“There is a difference between how Narayana Health is perceived and what we truly are.”

Dr. Devi Prasad Shetty, Founder and Chairman, Narayana Health

 

Εισαγωγή στον κόσμο της Narayana Health

H Narayana Health, ιδρύθηκε το 2000 από τον Dr. Devi Prasad Shetty. Αποτελεί μία πολυειδικευόμενη αλυσίδα νοσοκομείων με έδρα το Bengaluru, της Ινδίας. Γενικά, έχει μία ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο νότιο κράτος της Karnataka και την ανατολική Ινδία. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια συνιστά μια αναδυόμενη κυριαρχία στη βόρεια, δυτική και κεντρική Ινδία. Η πρώτη της εγκατάσταση ήταν στο Bengaluru με περίπου 225 χειρουργικά κρεβάτια.

Έκτοτε έχει εξελιχθεί δημιουργώντας 21 νέα νοσοκομεία, 6 κέντρα καρδιοχειρουργικής, 19 εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ινδία και ένα διεθνές νοσοκομείο στα νησιά Cayman. Ο όμιλος διαθέτει πλέον πάνω από 5.859 χειρουργικά κρεβάτια. Συνολικά, τα κέντρα της παρέχουν προηγμένα επίπεδα περίθαλψης σε πάνω από 30 ειδικότητες. Συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες της Καρδιολογίας, της Καρδιοχειρουργικής, της φροντίδας Καρκίνου, της Νευρολογίας, της Νευροχειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Νεφρολογίας, της Ουρολογίας και της Γαστρεντερολογίας. Το όραμα της “Narayana Health” είναι η παροχή υψηλής ποιότητας, μέσω οικονομικά προσιτών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στον ευρύτερο πληθυσμό. Έτσι, αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακάς της και τους ειδικευμένους γιατρούς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Προέλευση της έμπνευσης του Shetty

Σύμφωνα με καταγραφές του 2018, ο πληθυσμός της Ινδίας ανέρχεται σε 1,353 δισεκατομμύρια. Κάθε χρόνο, χρειάζονται χειρουργείο καρδιάς περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι (0,18%), εκ των οποίων μόνο 80-90 χιλιάδες (3,4%) καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν. Η ιδέα του Shetty προήλθε από αυτά τα στατιστικά, αλλά και από τρεις ακόμη παράγοντες.

Αρχικά, εκτός από καρδιοχειρουργός είναι ανθρωπιστής με κοινωνική συναίσθηση. Μάλιστα, ο  Shetty δεν παρέλαβε το βραβείο του (The Economist Innovation Awards for the Business process field, 2011) από το “The Economist”, διότι έπρεπε να χειρουργήσει. Την τελευταία, πυροδότησε η γνωριμία του με την Μητέρα Τερέζα. Τέλος, σκέφτεται πάντα τον Sam Walton (ιδρυτής της Walmart). Όπως οι καταναλωτές του αγοράζουν ό,τι χρειάζονται, έτσι και οι ασθενείς πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες χειρουργικές μονάδες και ιατρική περίθαλψη.

Το σύστημα επιβολής τιμών

Ενδεικτικά, μία χειρουργική επέμβαση CABG (Coronary Artery Bypass Graft), σε ένα τυπικό νοσοκομείο των Η.Π.Α, κοστίζει έως και $90.000. Στη Narayana Health, το πολυτελές πακέτο κοστίζει έως $3.000.

Τα χειρουργικά πακέτα της, χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

  1. Πακέτο συμπόνιας (Compassion Package): $0-1.500
  2. Πακέτο στην τιμή του Νεκρού Σημείου (Breakeven Point Price): $500-2.000
  3. Κανονικό πακέτο (Regular Package): $000-2.400
  4. Πακέτο πολυτελείας (Luxury Package): $400-3.000

Περίπου το 40% των ασθενών του Shetty πληρώνει το Πακέτο Συμπόνιας, κόστος κάτω του Νεκρού Σημείου. Το πλεόνασμα του υπολοίπου 60% που πληρώνει για υπηρεσίες μεγαλύτερες ή ίσες του Νεκρού Σημείου, ανακυκλώνεται στο σύστημα. Έτσι, διατηρείται ένα απόθεμα χρημάτων για τους ασθενείς που δε μπορούν να διαθέσουν χρήματα και είναι εξαιρετικά άρρωστοι. Αν το περιστατικό είναι επείγον εξετάζεται άμεσα, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής είναι μόλις 1-3 μέρες. Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τις οικονομικές υπηρεσίες, ψευδόμενοι για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά αυτό το ποσοστό ανέρχεται μόλις σε 10%.

