Δελτίο Τύπου 

Εισαγωγή

 

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση του Inefan, μετά την πανδημία, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα “Energy & Sustainability”. Η εκδήλωση με σκοπό να θίξει το θέμα της Ενέργειας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης συγκάλεσε πέντε ομιλητές, οι οποίοι κατέχουν μεγάλη εμπειρία τόσο σε ακαδημαϊκό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Συντονιστής και στα δύο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Ευάγγελος Ιωαννίδης, διδάσκων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ενώ στην αρχή της εκδήλωσης απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από την πρόεδρο του Inefan, Κατερίνα Σαρίκου.

Πρώτος Ομιλητής

Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Βασίλειο Νικολόπουλο, ο οποίος εργάζεται ως Επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης και Καινοτομίας, στον Τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, στην εταιρία MYTILINEOS S.A.. Ο κ. Νικολόπουλος με το θέμα της ομιλίας του ‘Πώς θα εξελιχθεί η Ενέργεια την επόμενη 5ετία και ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνολογικής Καινοτομίας’ αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την Ενέργεια και την Βιωσιμότητα τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά για τη στρατηγική ουδετερότητας που θα ακολουθήσει η ΕΕ ως προς τον άνθρακα καθώς παρουσιάστηκε η εφαρμογή του Net Zero. Έπειτα, ο κ. Νικολόπουλος μίλησε για το πώς η ενέργεια θα αλλάξει τα επόμενα έτη με τον τρόπο που θα αποθηκεύεται. Η αναφορά αυτή, βασίζεται στην επαναστατική αλλαγή που θα διέπει την αγορά ενέργειας η οποία αλλάζει το συνηθισμένο τρόπο παροχής από την αποκλειστικότητα των εταιριών ενέργειας στην συνδεδεμένη κατανάλωση. Τέλος, αναφέρθηκαν τα μοντέλα τα οποία  χρησιμοποιεί η εταιρία για να εξετάζει αυτήν την αποθηκευμένη ενέργεια, κατά αυτού έγιναν αναφορές όπως το AI, ML, Blockchain κα..

 

Δρ. Βασίλειος Νικολόπουλος

 

Δεύτερος Ομιλητής

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιάννη Στέφου, ο οποίος είναι Δημοσιογράφος Αυτοκίνησης στην TRCOFF. Στην ομιλία του με θέμα ‘Ηλεκτροκίνηση: είναι όντως το μέλλον;’ έγινε μια γενική ανάλυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Συγκεκριμένα, έγινε μια ιστορική αναδρομή των ηλεκτρικών αυτοκίνητών ενώ στην συνέχεια, ακολούθησε μια διατύπωση όλων των μοντέλων που λειτουργούν συνδυαστικά, diesel με ηλεκτρισμό ή αποκλειστικά με ρεύμα ή υδρογόνο. Από αυτά τα μοντέλα έγινε διάκριση μεταξύ των Mild Hybrid, Full Hybrid, Plugin Hybrid, Battery Electric και τέλος των Fuel Cell οχημάτων. Ως κατακλείδα, ο κ. Στέφου αναφέρθηκε στην αλλαγή των diesel αυτοκινήτων στην EE από έτος 2035 και τόνισε το πόσο θα απασχολήσει την επικράτεια η αλλαγή των μπαταριών και κατά αυτού η χρήση άλλων πηγών ενέργειας όπως του υδρογόνου.

 

Γιάννης Στέφου

 

Τρίτος Ομιλητής

Ως τρίτος ομιλητής της εκδήλωσης ακολούθησε ο Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT A.E.. Ο κ. Μπουντουβάς, έκανε λόγο για την διαχείριση των αποβλήτων συσσωρευτών, ενώ παράλληλα μίλησε για το κόστος που θα διέπει τις επιχειρήσεις η μετάβαση των diesel αυτοκίνητών στα ηλεκτρικά το 2035. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημαντικότητα της μπαταρίας ως το μόνο μέσω το οποίο θα μπορέσει για τα επόμενα χρόνια να μειώσει τους ρύπους του άνθρακα. Έτσι, έγινε αναφορά για την χρήση συμβατικών μπαταριών όπου κατά αυτού θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και να μην δυσανασχετούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

 

Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς

 

