Η Amazon αποτελεί μία από τις εταιρείες κολοσσούς σε παγκόσμιο επίπεδο και ίσως η μεγαλύτερη σε πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Λόγω της ταχείας ανάπτυξης της η Amazon αποτέλεσε εταιρία πρότυπο για τις άλλες παρόμοιου τύπου και σκοπού επιχειρήσεις καθώς λάνσαρε πρώτη την παροχή υπηρεσιών μέσω Ίντερνετ.

Μάλιστα,πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω εταιρία κατάφερε πρώτη την πραγματική πώληση πραγματικών καταναλωτικών αγαθών σε χιλιάδες χρήστες που την  εμπιστεύτηκαν.

Το εμπόριο παροχής αγαθών μέσω ‘Ίντερνετ ή όπως ονομάζεται e-commerce  γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μέσω του μάρκετινγκ της Amazon και κατ’ ένα τρόπο αντικατέστησε τη φυσική παρουσία πωλητή-αγοραστή.

Ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος για το 2017 , ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου , δεν σταματά να εκπλήσσει την παγκόσμια αγορά με τις επιχειρηματικές κινήσεις που επιλέγει.

Σύμφωνα, με τον τηλεοπτικό σταθμό παγκοσμίου εμβέλειας BBC ο Τζέφ Μπέζος ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων του κατά 36%. Σε αντίθεση με τους περισσότερους εργοδότες που προτιμούν τις περικοπές λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης , ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon ανακοίνωσε αυξήσεις σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ τα 11 δολάρια την ώρα γίνονται 15 ημερησίως ενώ στην Αγγλία προέβλεψε 10.5 στερλίνες την ώρα για τους εργαζόμενους στο Λονδίνο και 9.5 στερλίνες για την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπέζος η κίνηση του αυτή αποσκοπεί σε εύρεση μιμητών ανά την υφήλιο με απώτερο στόχο την τόνωση της οικονομίας και του διαδικτύου. Η αύξηση των μισθών κατά τη διάρκεια μίας δυσμενούς  εποχής επιβεβαιώνει την προσπάθεια για αλλαγή της πολιτικής των εταιριών με τις συνεχείς μειώσεις και υποβάθμιση της ποιότητας  των προϊόντων. Επιπλέον , η Αmazon   ανακοίνωσε αλλαγή και αναβάθμιση στα προγράμματα παροχής των υπηρεσιών της  μέχρι τα τέλη του 2018 ώστε να γίνει πιο αποδοτικό στις απαιτήσεις των καταναλωτών .

Ενστερνιζόμενη η Αmazon  την κριτική του διεθνούς τύπου καθώς και των εκατομμυρίων καταναλωτών για την επιχειρηματική της πολιτική, ο Μπέζος αποφάσισε επίσης και την πρόσληψη νέου προσωπικού τόσο μόνιμου όσο και εποχιακού το οποίο θα ενταχθεί σε συλλογική σύμβαση εργασίας με ευνοϊκότερους όρους που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Θέσεις εργασίας-kosmonea-001

Εν κατακλείδι , αν εξετασθεί σε βάθος η νέα αυτή πολιτική της Amazon θα εξαχθεί  το συμπέρασμα ότι είναι ευρέως ανταγωνιστική απέναντι στα διεθνή πρότυπα αλλά και ανθρωποκεντρική με την έννοια ότι φωτίζει το μέλλον για τον επιχειρηματικό τομέα. Κύριος σκοπός της είναι η εύρεση μιμητών για αναπροσαρμογή και άνοδο της οικονομίας.

 

Αγγελική Ξουρή

Φοιτήτρια Νομικής Α.Π.Θ.

Απάντηση