Και όχι δεν κερδίζεις τον σεβασμό μου με τα πτυχία σου, όχι δεν θα κερδίσεις τον θαυμασμό μου με την προϋπηρεσία σου και ούτε με την χρυσοκεντημένη ανακοίνωση σου από την διοίκηση. Ηγέτης σημαίνει ηγέτης, μην με αναγκάζεις να εξηγώ τα αυτονόητα, ηγέτης σημαίνει να μιλάς στο συναίσθημα, να καταφέρεις να κερδίσεις τον σεβασμό μου και να μην τον απαιτείς. Να προσφέρεις όραμα στους ανθρώπους σου και να καταφέρεις να τους βγάλεις συναισθήματα, συναισθήματα δυνατά που θα κρατήσουν ακόμα και όταν σαν σύνολο θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες.

Η ηγεσία δεν κληροδοτείται γι αυτό μην μας επιδεικνύεις τον διορισμό σου σαν αριστείο, ο πραγματικός ηγέτης αναδεικνύεται από το σύνολο, έτσι και μόνο έτσι θα έχεις κερδίσει τον χαρακτηρισμό με την αξία σου. Ο ηγέτης είναι δυνατός, αντλεί την δύναμη του από τον χαρακτήρα του, γι αυτό μην προσπαθείς να επιβληθείς από την δύναμη που σου δίνει η διοίκηση γιατί δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο. Ο ηγέτης είναι δυνατός γιατί είναι αυτός που παίρνει σημαντικές αποφάσεις ακόμα και σε απειροελάχιστο χρόνο, γι αυτό δεν θέλω να σε δω να δειλιάζεις ποτέ, αν εσύ δεν είσαι σίγουρος για τα “βήματα” σου πως απαιτείς να είμαι εγώ για τα δικά μου?

Το σύνολο χρειάζεται έναν ηγέτη ο οποίος προσφέρει όραμα, εμπνέει, πείθει και θα κινητοποιήσει τον άνθρωπο μέσα από ιδανικά και αξίες και όχι με την εξουσία. Ο ηγέτης θα καταφέρει να μας κάνει να αισθανθούμε καθ’ ένα project σαν δικό μας και θα μας δει να το δουλεύουμε με ζήλο και αυταπάρνηση. Το σύνολο χρειάζεται ένα στέλεχος-ηγέτη ο οποίος θα αναδείξει τους ανθρώπους του, θα τους εκπαιδεύσει κατάλληλα, θα αναπτύξει την προσωπικότητα τους και τέλος θα καταφέρει να πάρει τα μέγιστα από αυτούς.

Η ηγεσία είναι τέχνη με βάση την κοινωνιολογία, θέλει ταλέντο. Θέλει να ισορροπείς ανάμεσα στον έλεγχο αλλά και την ελευθερία. Να δίνεις ξεκάθαρους στόχους στους ανθρώπους και να είσαι δίπλα τους για να τους στηρίξεις, να τους βοηθήσεις και να τους αναπτύξεις δίνοντας τους παράλληλα τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται ο καθένας ξεχωριστά. Ο ηγέτης δεν χρειάζεται να δει πολλά από έναν άνθρωπο για να μάθει, με μια ματιά μπορεί να εξάγει  πολλά συμπεράσματα και μπορεί να αξιοποιήσει ικανότητες που ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε ότι κατέχει.

Ο ηγέτης δεν είναι πάντα στέλεχος, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν την τύχη να έχουν στις τάξεις τους στελέχη-ηγέτες αλλά για να το πετύχεις χρειάζεται να αναδειχθείς από τους ανθρώπους του περιβάλλον σου. Ηγέτες μπορεί να προκύψουν από χαμηλότερες τάξεις εξουσίας της επιχείρησης, μπορεί να είναι από κάποιον στην διοίκηση μέχρι και τον πιο απλό εργαζόμενο. Το μεγαλύτερο του προσόν είναι η επικοινωνία του με το περιβάλλον, όταν μιλάει με κάποιον τον ακούει πραγματικά και κάνει κτήμα του σαν δέκτης ότι του περνάει ο πομπός, όταν γίνεται αυτός ο πομπός ξέρει τι θέλει να πει και δεν φάσκει ούτε αντιφάσκει, είναι ξεκάθαρος και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να επαναλάβει οτιδήποτε. Είναι ο άνθρωπος που στις δυσκολίες μπαίνει μπροστά και θα δει τους υπόλοιπους να τον ακολουθούν, στα προβλήματα θα βρει λύσεις καινοτόμες και θα είναι από τους πρώτους που θα εργαστεί για την επίλυση τους.

Ιωάννης Μουρατίδης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Απάντηση