Παπαδόπουλος Ραφαήλ Θεόδωρος, φοιτητής οικονομικών επιστημών ΑΠΘ:

p1Κεραυνός εν αιθρία αποτέλεσε η είδηση πως το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο -μαμούθ σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας -με έντονη παρουσία στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι- καθιστώντας την έτσι ως κύρια υπεύθυνο για την εκδήλωση της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης ύφεσης το έτος 2008.

Σύμφωνα με την Αμερικανική κυβέρνηση (US government) η Deutsche Bank έχει τεράστιες ευθύνες στην εκδήλωση της προαναφερθείσας οικονομικής κρίσης μιας και ευθέως κατηγορείται για πώληση ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης (RMBS). Πρακτικά σημαίνει ότι μετέβη στην παραχώρηση ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου σε δανειολήπτες με μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα, γεγονός που από μόνο του επισημαίνει την δυσκολία – ίσως και την αδυναμία- αποπληρωμής αυτών.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό την κατάρρευση των τιμών των κατοικιών το 2007 – ένα από τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, τα οποία και παραβλέφθηκαν – κατέστησε ξεκάθαρη την αδυναμία πληρωμής των υποθηκών από τους δανειολήπτες και τους επενδυτές οδηγώντας τους έτσι στην συσσώρευση δυσθεώρητων χρεών. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός πως η τράπεζα δεν είχε το αντίστοιχο κεφάλαιο στις ταμειακές ροές σχετικά με τα ποσά που είχε δανείσει με αποτέλεσμα να βυθιστεί με μαθητική ακρίβεια στην ύφεση και τις απώλειες.

Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να εξεταστεί ενδελεχώς το χρονικό πλαίσιο της επιβολής του τελεσιγραφικού τύπου προστίμου – μαμούθ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο συνδέεται χρονικά με την επιβολή ενός άλλου πρόστιμου μαμούθ στον κορυφαίο Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό,την Apple η οποία καλείται να πληρώσει 13 δις ευρώ στην Ιρλανδία, όπως αξίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αιτιολογία της φοροδιαφυγής εκμεταλλευόμενη ειδικών φορολογικών καθεστώτων.

Επιδίωξη Εκδίκησης ή Απονομή Δικαιοσύνης;

Σύμφωνα με τον Τζον Κόφε, καθηγητή νομικής του πανεπιστημίου Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν πρόκειται για “προσωπικό ζήτημα” ή νέο Αντιγερμανικό μέτωπο αλλά το όλο θέμα εστιάζεται στο ότι η Αμερικανική κυβέρνηση οδηγεί όλες τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε συμβιβασμό για την εμπλοκή τους στην υπόθεση των τιτλοποιήσεων οι οποίες αποδείχθηκαν στρεβλές αφού πέτυχαν ακριβώς τον αντίθετο σκοπό για τον οποίο είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί.

Ο καθηγητής ακόμη εστιάζει στον πολιτικό αντίκτυπο που έχει αυτή η Κυβερνητική τακτική εννοώντας πως έτσι προσπαθεί να συσπειρώσει τα ποσοστά της μπροστά στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο του 2016 δείχνοντας απονομή δικαιοσύνης, πάταξη και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Ωστόσο, ο Ινγκο Φρομ, αναλυτής τράπεζας στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, χωρίς να τάσσεται ευθέως υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης άποψης σημειώνει πως πολλοί αναλυτές στις αγορές θεωρούν πως πρόκειται για πράξη εκδίκησης για την Apple.

Πέρα από κάθε αμφιβολία προστάζει η ανάγκη της νηφάλιας αντιμετώπισης της υπόθεσης της  Deutsche Bank.Εν έτει 2013, η JP Morgan πλήρωσε $13 δις για εξωδικαστικό συμβιβασμό παρόμοιας υπόθεσης. Ένα -ίσως το πιο κυρίαρχο- επιχείρημα υπέρ της απονομής δικαιοσύνης είναι η επιβολή του μεγαλύτερου προστίμου σε εγχώρια τράπεζα,την Bank of America, η οποία κατέβαλε το ποσό των $16,65 δις το 2014. Έτσι, αναστοχαζόμενοι το παραπάνω γεγονός η Αμερικανική κυβέρνηση δεν προτάσσει κάποιο Αντιγερμανικό μέτωπο, ούτε εκδικείται απλώς επικεντρώνεται στην απονομή δικαιοσύνης.

