Η Coca-Cola, γνωστή για την καινοτόμα στρατηγική της και για τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των εργασιών που διενεργεί, δημιούργησε φέτος στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το δήμο, το «zero waste lab». Περί τίνος όμως πρόκειται και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Πρόκειται λοιπόν, για ένα χώρο αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την ενημέρωση για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, όπως είναι η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία. Σε συνεργασία με τις αρχές του δήμου, την οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης και την ομάδα «the new raw», η μεγαλεπήβολη ιδέα της διεθνούς εταιρείας έγινε πραγματικότητα. Στόχος των υπεύθυνων του «zero waste lab», είναι η ενημέρωση και η συμφιλίωση τω πολιτών με την ανακύκλωση. Το εργαστήριο παρέχει ποικίλες δυνατότητες στους επισκέπτες όπως :

  • η παρακολούθηση τρισδιάστατης εκτύπωσης από το «robot 3D printer».
  • η τύπωση αντικειμένων και επίπλων από πλαστικό που έχει πρόσφατα ανακυκλωθεί, τα οποία θα τοποθετηθούν σε γειτονιές της πόλης.
  • η εκπαιδευτική ενημέρωση για τις αρχές της ανακύκλωσης και της πράσινης οικονομίας.

Το εργαστήριο λειτούργησε στο χώρο της έκθεσης ΗELEXPO της Θεσσαλονίκης από τα τέλη Νοεμβρίου. Παράλληλα στο πλαίσιο του «zero waste lab», είναι δυνατή η ενημέρωση των επισκεπτών από ειδικούς για την καινοτομία των νεοφυών επιχειρήσεων και τη λειτουργία των έξυπνων πόλεων. To κυριότερο σημείο του «zero waste lab» αναδείχθηκε η δράση «print your city». Κάθε πολίτης με τη χρήση του ειδικού «robot 3D», είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει τα πλαστικά του απορρίμματα σε χρήσιμα καθημερινά αντικείμενα . Μάλιστα, κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους σχεδίασαν τα δικά τους έπιπλα με τη χρήση του 3D ρομπότ αναδιαμορφώνοντας τη γειτονιά τους.

Απώτερος στόχος της Coca Cola και των συνεργατών της, είναι να δημιουργήσουν μία πόλη χωρίς απορρίμματα μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας πολιτών και αρχών.Το εργαστήριο κατέχει ήδη μία θέση στο «tripadvisor» και θα έχει στο απώτερο μέλλον στο «google maps». H πρώτη γειτονιά που υποδέχθηκε τα τρισδιάστατα έπιπλα, τα οποία δημιουργήθηκαν από ανακυκλωμένο πλαστικό , είναι η γειτονιά της ΧΑΝΘ. Την δράση αυτή αγκάλιασαν τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, όσο και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς όπως επιχειρήσεις, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οι οποίοι συνευρέθηκαν στο σημείο. Τόσο ο πρόεδρος της ΟΕΑ, όσο και ο εκπρόσωπος των αρχιτεκτόνων «TheNewRaw», τόνισαν ότι αν μειωθούν τα πλαστικά απόβλητα ανά κάτοικο, ο στόχος της μίμησης της δράσης από άλλους δήμους αλλά και η εμφύτευση της οικολογικής νοοτροπίας θα επιτευχθεί.

 

 

Το «Zero Waste Lab» είναι μέρος του προγράμματος «Zero Waste Future» της Coca-Cola:

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Zero Waste Future» μπορείτε να βρείτε εδώ: www.coca-cola.gr/zerowastefuture

This Post Has 2 Comments

Απάντηση