Ευθαλία Σιδηροπούλου, φοιτήτρια οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ.

Η Adidas αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους αθλητικών ειδών, όπως παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ κάθε είδους προπόνησης. Το 2018, τα έσοδα της άγγιξαν τα 21,92 δισεκατομμύρια ευρώ , ενώ το έτος 2019 είχε την πλέον ισχυρότερη απόδοση στις μετοχές, ξεπερνώντας την απόδοση της αγοράς. Φτάνοντας όμως στην τρέχουσα περίοδο, όπου ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, η εταιρεία αναμένει μείωση των κερδών της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ στο Α’ τρίμηνο, βγάζοντας την εκτός προβλέψεων με βάση τα κέρδη των προηγούμενων ετών.

Η Adidas, έχοντας τα κεντρικά της γραφεία στο Herzogenaurach της Γερμανίας και με υποκαταστήματα σε όλο τον πλανήτη, κατακτά την πρώτη θέση του μεγαλύτερου ομίλου αθλητικών ειδών στην Ευρώπη και την δεύτερη σε όλο τον πλανήτη. Μεταφράζοντας τη σημασία αυτής της αναφοράς, λόγω της επίδρασης του COVID-19 στις πωλήσεις της, το μεγαλύτερο «πλήγμα» στην μείωση των εσόδων και των πωλήσεων της δέχτηκε η θυγατρική της από την Κίνα, όπου και ξεκίνησε ο ιός. Αυτό συνέβη λόγω των άκρως περιοριστικών μέτρων ασφαλείας, που έθεσε σε λειτουργιά η κυβέρνηση της χώρας.

Κάποιοι από τους πιθανούς λόγους που θα επηρεάσουν την κατανάλωση των συγκεκριμένων ειδών και τη μείωση των εσόδων της είναι οι εξής:

  1. Το προσωρινό κλείσιμο των official stores και άλλων δομών (π.χ. γυμναστήρια & αθλητικά κέντρα), που συνδέονται έμμεσα με την εταιρεία. Αυτό θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα σε χώρες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και όταν η κυβέρνηση της χώρας αυτής κρίνει αναγκαία την αναστολή λειτουργίας όλων των ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα. Αν για παράδειγμα, ένα γυμναστήριο παραμείνει κλειστό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάγκη και η ζήτηση  για αθλητικά παπούτσια, ρούχα ή προπονητικά είδη, θα πάψει να υπάρχει.
  2. Ο κυριότερος τρόπος εξάπλωσης του ιού, είναι η επαφή με πολλούς ανθρώπους και το άγγιγμα πιθανών μολυσμένων επιφανειών ή πραγμάτων. Γεγονός που σημαίνει, ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, η επίπτωση θα είναι περίπου στο ίδιο βαρόμετρο, καθώς καθίσταται αυτονόητο, πως ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων αποφεύγει χώρους με αυξημένη κινητικότητα (π.χ. εμπορικά κέντρα, κεντρικά σημεία πόλεων κλπ).
  3. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, είναι η κατάταξη των αναγκών στον άνθρωπο. Η ιεράρχηση των αναγκών ξεκίνα με τις φυσιολογικές ανάγκες, που είναι η τροφή, το νερό και η στέγη. Στη συνέχεια, η ανάγκη αγοράς δευτερευόντων ειδών για την ικανοποίηση του ατόμου, ανήκει στην τελευταία θέση της ιεράρχησης, που είναι η αυτοπραγμάτωση, δηλαδή η αίσθηση της πληρότητας. Άρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα αθλητικά είδη παράγωγης που κατασκευάζει ο όμιλος, δεν θεωρούνται αναγκαία.
  4. Η Adidas είναι γνωστός χορηγός μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων και άλλων αθλημάτων. Επίσης, είναι χορηγός σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και μια από τις σημαντικότερες είναι το EURO το οποίο πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια. Αν στην τωρινή κατάσταση με τον κορωναϊό, δεν υπάρξει θετική τροπή και χρειαστεί να αναβληθεί η αθλητική διοργάνωση, θα πλήξει την εταιρεία με έναν μεγάλο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε, με αποτέλεσμα η επένδυση να καταστεί άκαρπη.
  5. Εκτός από τις πωλήσεις των ειδών που κατασκευάζει, ο όμιλος πουλάει και μετοχές στο χρηματιστήριο, και όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, το 2019 ήταν ευνοϊκή χρόνια για την Adidas, αφού είχε την πλέον ισχυρότερη απόδοση στις μετοχές, ξεπερνώντας την απόδοση της αγοράς. Με τα τωρινά δεδομένα, αυτό πιθανόν να αλλάξει, αφού υπάρχει ραγδαία μείωση πωλήσεων άρα και εσόδων, και έτσι οι πιθανότητες για την δημιουργία κερδών μέσα από μια αγορά μετοχής είναι πάρα πολύ μικρή. Αυτή την στιγμή, οι μετοχές του ομίλου έχουν ένα ποσοστό μείωσης περίπου στο 2.91%, μια αρκετά εντυπωσιακή πτώση σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς.

 

Συμπερασματικά, ο όμιλος κατασκευής αθλητικών ειδών Adidas για το Α’ τρίμηνο του έτους, έχει βγει εκτός των σχεδιασμένων πλάνων για την φετινή χρόνια. Έτσι, αν θέλει να σταθεροποιήσει ή να καταφέρει να μειώσει την ζημιά που έχει υποστεί, οφείλει να είναι αρκετά επιφυλακτικός στις επόμενες αποφάσεις και κινήσεις του.

Απάντηση