Εμφανής ο κίνδυνος της κατάρρευσης

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της Wall-Street Journal η Deutshe Bank ανέμενε να συμβιβαστεί με το ποσό των $1,9 δις. Επιπλέον, η δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας Jenny Strasburg αναφέρει πως ακόμα και ένας συμβιβασμός της τάξης των $4 δις θα οδηγούσε σε “στράγγισμα” των ταμειακών διαθέσιμων. Έτσι, μπορούμε να αναλογιστούμε τι θα συμβεί αν επαληθευθεί η πρόγνωση ενός πρώην στελέχους των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ, στη Wall Street Journal, ότι ο συμβιβασμός θα καταλήξει γύρω στα $7 δις

Όλο αυτό το κλίμα της ανασφάλειας και του φόβου για μία νέα κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος εντείνεται από την επίκληση της Deutsche Bank ως “της πιο επικίνδυνης τράπεζας στον κόσμο” από τον δημοσιογράφο του BBC, Simon Jack, ο οποίος επικαλούμενος αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) προειδοποίησε για αυτό το ενδεχόμενο.

Θέση Deutsche Bank

Η μετοχή της τράπεζας από τότε που ανακοινώθηκε η πληροφορία για το πρόστιμο έχει πτωτικές τάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι την Παρασκευή (16/9/2016) σημείωσε πτώση του 8,5% ενώ σήμερα Δευτέρα (20/9/2016) η πτώση άγγιξε και το 2,22% με τις απώλειες εν συνεχεία να περιορίζονται κοντά στο 1%. Δεν πρέπει να λησμονηθεί πως η τιμή της μετοχής της DB έχει πέσει σχεδόν στο μισό από τον προηγούμενο χρόνο.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τα παρακάτω.

p2
Πορείας Μετοχής 5 ημερών

 

 

p3
Πορείας Μετοχής ενός έτους

 

Διαπραγματευτικό Χαρτί

Από την πλευρά της η τράπεζα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ανέφερε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με $14 δις αφού το ποσό είναι εξωφρενικό.

Η αδύναμη οικονομική της θέση αποτελεί ένα αδιάψευστο διαπραγματευτικό χαρτί αφού η επιβολή προστιμού $14 δις αποτελεί ρίσκο μια νέας κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Financial Meltdown), γεγονός που απεύχονται όλες οι πλευρές. Έτσι αυτή η επικείμενη απειλή δίνει προβάδισμα στη Γερμανική πλευρά για μείωση του ποσού άνω των 50 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών.

Και τούτο διότι ο Andrew Lim, αναλυτής της Societe Generale, υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που ο συμβιβασμός καταλήξει σε πόσο άνω των $5,4 δις η τράπεζα θα χρειαστεί άμεσα αύξηση κεφαλαίου.Σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει πως θα πρόκειται για μία φοβερά υποκεφαλαιοποιήμενη τράπεζα διότι ο συμβιβασμός θα πληρωθεί από τα τραπεζικά αποθέματα.

 

Και το ερώτημα που εγείρεται εύλογα: Πρόκειται για μία κρίση, η οποία υπεύθυνα θα αντιμετωπιστεί ή πρόκειται για την αρχή του τέλους της γερμανικής τράπεζας;

 

 

 

Πηγές

  1. http://www.dw.com/el/a%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B7-deutsche-bank/a-19562353
  2. http://www.capital.gr/story/3155237
  3. http://www.euro2day.gr/ekivolos/article-blog-ekivolos/1450789/deutsche-bank-apo-to-heirotero-sto-heiristo.html
  4. https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=deutsche+bank+%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE+%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82&stick=H4sIAAAAAAAAAOMQUOLWT9c3TCmprDAwKAcAJclnbg8AAAA
  5. http://www.protothema.gr/economy/article/611217/deutsche-bank-arneitai-na-katavalei-prostimo-14-dis-dolarion-stis-ipa/

Απάντηση