Βασίλης Μενεξές-Εμβραΐζογλου, Τμήμα Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένας από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η προστασία τους περιβάλλοντος. Με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνεται καθημερινά, οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφάσισαν ότι η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και η μείωση των αέριων ατμοσφαιρικών ρύπων, θα είναι μια σανίδα σωτηρίας για τον πλανήτη μας. Βάσει πρόσφατων μετρήσεων υπολογίστηκε, κατά προσέγγιση, ότι ο συνολικός αριθμός αυτοκίνητων που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στον πλανήτη είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο. Όμως αυτές οι μηχανές, παράγουν μεγάλες ποσότητες αέριων ρύπων που σταδιακά καταστρέφουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Τι αποτέλεσμα έχει όμως αυτό;

Πληθώρα νομοσχεδίων έχουν ψηφιστεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα από αυτά, ήταν το 2021, όπου αποφασίστηκε η απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων οχημάτων από το 2030. Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

(https://www.europarl.europa.eu/committees/el/envi-members-to-vote-on-co-for-cars-and-/product-details/20221123CAN67830)

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την μεγάλη στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Το κυριότερο πλεονέκτημα, που αναφέρουν οι εταιρίες, είναι ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν θα αφορά μεμονωμένα το κάθε αυτοκίνητο, αλλά το εργοστάσιο που κατασκευάζεται ή τους σταθμούς φόρτισης. Αποδεδειγμένα όμως, πάνω από το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια ζωής ενός ηλεκτρικού οχήματος, προέρχεται από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.

(Florian Knobloch- Κέντρο του CAMBRIDGE για το περιβάλλον, την ενέργεια και τη διακυβέρνηση των φυσικών πόρων) https://www.ceenrg.landecon.cam.ac.uk/people/florian-knobloch

Το μεγαλύτερο κόστος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταρία. Αυτό είναι κάτι το οποίο οι αυτοκινητοβιομηχανίες το γνωρίζουν. Γι’ αυτό και αναζητούν συνεχώς τρόπους για να μειώσουν το συνολικό κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι περισσότεροι κατασκευαστές μπαταριών, δηλαδή προμηθευτές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, τις παράγουν σε μέρη όπως Κίνα, Ταϊλάνδη, Γερμανία και Πολωνία. Δηλαδή, σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε μη ανανεώσιμους πόρους και σε ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης κ.λπ.).

Σήμερα, η νέα μπαταρία του Tesla Model 3 κοστίζει το ποσό των 15.666 ευρώ. Η τιμή της αρχικής αγοράς από τον προμηθευτή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο ποσό των 10.000 ευρώ. Έτσι το καθαρό κέρδος της εταιρείας είναι 3.666 ευρώ (αφαιρώντας τα εργατικά έξοδα). Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το κόστος εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε περίπου 5.000-5.500 ευρώ.

https://www.currentautomotive.com/how-much-does-a-tesla-model-3-battery-replacement-cost/

https://www.makeuseof.com/how-much-cost-replace-tesla-battery

Βασικά σημεία για τη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων είναι:

  • Η διαφοροποίηση των υλικών
  • η μείωση του βάρους της μπαταρίας
  • η αυξημένη παραγωγή
  • η παρατεταμένη διάρκεια ζωής

Οι αναλυτές αναφέρουν ήδη ότι, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι είναι σήμερα. Το συμπέρασμα είναι ότι, η μείωση του συνολικού κόστους και η αύξηση της τιμής των αυτοκίνητων φέρνουν τεράστια έσοδα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

https://ourworldindata.org/battery-price-decline

Φυσικά, όλες οι μεγάλες εταιρίες προετοιμάζουν άμεσες και μακροπρόθεσμες γενιές ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με το Reuters (https://www.reuters.com/technology/exclusive-automakers-double-spending-evs-batteries-12-trillion-by-2030-2022-10-21/), οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου θα δαπανήσουν πάνω από 1,3 τρις. δολάρια έως το 2030. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν την ανάπτυξη και παραγωγή εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μαζί με της μπαταρίες και της πρώτες ύλες και για την υποστήριξη αυτής της παραγωγής.

Κρατικές χρηματοδοτήσεις για αειφόρο (οικονομική) ανάπτυξη

To 2012, η Tesla είχε λάβει 2,5 εκατομμύρια δολάρια -σύμφωνα με στοιχεία από την Good Jobs First (https://subsidytracker.goodjobsfirst.org/parent/tesla-inc)- από ομοσπονδιακές και κρατικές επιδοτήσεις κλιματικών προγραμμάτων. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τους Los Angeles Times (https://www.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html), ανέφερε ότι η εταιρεία του είχε λάβει συνολικά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική υποστήριξη από το 2015. Mεγάλο μέρος αυτής έγινε με τη μορφή επιδοτήσεων.

Οι επιδοτήσεις αυτές περιλαμβάνουν διάφορα κυβερνητικά κίνητρα, όπως φορολογικές περικοπές, κατασκευή εργοστασίων, εκπτωτικά δάνεια και περιβαλλοντικές πιστώσεις που μπορεί να πουλήσει η Tesla. Περιλαμβάνει επίσης εκπτώσεις φόρου και εκπτώσεις για αγοραστές ηλιακών συλλεκτών και ηλεκτρικών οχημάτων.

Εν τέλει, η ανταμοιβή για το κοινό θα έρθει με τη μορφή σημαντικών μειώσεων της ρύπανσης. Αυτό όμως, μόνο εάν οι ηλιακοί συλλέκτες και τα ηλεκτρικά οχήματα απογειωθούν ως βιώσιμα προϊόντα μαζικής αγοράς με μεγάλο χρηματικό αντίκτυπο. Παραμένει όμως ένα εξειδικευμένο προϊόν για τους πελάτες αφού το πιο οικονομικό μοντέλο της Tesla (model 3) ανέρχεται στην τιμή των 57.270 ευρώ.

Μήπως τελικά η στροφή στην πράσινη ενέργεια καταλήγει σε αδιέξοδο;

 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

https://www.capital.gr/diethni/3677526/ee-mono-ilektrika-autokinita-apo-to-2035

https://www.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html

https://ourworldindata.org/battery-price-decline

https://www.currentautomotive.com/how-much-does-a-tesla-model-3-battery-replacement-cost/

https://www.makeuseof.com/how-much-cost-replace-tesla-battery

https://www.europarl.europa.eu/committees/el/envi-members-to-vote-on-co-for-cars-and-/product-details/20221123CAN67830

This Post Has 4 Comments

  1. Health Stay

    This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

  2. iptv uk best

    you are in reality a just right webmaster The site loading velocity is incredible It seems that you are doing any unique trick In addition The contents are masterwork you have performed a wonderful task on this topic

  3. BlogMerkk

    Nice blog here Also your site loads up fast What host are you using Can I get your affiliate link to your host I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  4. MerkNewss

    I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

Απάντηση