Πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα είναι το τέλος του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος στην Ελλάδα, μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί θα εκραγεί φέτος κάποια στιγμή και δεν μπορεί πραγματικά να βρεθεί εύκολη λύση. Φυσικά μιλάω για το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία, που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και τώρα θα καταρρεύσουν.

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί βέβαια την ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια, η καυτή πατάτα που δεν αγγίζει κανείς που λένε και οι δημοσιογράφοι. Τόσα χρόνια δεν έγινε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για να εξυγιανθεί, δίνονταν απερίγραπτα υψηλές συντάξεις σε απερίγραπτα μικρές ηλικίες, και πρακτικά κανείς δεν έκανε κάτι για να το κάνει βιώσιμο σε μια χώρα 2.600.000 περίπου συνταξιούχων. Αυτά στο παρελθόν. Η καυτή πατάτα λοιπόν, που δεν τολμούσε κανείς να αγγίξει έγινε πουρές και είναι και δυσκολοχώνευτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αιτήσεις προς συνταξιοδότηση που εκκρεμούν οι συνταξιούχοι κάτοικοι της Ελλάδας ίσως ξεπεράσουν τα 3, ναι 3, εκατομμύρια ως το τέλος του 2015. Νομίζω δε χρειάζεται κάποιος να ξέρει οικονομικά για να καταλάβει ότι σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων με 30% ανεργία, άνθρωποι δηλαδή που δεν πληρώνουν εισφορές σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, είναι αδύνατον να πληρωθούν συντάξεις σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους όσο κι αν τις κόψεις ακόμα. Και ερχόμαστε στο τώρα και καλούμαστε να βρούμε μια λύση σε ένα πραγματικά χαώδες και τιτάνιο πρόβλημα, κοινωνικό και ανθρωπιστικό φυσικά που δεν μπορεί να παραμεληθεί όπως είναι οι συντάξεις ανθρώπων σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση, με υψηλή ανεργία και πολίτες οικονομικά αποστραγγισμένους. Μια πολύ δύσκολη εξίσωση.

Να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή ή και να αυξήσουμε τις εισφορές θα μπορούσε να πει κάποιος. Τι να κάνεις με τις εισφορές όταν οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται απίστευτα να επιβιώσουν, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να οδηγήσεις ακόμη περισσότερο σε λουκέτο. Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ αντικοινωνικό και άδικο μέτρο τουλάχιστον για τους περισσότερους. Να κόψεις περαιτέρω τις συντάξεις δεν νομίζω πως υπάρχει περιθώριο, ήδη έχει παραγίνει το κακό και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ακόμα και να επιβιώσουν. Να κόψεις μόνο τις πολύ υψηλές συντάξεις. Είναι λίγες σε σχέση με το σύνολο των συνταξιούχων και θα κερδίσεις ψίχουλα τη στιγμή που η δαπάνη για συντάξεις φτάνει περίπου τα 30 δισεκατομμύρια το χρόνο. Έχω σκεφτεί όλες τις πιθανές λύσεις, και με δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μετά και το κούρεμα των ομολόγων, ταμειακά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, στην περίπτωση που υπήρχε η σκέψη να βρεθεί μια λύση εσωτερικά χωρίς να παρεμβληθούν καθόλου συνταξιούχοι, συντάξεις ή όρια ηλικίας, δεν νομίζω αυτήν τη στιγμή πως θα βρεθεί εύκολα μια δίκαιη και διαφαινόμενη λύση. Είμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν θα λυθεί εύκολα, σε μια χώρα που γερνάει και δε παράγει, σε μια χώρα 1/3 των ανθρώπων της είναι συνταξιούχοι, σε μια χώρα που ως το τέλος του 2016 οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα είναι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του δημοσίου. Τι άλλο να πεις. Οι σκέψεις δικές σας.

Γιάννης Τσιαμήτρος

Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Απάντηση