Τέταρτος Ομιλητής

Το δεύτερο πάνελ συνέχισε ο επόμενος ομιλητής, ο Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, στην HELLENiQ ENERGY. Η ομιλία του κ. Κιαρτζή με θέμα ‘Οικονομία της ενέργειας ή Ενέργεια της Οικονομίας;’ αναπτύχθηκε γύρω από την εξάρτηση της χώρας  σε ό,τι αφορά τις πηγές ενέργειας. Βάσει αυτού, έγινε αναφορά στην βελτίωση των πηγών ενέργειας και τονίστηκε το κατά πόσο η δέσμευση σπάνιων γαιών επηρεάζει την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στην ομιλία, τέθηκαν ζητήματα όπως αυτά της ευαισθησίας των πολιτών-κρατών στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής ενώ αναπτύχθηκε το θέμα του εξηλεκτρισμού το οποίο συμπεριλαμβάνει την μείωση της ανθρακοποίησής και τη χρήση του πράσινου και μπλε υδρογόνου.

 

Δρ. Σπύρος Κιαρτζής

Πέμπτη Ομιλήτρια

Ως τελευταία ομιλήτρια, η Δρ. Κυριακή Κοσμίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., παρουσίασε τις αλλαγές που έχουν στατιστικά καταγραφεί σε ότι αφορά τις αυξήσεις του κόστους των πηγών ενέργειας κάνοντας αναφορά στις επενδύσεις πάνω στην ενεργειακή αγορά. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, συμπεριλήφθηκε ο δείκτης  ESG, ο οποίος αφορά το κατά πόσο μία εταιρία επιτυγχάνει κάποια πρότυπα, τα οποία βασίζονται πάνω στην ενέργεια και στην Βιώσιμη Ανάπτυξη. Βάσει αυτού, οι στατιστικές αναφορές που παρουσίασε η κα Κοσμίδου έδειξαν ότι οι επενδυτές και κατά αυτού οι εταιρίες που λαμβάνουν υπόψη το ESG τείνουν να αυξάνουν τις επενδύσεις πάνω στη βιώσιμη ενέργεια. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια των τραπεζών πάνω στον κλάδο της ενέργειας, παρουσιάστηκε μία ραγδαία αύξηση εξαιτίας της μεγάλης κερδοφορίας και κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα.

Δρ. Κυριακή Κοσμίδου

 

 

Επίλογος

Η συμμετοχή και η πληρότητα της εκδήλωσης είναι κάτι το αξιοσημείωτο καθώς μετά την λήξη των παρουσιάσεων αρκετοί φοιτητές και όσοι παραβρέθηκαν έδειξαν το ενδιαφέρον τους μέσα από την πληθώρα ερωτήσεων που ακολούθησε.

Το ζήτημα της Ενέργειας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης απασχολεί την επικαιρότητα αρκετά τους τελευταίους μήνες. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αναδείξει σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση ενέργειας και αντίστοιχα την ανάπτυξη του κλάδου. Έτσι, σε ό,τι αφορά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως εκτενώς παρουσίασαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι θα αποτελεί ένα θέμα, το οποίο θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια.

Η ομάδα του Inefan θα ήθελε να ευχαριστήσει κάθε έναν από τους ομιλητές ξεχωριστά για τις παρουσιάσεις τους, καθώς και τον μεγάλο αριθμό των θεατών οι οποίοι παραβρέθηκαν στην πρώτη δια ζώσης εκδήλωση που διοργανώσαμε μετά την πανδημία.

This Post Has 3 Comments

  1. qweqtttt

    What i dont understood is in reality how youre now not really a lot more smartlyfavored than you might be now Youre very intelligent You understand therefore significantly in terms of this topic produced me personally believe it from a lot of numerous angles Its like women and men are not interested except it is one thing to accomplish with Woman gaga Your own stuffs outstanding Always care for it up

  2. bestiptvireland

    Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to far added agreeable from you However how can we communicate

  3. Devon4481

    Modern Talking был немецким дуэтом, сформированным в 1984 году. Он стал одним из самых ярких представителей евродиско и популярен благодаря своему неповторимому звучанию. Лучшие песни включают “You’re My Heart, You’re My Soul”, “Brother Louie”, “Cheri, Cheri Lady” и “Geronimo’s Cadillac”. Их музыка оставила неизгладимый след в истории поп-музыки, захватывая слушателей своими заразительными мелодиями и запоминающимися текстами. Modern Talking продолжает быть популярным и в наши дни, оставаясь одним из символов эпохи диско. Музыка 2024 года слушать онлайн и скачать бесплатно mp3.

Απάντηση