Πώς ο γνωστός ως «Μεσσίας της Wall Street» εξαπάτησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους;

Πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και τελικά τους οδήγησε στην οικονομική καταστροφή;

Ο μεγαλομέτοχος Bernard Madoff μέχρι τα τέλη του 1980 κέρδισε την εμπιστοσύνη δεκάδων πλούσιων και εκλεκτών πελατών. Διέθετε γνωριμίες και είχε διασυνδέσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Ακόμη, με το ισχυρό του λέγειν και την επιχειρηματολογία του εξαπάτησε πλήθος κόσμου, χωρίς καμία αμφισβήτηση.

Κέρδισε την εμπιστοσύνη τους δίνοντας του τεράστια ποσά με αντάλλαγμα τις υπεραποδόσεις που προσέφερε. Η πλειονότητα των γνωριμιών του ήταν σε προσωπικό επίπεδο λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων που συμμετείχε με τη γυναίκα του. Η εταιρεία του, «Madoff Investment Securities», δεχόταν μέλη μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Το γεγονός αυτό της επιλεκτικής «κοινωνίας του Madoff» αποτελούσε κίνητρο προσέλκυσης ολοένα και περισσότερων πελατών.

Πως χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια των πελατών του;

Ο Madoff στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσε τους νέους του πελάτες ως ξέπλυμα χρήματος των παλαιών. Στην ουσία δεν επένδυε τίποτα. Οι υπεραποδόσεις που παρουσίαζε ήταν καθαρά και μόνο εικονικές. Κατέθετε στις χρηματιστηριακές αρχές πλαστές δηλώσεις και στοιχεία.

Η στιγμή της μεγάλης αποκάλυψης

Ως απόρροια της οικονομικής κρίσης του 2008, τεράστιος αριθμός επενδυτών έσπευσε να ζητήσει τα χρήματα του πίσω. Ο Madoff αδυνατούσε να επιστρέψει οποιοδήποτε πόσο του ζητούνταν. Τα ταμεία ήταν άδεια και εξαιτίας της κρίσης ήταν δύσκολο να αναζητήσει νέους πελάτες, ώστε να ξεπληρώσει του παλαιούς.

Η ώρα της ομολογίας

Μια μέρα πριν το μεγάλο ξέσπασμα ομολόγησε στους δύο γιους του φανερώνοντας την αλήθεια. «Τα βλέπετε όλα αυτά παιδιά μου; Δεν είναι τίποτα παρά ένα ψέμα», ανέφερε. Συνελήφθη στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκεμβρίου του 2008. Στη συνέχεια, ομολόγησε για τις 11 κατηγορίες που αφορούσαν οικονομικά εγκλήματα στις 12 Μαρτίου του 2009. Σε ηλικία 71 ετών συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών. Πρόκειται για τη μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να αποδοθεί για τέτοιου είδους και μεγέθους αδικήματα.

Ποια τα οικονομικά αποτελέσματα που επέφερε;

Αναγνωρίστηκε ως «η απάτη του αιώνα». Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της πυραμίδας του Madoff είχαν αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απώλειες αφορούσαν μεγαλοεπιχειρηματίες, κολοσσούς, ανθρωπιστικά ιδρύματα αλλά και ανθρώπους που επένδυσαν ολόκληρη την περιουσία τους . Δεν μπορούν να αποδοθούν ακριβώς τα ποσά ζημίας, αγγίζουν όμως δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτατο στέλεχος στο BBC:

«Ο κόσμος είναι επιρρεπής στο να πιστεύει αυτό που θέλει και είναι σύνηθες το φαινόμενο της «παράλογης ευφορίας».

Πηγές

eleftheria.gr, naftemporiki.gr

Απάντηση