Μαρία Μαργαρίτη, φοιτήτρια οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ.
Αρκετές μελέτες αναφέρουν πως μέχρι το 2027 τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε σήμερα για τις καθημερινές μας συναλλαγές σταδιακά θα εξασθενίσουν και τη σκυτάλη πλέον θα αναλάβουν κορυφαία ψηφιακά νομίσματα.
Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα. Τα ψηφιακά νομίσματα που κυκλοφορούν είναι πολλά, όμως ένα έχει καταφέρει να προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και ερευνητές. Ο λόγος για το πολυπόθητο Bitcoin, που κατέχει την πρωτιά ως το νόμισμα των ημερών, ακόμη και του μέλλοντος. Οι συζητήσεις ολοένα επεκτείνονται και όλοι αναρωτιούνται τι είναι, αν κρύβει κινδύνους, ποιος κρύβεται πίσω από αυτό, ποια η χρήση του και με ποιον τρόπο θα καταφέρει κανείς να γίνει κάτοχός του.
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το νόμισμα αυτό έχει λάβει δύο γνωστές μορφές: τη φυσική, στην περίπτωση του χρυσού και των πολύτιμων λίθων και των νομισμάτων – χαρτονομισμάτων, όμως η έκδοση μετρητών αποτελεί χαρακτηριστικό προνόμιο της κάθε χώρας. Το Bitcoin και τα συναφή κρυπτονομίσματα εισάγουν μια τρίτη κατηγορία, μία νέα μορφή, εκείνη των ψηφιακών νομισμάτων που λειτουργούν ως ένας συνδυασμός της θεωρίας παιγνίων, της οικονομίας και της κρυπτογραφίας.
Ας επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε ορισμένες άγνωστες, για πολλούς, πτυχές του Bitcoin.Το μυστηριώδες αυτό ψηφιακό νόμισμα, πρωτοεμφανίστηκε στον δικτυακό κόσμο, το 2008, αμέσως μετά το οικονομικό “crash” στις Η.Π.Α. Το Bitcoin, αποτελεί ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα, peer – to – peer, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, των ψηφιακών υπογραφών και των συναρτήσεων απόδειξης εργασίας.
Ανήκει στην κατηγορία ctyptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας. Σε γενικό πλαίσιο, μπορείς εύκολα να στείλεις ένα χρηματικό ποσό από ένα σημείο του πλανήτη σε κάποιο άλλο, χωρίς ενδιάμεσους και με μικρότερο κόστος.
Πρόκειται για ένα νόμισμα αποκλειστικά ψηφιακό. Δεν υπάρχει περίπτωση να το συναντήσουμε σε μορφή χαρτονομίσματος ή κέρματος, αν και πληρεί τα χαρακτηριστικά του χρήματος. Είναι εύκολα ανταλλάξιμο, αναγνωρίσιμο και σπάνιο. Συνήθως, διαιρείται σε μικρότερα μέρη και δύσκολα μπορεί να παραχαραχτεί.
Τα bitcoins παράγονται με προβλέψιμο ρυθμό. Ο αριθμός νέων νομισμάτων κάθε 4 χρόνια μειώνεται στο μισό. Η έκδοσή τους θα σταματήσει όταν φτάσουν το προαποφασισμένο όριο των 21 εκατομμυρίων bitcoins, περίπου το 2140. Δεν υπάρχει η εγγύηση ενός κράτους ή μιας Κεντρικής Τράπεζας, ούτε αντίκρισμα σε χρυσό. Η αξία του βασίζεται σε κάποιο μαθηματικό αλγόριθμο. Και όμως τα χαρακτηριστικά του είναι τόσο αξιόπιστα, έτσι ώστε οι κάτοχοί του να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό, παρά σε παραδοσιακές μορφές νομισμάτων. Σήμερα υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Μέσω του bitcoin, αρκεί να διαθέτουν ένα κινητό τηλέφωνο και σύνδεση στο ίντερνετ. Είναι σαν να χρησιμοποιούν μια τράπεζα με πρόσβαση σε όλο τον κόσμο.
Ο δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παραμένει ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η πραγματική του ταυτότητα, ακόμη το αν πρόκειται για ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων, αποτελεί άλυτο μυστήριο. Για μεγάλο διάστημα μάλιστα, από την γέννηση του Bitcoin μέχρι την άνοιξη του 2012, ο ίδιος απαντούσε σε ερωτήσεις γύρω από το νόμισμα αυτό, όμως στη συνέχεια χάθηκε από τα ιντερνετικά δρώμενα και έκτοτε δεν έχει ξανα δώσει αδιαμφισβήτητα ψηφιακά σημεία ζωής.
