Χρήστος Σιββάς, Ασφαλιστικός και Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

 

Επιτροπή Πισσαρίδη και εξέλιξη

Μέσω των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο η δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Το ταμείο θα ενταχθεί στο δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει και τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα συσσωρευθούν. Ωστόσο τμήματα της διαχείρισης θα ανατεθούν σε επαγγελματίες της αγοράς (outsourcing).

Στο νέο σύστημα θα ενταχθούν υποχρεωτικά όσοι εργαστούν και ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου. Ταυτόχρονα όμως θα δοθεί η δυνατότητα και σε σημερινούς νέους εργαζόμενους που είναι «φρεσκο-ασφαλισμένοι» να ενταχθούν προαιρετικά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σημερινοί εργαζόμενοι με λίγα χρόνια ασφάλισης, θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα του «κουμπαρά» εφόσον το θελήσουν. Ορισμένες σκέψεις υπάρχουν και για ηλικιακά κριτήρια. Για παράδειγμα έως τα 32 ή τα 35, προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι που θα θελήσουν να ενταχθούν να έχουν μπροστά τους ικανό χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, να μπορούν να δημιουργήσουν τον ατομικό τους λογαριασμό.

Πρόσβαση αναμένεται να δοθεί και σε ασφαλισμένους που σήμερα δεν έχουν επικουρική. Για παράδειγμα, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θελήσουν με δική τους πρωτοβουλία να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Έτσι, θα έχουν μπροστά τους ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν με συμφέροντες όρους το δικό τους ατομικό λογαριασμό.

 

Σκανδιναβικό πρότυπο

Το νέο σύστημα βασίζεται στη λογική ότι, οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου ( πράγμα που επικρατεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, με κυρίαρχες τις Σκανδιναβικές).

Tο ύψος της νέας σύνταξης θα εξαρτάται μόνο από τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού λογαριασμού. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί πιθανότατα να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Εκτός αυτού, θα μπορεί και να αλλάζει την επιλογή του σε τακτά χρονικά διαστήματα ( πιθανότατα  κάθε τρία χρόνια) . Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συμβουλεύουν τις νεαρότερες ηλικίες να παίρνουν υψηλό ρίσκο, αλλά όσο περνούν τα χρόνια να στρέφονται σε πιο ασφαλείς επιλογές.

Αρμόδια στελέχη υπολογίζουν ότι η απόδοση του κουμπαρά θα μπορεί να κυμαίνεται σε 1.2%-1.3% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις θα είναι έως και 2.5 φορές υψηλότερες από τις σημερινές, που ανέρχονται σε 184 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να θεσπιστούν δικλίδες ασφαλείας ώστε η σύνταξη να μην υπολείπεται του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί.

Πόσο σημαντική είναι όμως η αποταμίευση (βάση αυτού του προτύπου);

Οι βασικές ερωτήσεις πάνω στο θέμα είναι :

  1. Γιατί κάποιος πρέπει να επενδύσει σε ένα Ιδιωτικό ασφαλιστήριο αποταμίευσης;
  2. Γιατί να επιλέξει αυτήν την μορφή αποταμίευσης έναντι κάποιας άλλης;

 

Η απάντηση έρχεται μέσα από 7 λόγους :

  1. Πρώτα απ’ όλα τα αποταμιευτικά προγράμματα, σε αντίθεση με άλλους τρόπους αποταμίευσης, έχουν υψηλές και αξιοπρεπείς αποδόσεις.
  2. Η Ασφαλιστική εταιρεία στη λήξη του συμβολαίου δίνει εφάπαξ ή σε τμηματικές καταβολές το ποσό.
  3. Ο Ασφαλισμένος μπορεί να κερδίσει από Υπεραποδόσεις.
  4. Το ποσό που θα λάβει ο Ασφαλισμένος είναι αφορολόγητο.
  5. Η ιδιωτική αποταμίευση λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, λειτουργεί ως κουμπαράς. Όσο πιο νωρίς το ξεκινήσεις, τόσο πιο πολλά θα μαζέψεις και μάλιστα τοκισμένα.
  6. Ο Ασφαλισμένος έχει πλήρη έλεγχο και ενημέρωση για τα χρήματά του.
  7. Και τελευταίο και πιο σημαντικό, η ιδιωτική αποταμίευση έρχεται και συμπληρώνει τα κρατικά κενά διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής του σπιτιού μας.

Γιατί λοιπόν να μην αρχίσεις από σήμερα να σκέφτεσαι πού θα επενδύσεις/εμπιστευτείς τα χρήματα σου;

Και το ξαναλέω για όσους είναι κάπως επιφυλακτικοί. Οι Ασφαλιστικές εταιρείες πλέον εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και διέπονται από αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ( Solvency II ). Άρα όσες κρίνονται φερέγγυες, σημαίνει ότι διαθέτουν επαρκή αποθεματικά και σίγουρα μπορούν να ανταποκριθούν και στις πιο υψηλές απαιτήσεις.

 

 

 

 

Πηγές

capital.gr , Bankingnews.gr  , Έκθεση Πισσαρίδη ( Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία)

This Post Has One Comment

  1. бнанс

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Απάντηση