Πως η ακόρεστη επιθυμία για χρήμα μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή;

Ποιο το δίδαγμα της περίπτωσης του Jordan Belfort;

Τα χρηματιστήρια έχουν την δύναμη να προσελκύουν πλήθος κόσμου που τοποθετούν τις οικονομίες τους με σκοπό να κερδίσουν επιπλέον εισόδημα. Όμως όπου κυριαρχεί το χρήμα και η εποπτεία είναι ελλιπής, ο πειρασμός να χρησιμοποιηθούν αθέμιτα μέσα πλουτισμού είναι αναπόφευκτος.

Με την εμφάνιση του χρήματος αναπτύχθηκαν περίτεχνες τεχνικές που στοχεύουν στην εξαπάτηση και στην οικειοποίηση ξένων περιουσιακών στοιχείων. Υπήρξαν εκατοντάδες που απέσπασαν και εκμεταλλεύτηκαν τεράστιο όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών. Από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είδαμε ότι η απληστία αρκεί για να «γονατίσει» το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Με το πέρασμα των ετών, πληθαίνουν οι επικριτές των ψηφιακών νομισμάτων ή κρυπτονομίσματων. Προειδοποιούν για κερδοσκοπικές κινήσεις ή ακόμα και για απάτη μετά την έκδοση ολοένα και περισσότερων «μιμητών» του bitcoin. Ο Jordan Belfort, Αμερικανός χρηματιστής, έγινε γνωστός ως o«Λύκος της Wall Street» για τις απάτες που είχε στήσει τη δεκαετία του 1980. Τι ακριβώς έκανε; Παρότρυνε τους επενδυτές να μην επενδύουν στη δημόσια εγγραφή νέων νομισμάτων του Διαδικτύου. Είναι η «μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών», τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ο Belfort καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών εφόσον ομολόγησε ότι ήταν ένοχος για παραπλάνηση επενδυτών και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο που να εποπτεύει την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. Μεταξύ άλλων, είπε ότι αρκούν μόνο λίγοι απατεώνες για να οδηγηθεί η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων στην «καταστροφή».

Η ιστορία του Jordan Belfort

Ο Jordan, γεννημένος το 1962, έδειχνε από μικρή ηλικία τάση στροφής προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Ξεκίνησε ως χρηματιστής στην εταιρεία LF Rothchild και κατόπιν ίδρυσε την δική του σε ηλικία 30 ετών. Η εταιρεία Stratton Oakmont εξειδικευόταν στην αγορά των penny stocks. Δηλαδή μετοχών πολύ μικρής εμπορευσιμότητας και κεφαλαιοποίησης.

Στην εταιρεία του απασχολούνταν περισσότερα από 1000 άτομα. Σκοπός ίδρυσης της ήταν να εξαπατήσει τους επενδυτές μέσω της πώλησης μετοχών σε φουσκωμένες τιμές.

Η εταιρεία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Εθνικής Ένωσης Εμπόρων Κινητών Αξιών (NASD). Το 1998 η εταιρεία έκλεισε οριστικά, καθώς ο Belfort και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για μια σειρά από απάτες. Αφού ομολόγησε, αποκάλυψε παράλληλα ότι την περίοδο που έγιναν τα γεγονότα ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ένα μάθημα ζωής

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Belfort περιοδεύει σε όλο τον κόσμο ως ομιλητής. Οι ομιλίες του απαρτίζονται από ζητήματα ηθικής και κινήτρων στον χρηματιστηριακό κόσμο, αλλά και από πρακτικές επίδειξης δεξιοτήτων στις πωλήσεις. Δίνει έμφαση στα λάθη που έκανε όταν ήταν στη StrattonOakmont και μετανιώνει για τα εκατομμύρια που χάθηκαν.

Με την χαρακτηριστική του ομιλία στο Dubai σημείωσε: «Ήμουν άπληστος. Η απληστία δεν είναι καλή. Το πάθος σε κάνει να ευημερείς. Στόχος μου είναι να δώσω περισσότερο από ότι έχω. Αυτή είναι η βιώσιμη μορφή της επιτυχίας.»

Συμπέρασμα

Η ταινία «The Wolf of Wall Street» είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Belfort. Παρουσιάζει την άνοδο, αλλά και την απότομη πτώση του και μας μεταδίδει ηχηρά μηνύματα.

Η λύση της παρανομίας είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σε κάνει πλούσιο. Αν μοναδικός στόχος της ζωής είναι να πλουτίσει κάποιος άμεσα, τότε η πιο απλή λύση είναι η χρήση αθέμιτων μέσων. Παραβιάζοντας νόμους και κανόνες έρχεσαι πιο κοντά στον στόχο, όπως έκανε και ο Belfort. Το θέμα έγκειται στο ότι η «δίψα» δε θα ικανοποιηθεί σε βάθος, καθώς κάποια στιγμή η αλήθεια αποκαλύπτεται. Και τότε είναι η στιγμή που θα χαθεί ότι αποκτήθηκε είτε με δίκαιο είτε με άδικο τρόπο. Υπάρχει ο εύκολος δρόμος και ο δύσκολος. Και οι δύο έχουν τις παγίδες τους. Ο ένας τις έχει στην αρχή και ο άλλος στο τέλος.

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι τεράστια και τα χρηματικά ποσά που κινούνται σε μόνιμη βάση είναι αμέτρητα. Είναι αναγκαία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αξιέπαινη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος και την καθαρή απάτη.

Είναι αναντίρρητο πως όταν έχεις λίγα, θες πιο πολλά. Όταν έχεις πολλά, θες ακόμη περισσότερα. Και τελικά όταν τα χάσεις όλα, τότε μόνο συνειδητοποιείς ότι και τα λίγα ήταν αρκετά.

Πηγές

investopedia.com, thechalaang.com

Απάντηση