Η εξέλιξη του Bitcoin
Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010, το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια. Εκείνο το διάστημα έγινε και η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα. Στις 18 Μαΐου 2010, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την πολιτεία Florida των Ηνωμένων Πολιτειών, προσέφερε 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δύο πίτσες.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την πολιτεία Massachusetts, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή. Ο Laszlo έλαβε τις δύο παρακάτω πίτσες , “The Works”, από την αλυσίδα Papa John’s. Κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει πως την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoin θα έφταναν να αξίζουν 272.329 δολάρια.
Τα άρθρα αυτά, εκτός του ότι ενημέρωσαν τον κόσμο πως υπάρχει το Bitcoin, ανέβασαν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για το νέο νόμισμα, και άρα την αξία του.
Πάντως ο Laszlo δεν ένιωσε άσχημα για την αγορά του. Όπως δήλωσε, “Η πίτσα ήταν πολύ καλή”.
Αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, τότε αναλογιστείτε πως στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων το καθένα (αναλόγως του Bitcoin Exchange), κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί.
Πως δημιουργούνται τα Bitcoins;
Ο τρόπος απόκτησής του, αν όχι μέσω ανταλλαγής, γίνεται με «εξόρυξη» μέσα από λογισμικό. Ας το φανταστούμε ως μια περιοχή που σπεύδουν οι χρυσοθήρες να βρούν χρυσό. Όσοι περισσότεροι εμφανίζονται, τόσο δυσκολότερο είναι να «εξορύξεις» σημαντική ποσότητα. Και όσο δυσκολεύει η «εξόρυξη», τόσο πιο ακριβό και πολύτιμο γίνεται το «προϊόν» που έρχεται στην επιφάνεια.
Επομένως, κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο του Bitcoin, ελέγχεται για την εγκυρότητά της και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σ΄ ένα block μαζί με άλλες συναλλαγές που έχουν ελεγθεί. Κάθε δέκα λεπτά περίπου, δημιουργείται και ένα νέο block για να φιλοξενήσει αυτές τις συναλλαγές, το οποίο σχετίζεται με το αμέσως προηγούμενο αλλά κι όλα τα υπόλοιπα blocks που έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτό, σχηματίζοντας έτσι την αλυσίδα των μπλοκ (blockchain). Ένας μαθηματικός αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να γίνει ο συσχετισμός του νέου block με τα προηγούμενα. Μόλις βρεθεί η λύση του αλγόριθμου τότε θα δημιουργηθεί το νέο block και μαζί με αυτό θα δημιουργηθεί κι ένας συγκεκριμένος αριθμός bitcoins. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Mining κι έχει πάρει το όνομά της ως μια σύγχρονη αναπαράσταση των χρυσωρύχων του περασμένου αιώνα.
Με πιο απλά λόγια, η δημιουργία τους δεν εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση, ούτε από τη βούληση κάποιου κράτους ή οργανισμού για δημιουργία περισσότερων ή λιγότερων νομισμάτων.
Το δίκτυο από μόνο του καθορίζει το ρυθμό δημιουργίας τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Bitcoin που το καθιστά «αλεξίσφαιρο» σε κρίσεις, πληθωρισμό κι άλλα συχνά προβλήματα των παραδοσιακών νομισμάτων.
Ενδεικτικές εικόνες μέσα από ένα τεράστιο και απομονωμένο “ορυχείο” Bitcoin στην Κίνα
Χάρη στην φτηνή υδροηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η έκδοση («εξόρυξη» bitcoin γίνεται συχνά σε απομονωμένες περιοχές της επαρχίας του Σετσουάν στην Κίνα. Σε σκοτεινές αποθήκες, οι μηχανές έκδοσης δουλεύουν νυχθημερόν, λύνοντας εξισώσεις για να παράξουν το πολύτιμο κρυπτονόμισμα.
Αν και έκτοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την παραγωγή, η Κίνα παραμένει σημαντικός παίκτης στην εξόρυξη Bitcoin, χάρη στα φτηνά εργατικά χέρια. Οι Κινέζοι πελάτες που πληρώνουν για να εκδοθούν Bitcoins γι’ αυτούς μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας apps στα κινητά τους.
