Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών Επιστημών ΠΑΜΑΚ

Το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, που απασχολεί ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Παρόλο που η ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες έχει εγκριθεί ευρέως, η εφαρμογή της στην πράξη εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη.

 

Τι είναι;

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, είναι η διαφορά των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Συγκεκριμένα, οι μισθολογικές αποδοχές των γυναικών είναι αισθητά κατώτερες από τις αντίστοιχες ανδρικές.

 

Γιατί υφίσταται;

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να συσχετιστεί με μια σειρά πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Αυτό, κατ’ επέκταση, καθιστά την εξέταση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, ένα απαιτητικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης επίλυσης.

 

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Προσωπικά χαρακτηριστικά (π.χ. εμπειρία και εκπαίδευση)
  • Τομείς εργασίας (ορισμένοι τομείς που αμείβονται καλύτερα, απασχολούν περισσότερους άντρες)
  • Οι θέσεις ευθύνης είναι συντριπτικά κατειλημμένες από άντρες.
  • Οι γυναίκες τείνουν να απέχουν μεγαλύτερες περιόδους από την αγορά εργασίας, πιο συχνά από τους άνδρες.
  • Έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου, που θα προστατεύσει το θεσμό της μητρότητας.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, η ιδέα των κοινών αποδοχών και ευκαιριών, άρχισε να προωθείται μέσα από μία σειρά νόμων, την δεκαετία του 1980. Αυτό οδήγησε σε μια αισθητή αλλαγή στην τότε κοινωνία, κάνοντας τα πρώτα βήματα προς την εργασιακή ισότητα. Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώνεται με πραγματικά βραδύ ρυθμό, συγκριτικά με άλλες χώρες, καθώς ακόμα και σήμερα το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε πάνω από 10%!

Η συντηρητικότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία, διακρίνεται από το μεγάλο ποσοστό πολιτών, που θεωρεί απολύτως «φυσιολογικό» και αποδεκτό μία γυναίκα να εγκαταλείψει σε παραγωγική ηλικία την εργασία της. Αυτό συνήθως, γίνεται με σκοπό να αναλάβει τον ρόλο του άτυπου φροντιστή των παιδιών ή ηλικιωμένων συγγενικών προσώπων. Έχουμε αναλογιστεί ποτέ πόσο άδικο είναι αυτό ;

Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στην ανεργία των γυναικών (14,7%) ανάμεσα σε 20 χώρες της Ευρωζώνης! (Νοέμβριος  2022)

Πηγή: news247

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας διαθέτουν ενθουσιασμό και ικανότητες, που παραμένουν προκλητικά αναξιοποίητες. Η ομαλή ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, που θα δώσει μια αισθητή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, η πρόοδος για την μείωση του μισθολογικού χάσματος ήταν και συνεχίζει να είναι αργή. Μάλιστα, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν “μόλις” 257 χρόνια για να κλείσει αυτό το χάσμα οριστικά!

Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισότητα, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ορισμένες σημαντικές αλλαγές.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν:

  • Την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των κοριτσιών-γυναικών.
  • Την καταπολέμηση των διακρίσεων.
  • Το συνδυασμό της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέσω ανάλογων επιδοματικών πολιτικών, άδειες μητρότητας (-πατρότητας), βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.
  • Την καθολική εφαρμογή νομοθεσιών, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες εργοδότες που την παρακάμπτουν.

Συμπέρασμα

Παρόλο που η ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες έχει εγκριθεί ευρέως, η εφαρμογή της στην πράξη εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη. Πέρασαν αιώνες προκειμένου οι γυναίκες να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στην εργασία. Ας μην αφήσουμε να περάσουν αιώνες, προκειμένου να εφαρμοστεί και η «ίση αμοιβή για ίση εργασία»!

 

Πηγές:

EUROSTAT-ΕΛΣΤΑΤ Αποδοχές : gr

Ίριδα Σταθάκου.(2020) Το μισθολογικό χάσμα και η ισότητα των φύλων : todelta.gr

Γιώργος Μανάλης-Μάνος Ματσαγγάνης. (01.2022). Το χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα – Πρόβλημα και ευκαιρία. Οικονομικός Ταχυδρόμος : ot.gr

Χρήστος Ταραντίλης. (22.09.2021). Γεφυρώνοντας το έμφυλο μισθολογικό χάσμα. Καθημερινή : gr

(13-01-2020) Τι είναι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και πώς υπολογίζεται; Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : europa.eu

Ναταλία Δανδόλου. (09.2021). ΟΗΕ – Χρειάζονται 257 χρόνια για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών. Οικονομικός Ταχυδρόμος : ot.gr

This Post Has 32 Comments

  1. LipoSlend Weight loss

    For the last few days I’ve been regularly visiting this wonderful site, they share awesome content for users. The site owner clearly cares about fans. I’m thrilled and hope they persist in sharing superb material.

  2. tvbrackets

    you are truly a just right webmaster The site loading speed is incredible It kind of feels that youre doing any distinctive trick In addition The contents are masterwork you have done a great activity in this matter

Απάντηση