Έτσι, στράφηκε στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το 2013, λοιπόν, άρχισε το ενδιαφέρον του για τα Bitcoin. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο τα κρυπτονομίσματα βρισκόντουσαν σε μειονεκτική θέση καθώς κατέρρεε η Mt. Gox. Ακόμη, η FED οδηγούνταν στο κλείσιμο της Silk Road. Ωστόσο, δεν άργησε να του δοθεί η μεγάλη ευκαιρία που πάντα περίμενε. Η στιγμή δηλαδή που θα αποκτούσε πλούτο παγκόσμιας φήμης. Το 2017, όταν το Bitcoin άρχισε να γίνεται πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, βρήκε το  «χρυσό παραθυράκι» του. Αντιλήφθηκε πως μπορούσε να αγοράζει Bitcoin στην Αμερική και στην συνέχεια να τα πουλά στην Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας υψηλότερα κέρδη. Συγκεκριμένα, αγόραζε Bitcoin στην Αμερική με 10.000$ και τα πουλούσε μετέπειτα στην Ιαπωνία με 11.500$ με μέγιστο spread 30 %.

Το επόμενο βήμα … και η γέννηση της Futures Exchange

Στο τέλος του 2017, μέσω της επενδυτικής στρατηγικής arbitrage συγκέντρωσε ένα ποσό που διατέθηκε για την ίδρυση της Alameda Research. Η Alameda Research διέθετε λίγους πόρους, δηλαδή ένα γραφείο Airbnb και μερικούς πρόσφατους απόφοιτους που ασχολούνταν συστηματικά με το arbitrage. Ωστόσο, η επενδυτική αυτή στρατηγική κατάφερε να της εξασφαλίσει τον Ιανουάριο του 2018 συναλλαγές σε bitcoin αξίας 25 εκατομμυρίων καθημερινά. Η λαμπρή πορεία της AlamedaResearch έκανε τον ιδρυτή της να συνειδητοποιήσει μία σημαντική παράμετρο. Οι υπηρεσίες που προσέφεραν τα μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν επαρκούσαν στις ανάγκες της αγοράς. Τα ανταλλακτήρια δεν διέθεταν εξοπλισμό, ώστε να εξυπηρετούν πελάτες που κινούν υπέρογκα ποσά. Ήταν φιλικά κυρίως σε ιδιώτες που πραγματοποιούσαν μικρές αγοροπωλησίες bitcoin. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφάσισε ο Sam Bankman-Fried να κάνει την εμφάνισή του. Τον Μάιο του 2019, με κέρδη της Alameda και μερικά εκατομμύρια από άλλες εταιρείες ιδρύει το δικό του ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Απευθυνόταν κυρίως σε πελάτες φάλαινες, δηλαδή πελάτες που θα δραστηριοποιούνταν με μεγάλες κινήσεις κρυπτονομισμάτων.

Η πορεία της FTX

Η έδρα της εταιρείας τοποθετήθηκε στις εξωτικές Μπαχάμες. Σε τι οφείλεται αυτή η απόφαση όμως; Στο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που ξεκίνησε σιγά σιγά να υφίσταται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς και στους περιορισμούς της πανδημίας. Η αρχή ήταν αρκετά απαιτητική. Ελάχιστοι εργαζόμενοι με ατελείωτες ώρες εργασίες προσπαθούσαν να κάνουν το πελατολόγιο τους να ανθίσει. Στόχος τους ήταν να προσελκύσουν τα μεγαθήρια του χώρου, ώστε να πετύχουν καλύτερες προμήθειες λόγω της μεγαλύτερης αξίας των συναλλαγών. Με την επίτευξη του πρώτου στόχου δημιουργήθηκε η ανάγκη για όλο και περισσότερα και πιο εξεζητημένα προϊόντα. Μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία μπορούσε να διαθέσει από συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης και παραγώγων έως και πονταρίσματα για τις προεδρικές εκλογές σε εννέα νομίσματα Fiat. Κάπως έτσι η FuturesExchange αύξησε την κεφαλαιοποίηση της. Ειδικότερα, από 18 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2021 έφτασε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2022. Φυσικά, εκτίναξη υπήρξε και στον όγκο των συναλλαγών. Τον Μάρτιο του 2021 ήταν 220 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, πάρα την κρίση που εμφάνισε η αγορά κρυπτονομισμάτων, άγγιξε τα 343 δισεκατομμύρια.

Το μέλλον θα είναι τόσο λαμπρό;

Οι μέχρι στιγμής κινήσεις και φιλοδοξίες του ιδρυτή της θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα αρκετά ελπιδοφόρο μέλλον. Η εξαγορά ενός ανταλλακτηρίου με έδρα τη Νέα Υόρκη μπορεί αδιαμφισβήτητα να συμβάλλει στην ήδη ανοδική της πορεία. Με λίγα λόγια, θα καταστήσει την FTX το πρώτο μεγάλο ανταλλακτήριο που θα συναλλάσσεται παράγωγα προϊόντα στην Αμερική.

Οι παρακάτω κινήσεις θα μπορούσαν να την κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα καλύτερα ανταλλακτήρια του κόσμου:

  • Η εγκαθίδρυση της εταιρείας στην Ευρώπη μέσω της άδειας που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου
  • Η συνεχής ανανέωση των υπηρεσιών – δυνατοτήτων της.

Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι δυνατό να εξαιρέσουμε τον παράγοντα του απροόπτου στον συγκεκριμένο κλάδο, άρα όλα είναι πιθανά.

Συμπερασματικά

Συνοπτικά, ο ταλαντούχος απόφοιτος του MIT χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις και με την βοήθεια ενός ισχυρού κινήτρου κατάφερε μέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια να ιδρύσει μια εταιρεία που μπορεί να ανταγωνιστεί κολοσσούς του κλάδου. Με την βοήθεια του arbitrage, του δόθηκε η ώθηση για ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα. Όπως αποδείχθηκε, είχαν πολλά να του χαρίσουν. Η καινοτομία και οι στοχευμένες κινήσεις του κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο σε διάφορους τύπους συναλλαγών. Για παράδειγμα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, leveraged tokens και options.

Πηγές:

investopedia.com, capital.gr, insider.gr, forbes.com

Απάντηση