Ευθαλία Σιδηροπούλου, φοιτήτρια οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ.

Η επαναλειτουργία  των  αεροδρομίων

Τα αεροδρόμια άνοιξαν ξανά τις πύλες  τους, οι μηχανές των αεροπλάνων πήραν πάλι μπρος. Οι πρώτες πτήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα που οφείλεται να τηρηθούν. Όμως, όλα είναι πλέον διαφορετικά.

Ένα πολυσυζητημένο πρόβλημα που απασχολεί

Με την επαναλειτουργία και το άνοιγμα των συνόρων η χώρα μπαίνει ξανά σε ρυθμούς καθημερινότητας. Αυτό που απασχολεί την κοινή γνώμη, είναι πώς ενώ η τουριστική περίοδος ξεκινά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάρρευσης της.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα πριν την πανδημία

Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας πολυπόθητος προορισμός για διακοπές από πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο από ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομία της χώρας στηρίζεται κυρίως στον κλάδο του τουρισμού για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αρκεί να αναλογιστούμε πως το 25% του ΑΕΠ προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από την τουριστική βιομηχανία.   Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αφίξεων στην χώρα τόσο πιο πιθανό είναι η τουριστική αγορά να αποδειχθεί κερδοφόρα. Συνεισφέροντας έτσι φυσικά στην ανάπτυξη της.

Το 2019 η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν εποχιακά ξεπέρασε το 90% τους θερινούς μήνες. Ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έφτασε στα 30 εκατομμύρια. Ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θεωρήθηκε αρκετά ευνοϊκή στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα μετά την πανδημία

Εξαιτίας των δυσχερών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας την φετινή χρονιά, καθίσταται αυτονόητο, να ανατραπούν όλα τα δεδομένα. Μεταφράζοντας την σημασία της αναφοράς αυτής, σημαίνει πως  υπάρχουν και θετικές και αρνητικές αναφορές για την περίπτωση αυτή.

Δυστυχώς όμως, είναι σαφές ότι τα αρνητικά υπερισχύουν και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πιθανόν να αποδειχθούν καταστροφικά για την χώρα μας και την οικονομία της. Μπορεί η Ελλάδα να κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία γρήγορα και μεθοδικά, αλλά οι επιπτώσεις ήταν αδύνατον να μην εμφανιστούν. Για παράδειγμα, η τουριστική περίοδος αρχίζει από τους μήνες της άνοιξης. Αυτό φέτος θα ήταν αδύνατον να συμβεί αφού η καραντίνα δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί, σε όλες τις χώρες.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, πως πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θα συνεχίσουν την αναστολή λειτουργίας τους ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο. Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά, θα λειτουργήσουν με ένα αρκετά χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχοντας σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας στην χώρα πάνω από το 16,4%. Στατιστικό που αναφέρεται για τους πρώτους μήνες του έτους, που καταγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η αβεβαιότητα των αφίξεων και οι πιθανές συνέπειες

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, είναι ο άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός των πιθανόν επισκεπτών στην Ελλάδα. Από την μία, ο αριθμός πληρότητας αυξάνεται καθώς είναι γνωστό πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα. Αυτό την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις επιλογών για διακοπές.

Από την άλλη όμως, παρατηρείται και μια αύξηση κατά περιόδους σε ακυρώσεις, καθώς η πανδημία υπάρχει ακόμη. Αυτό επιβεβαιώνει την αβεβαιότητα των αφίξεων στην χώρα. Οι συνέπειες του ζητήματος αυτού,είναι αρκετά σοβαρές. Μεγάλο πλήγμα δέχονται όχι μόνο οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι μικροεπιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να παραμείνουν ανοιχτές. Έτσι, θέτονται σε κίνδυνο ζημίας ή ακόμα και ολοκληρωτικής καταστροφής πολλές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και δυναμικότητας.  Παράλληλα, η χθεσινή ανακοίνωση για κλείσιμο των συνόρων στην είσοδο επισκεπτών από τη Σερβία προς τη χώρα μας, έως τις 15 Ιουλίου, ματαιώνει τα σχέδια όλων των τουριστών που θα έρχονταν μέσω Σερβίας.

Από την αβεβαιότητα στην ελπίδα για βεβαιότητα

Ανακεφαλαιώνοντας τα παραπάνω, αυτή την στιγμή διανύεται μια αρκετά δύσκολη περίοδος για την Ελληνική τουριστική βιομηχανία. Συνεπάγεται έτσι και η Ελληνική οικονομία φυσικά, καθώς ένα μεγάλο μέρος της βασίζεται στον τουρισμό. Όλα θεωρούνται αμφίβολα και ασταθή, καθώς μπορούν να ανατραπούν, να βελτιωθούν ή να χειροτερέψουν μέσα στην πάροδο του χρόνου.

Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και γνωρίζοντας το μέγεθος της κατάστασης,  οι επόμενοι μήνες  μπορούν να αποδειχθούν ελπιδοφόροι. Αυτό θα συμβεί, μόνο αν ο τουριστικός κλάδος καταφέρει να δώσει πνοή σιγουριάς στην Ελληνική οικονομία. Τότε,  ίσως τα αποτελέσματα χρήσης να μην εμφανίσουν μεγάλο ποσοστό ζημίας. Βέβαια, τα δεδομένα αυτά αναφέρονται με βάση τις αβέβαιες προαναφερόμενες προβλέψεις για το τέλος του έτους.

Ίσως έτσι λοιπόν, η Ελλάδα καταφέρει να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα εμφανίζεται σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Με τον τρόπο δηλαδή που κατάφερε να περιορίσει την πανδημία, συνεχίζοντας με αποτελεσματικές μεθόδους και με γνώμονα την ασφάλεια.

Απάντηση