Κίνδυνοι που προκύπτουν μέσα από τα πορτοφόλια Bitcoin
Η πρακτική αυτή, αν και είναι εξαιρετικά χρήσιμη και λειτουργική, εμπεριέχει κινδύνους. Τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για το «σπάσιμο» αυτού του είδους Bitcoin πορτοφολιών. Συγκεκριμένα, κακόβουλοι έχουν γράψει ειδικό λογισμικό που παίρνει λέξεις από Online λεξικά, τις ταιριάζει μαζί σε μια πρόταση και παράγει με βάση αυτές την Bitcoin διεύθυνση και το προσωπικό κλειδί, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα του μνημονικού πορτοφολιού. Στη συνέχεια, ελέγχει σε κάποια υπηρεσία όπως το Blockchain.info αν έχει νομίσματα η συγκεκριμένη Bitcoin διεύθυνση και χρησιμοποιεί το προσωπικό κλειδί για να τα μεταφέρει σε κάποια άλλη διεύθυνση. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργηθούν και προγράμματα που θα χρησιμοποιούν προτάσεις ή ακόμα και παραγράφους από βιβλία, ή και αποσπάσματα από ταινίες, για να ελέγξουν την πιθανή ύπαρξη bitcoins σε μνημονικά πορτοφόλια που θα τις χρησιμοποιούν. Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί.
Ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους να ξέρουμε την τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι η σελίδα https://preev.com/, η οποία εξετάζει πολλαπλά Bitcoin Markets και βγάζει το μέσο όρο της αξίας, με βάση τον όγκο συναλλαγών.
Ωστόσο, βλέπουμε πως οι απόψεις για το Bitcoin διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν πως αποτελεί τη νέα γενιά χρήματος αποκαλώντας το ως «ψηφιακό χρυσό» και άλλοι το παρομοιάζουν ως μία ουτοπία την οποία ονειρευόταν πολύς κόσμος αποτελώντας δυστυχώς στην ουσία μία παγκόσμια καλοστημένη απάτη.
Τον τελευταίο χρόνο, το Bitcoin έχει τεθεί συχνά στο στόχαστρο σημαντικών παραγόντων της Wall Street. Ο Λάρι Φιν, διευθύνων σύμβουλος της Blackrock , περιέγραψε το Bitcoin ως γές για ξεπλυμα “μαύρου” χρήματος. Ο Γουόρεν Μπάφετ, χρησιμοποιήσε τον χαρακτηρισμό της “φούσκας”.
Σύμφωνα με συνέντευξή του, ο κ. Ντίνος Παστός, ειδικός για θέματα ασφαλείας του διαδικτύου, ανέφερε πως το Bitcoin βασίζεται σε ένα «ψηφιακό σύστημα εμπιστοσύνης», τονίζοντας πως η λέξη κλειδί γύρω από την επιτυχία του Bitcoin, είναι η «εμπιστοσύνη».
Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η επιβολή κανονιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, δήλωσε ο κ. Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.
Παρόλα αυτά, η αγορά “οσμίζεται” διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες γύρω από την κυκλοφορία του ίδιου του Bitcoin, αλλά και γενικά για τα ψηφιακά νομίσματα, όπως τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, τα ΑΤΜ για Bitcoin, σταθμούς με εξειδικευμένες γνώσεις για πληροφόρηση των ενδιαφερομένων κ.ά. Πολλά σενάρια μάλιστα, φέρουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες να σκέφτονται την δημιουργία και την προσαρμογή του δικού τους ψηφιακού νομίσματος.
Μέχρι σήμερα, το Bitcoin, αποτελεί έναν άγνωστο “εισβολέα” στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μπορεί ακόμη το ευρύ κοινό να μην έχει ασχοληθεί ή να μην έχει πληροφορηθεί την ύπαρξή του, όμως η παγκόσμια χρήση του αυξάνεται ραγδαία.
Τέλος, μπορεί να υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη πορεία του Bitcoin, όμως την ίδια στιγμή αλλεπάλληλες μελέτες και αναφορές θεωρούν πως η τεχνολογία που χρησιμοποιεί – block chain – είναι κατά πολλούς η βάση του μέλλοντος για τα νομίσματα, και όχι μόνο, της επερχόμενης ψηφιακής εποχής. Οπότε, ο χρόνος θα δείξει…
Πηγές :
http://www.lifo.gr/articles/world_articles/152762
http://www.protagon.gr/themata/to-bitcoin-espase-ti-banka-44341534726
http://www.insider.gr/epiheiriseis/tehnologia/12338/sta-oryheia-bitcoin-paragetai-psifiako-hrima
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.