Τρόπος λειτουργίας του μοντέλου

Το μοντέλο της “Narayana Health”, σίγουρα δεν είναι καινούριο, αλλά έχει εφαρμοστεί και υπό άλλες συνθήκες ως ιδέα. Ωστόσο, είναι ξεχωριστό, λόγω του συνδυασμού των διαδικασιών που απαιτούνται για την επίτευξη χαμηλού κόστους. Σημαντική είναι η έμφαση που δίνεται στις οικονομίες κλίμακας. Το ανά μονάδα κόστος συγκεκριμένων πραγμάτων μειώνεται λόγω του αυξημένου αριθμού των ασθενών. Έτσι, λόγω της κλίμακας επιτυγχάνονται:

  1. Σταθερό κόστος στον εξοπλισμό
  2. Σταθερό κόστος στους μισθούς
  3. Χαμηλά ανά μονάδα κόστη
  4. Καλές συνθήκες διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές
  5. Καλή ποιότητα προϊόντων
  6. Χαμηλότερες τιμές για ιατρικά αναλώσιμα
  7. Βελτίωση της γραμμής παραγωγής

Άλλες καινοτομίες του Shetty

Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ινδίας, είναι οι μεγάλες αποστάσεις. Οι ασθενείς αναγκάζονται να τις διανύσουν ακόμα και για απλά χειρουργεία. Αυτό συμβαίνει, διότι σε πολλές αγροτικές περιοχές δεν υπάρχουν γιατροί και μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 3% κατοικεί σε αυτές. Για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος, ο Shetty ίδρυσε το σωματείο ASHA (Accredited Social Health Activists). Ουσιαστικά, είναι εκπαιδευμένοι βοηθοί που αποτελούν την πρώτη επιλογή των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Το σωματείο χρηματοδοτείται και από την κυβέρνηση. Επίσης, για την κάλυψη των φυσικών αποστάσεων μακρινών τοποθεσιών ίδρυσε υπηρεσίες μεταφοράς.

Υπήρξε μία ακόμα μεγάλη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Shetty. Ήταν η σύνδεση της αστικής με την αγροτική Ινδίας, αλλά και η εξάπλωση του έργου του εκτός συνόρων. Τη λύση έδωσε η τηλε-ιατρική (tele-medicine). Έχοντας εκπαιδεύσει τους γιατρούς με τις απαντήσεις που πρέπει να δίνουν στις ερωτήσεις των ασθενών, κατάφερε να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα σε αυτούς τους δύο.

Επίσης, μέσω αυτής της υπηρεσίας, οι γιατροί συμβουλεύουν τον ενδιαφερόμενο σε ποιο νοσοκομείο να απευθυνθεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο “Narayana Health” στην κοντινή περιοχή. Μάλιστα, με την εφαρμογή της τηλε-ιατρικής, από τους διαβητικούς ασθενείς του Shetty, έχουν θεραπευθεί σχεδόν όλοι. Τέλος, ήταν από τους πρώτους – αν όχι ο πρώτος – που εισήγαγε την ιατρική ασφάλεια. Πείθοντας έτσι και το κράτος να καλύπτει το 50% αυτών των εξόδων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ασφάλειες είναι της τάξεως $0,20/μήνα.

Συνοψίζοντας την επιχειρηματική καινοτομία του Μοντέλου Narayana

Σύνθεση της Narayan Health:

  • Κοινωνικές υπηρεσίες
  • Ιατρική εκπαίδευση
  • Μεταφορά
  • Τηλε-ιατρική
  • Ασφάλεια

Απόδειξη ότι η εξίσωση είναι επιτυχημένη:

  • Χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας
  • Χαμηλά ποσοστά επιπλοκών μετά από τα χειρουργεία
  • Χαμηλή τιμή

 

Η μεγάλη πρόκληση

Ωστόσο, παρόλο που τα αποτελέσματα του μοντέλου (τιμή και ποιότητα) είναι αρκετά θετικά, τίθεται το θέμα της αξιοπιστίας. Όσον αφορά την Ινδία, ο Shetty πρέπει να πείσει τον φτωχό πληθυσμό πως θα λάβει μια ποιοτική φροντίδα. Αυτό το έργο είναι αρκετά δύσκολο, διότι ζώντας μέσα στη φτώχια η δράση της Narayana Health μοιάζει ουτοπική. Όμως, δυσκολότερο είναι το έργο που αφορά τις υπόλοιπες ηπείρους. Ο λόγος είναι απλός. Άραγε η πλειοψηφία θα επέλεγε να χειρουργηθεί με $3.000 στην Ινδία ή με $90.000 στις ΗΠΑ; Επομένως, το ζήτημα της αξιοπιστίας φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο ως προς την ανάδειξη της καινοτομίας του Shetty.

 

Πηγές

Entrepreneurship in Emerging Economies, Harvard’s course

Narayana Health, website

Expanding Access to Low-Cost, High-Quality Tertiary Care, The commonwealth fund

We are going to be the largest suppliers of doctors and nurses to the world: Dr Devi Shetty, healthworld.com

Αθηνά Πούπα

Φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.

This Post Has One Comment

Απάντηση