Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του έτους 2016 οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση χρήσης μετρητών στην Ευρωζώνη. Παρ’ όλη τη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές φαίνεται ότι οι Έλληνες  προτιμούν να πληρώνουν με cash.

Έπειτα από έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 88% του πλήθους και το 75% της αξίας των πληρωμών έγινε χωρίς την χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά καταγράφηκαν στην Ελλάδα της κρίσης με την παράλληλη επιβολή των capital controls, τα οποία δυσχέραιναν τις συναλλαγές.

Επιπλέον, σημαντικό είναι το γεγονός ότι αν και τα capital controls επέβαλαν τη χρήση καρτών και κυρίως χρεωστικών οι Έλληνες και πάλι έδειξαν την προτίμησή τους στα μετρητά. Αυτή η προτίμηση των Ελλήνων φαίνεται να πηγάζει από τη συνήθεια αποπληρωμής cash καθώς και από τη μικρή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξέλιξη της τεχνολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές .Μάλιστα οι χώρες είναι χωρισμένες σε βορρά και νότο . Συγκεκριμένα, στη Γαλλία η αξία των συναλλαγών με μετρητά δεν ξεπερνά το 28%, στο Βέλγιο το 32%, στην Ολλανδία το 27%, στην Εσθονία το 31% και στη Φιλανδία το 33%. Αντίθετα, τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται στην Πορτογαλία 52% και Ιρλανδία 49% . Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν η Ελλάδα , η Κύπρος 72% , η Ιταλία 68% η Ισπανία 68% , η Σλοβενία 68% και η Μάλτα 74%.

Οι έρευνες που ακολούθησαν έφεραν στην επιφάνεια μία σημαντική αύξηση στην ηλεκτρονική συναλλαγή. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών με κάρτα το 2017 αυξήθηκε κατά 40 %. Μάλιστα, παρατηρήθηκε η τάση των Ελλήνων να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε όλο και μικρότερες συναλλαγές όπως στο σουπερμάρκετ ακόμη και στα περίπτερα. Οι κάρτες εισέβαλαν για τα καλά στη ζωή των πολιτών καθώς πλέον είναι σχεδόν απαραίτητες καθημερινά .Βέβαια, αναμένεται τους επόμενους μήνες ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση κάρτας.

Τα κέρδη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές άγγιξαν τα 26.50 δις ευρώ το 2017, ενώ το πρώτο τρίμηνο το 2018 τα κέρδη υποχώρησαν αισθητά.

Αναμένεται η διεξαγωγή νέων ερευνών για το συγκεκριμένο ζήτημα μετά την υποχώρηση των capital controls, ώστε να διαπιστωθεί εάν επηρέασαν και κατά πόσο τους Έλληνες καταναλωτές στην καθημερινότητα τους.

Αγγελική Ξουρή

Φοιτήτρια Νομικής Α.Π.Θ.

Απάντηση